Verkeersbesluit N226 Maarsbergseweg

Provincie Utrecht, gemeente Utrechtse Heuvelrug, N226, verlaging maximumsnelheid .

 

Besluit van de provincie Utrecht van 14 maart 2025, nummer UTSP-967621710-67315, tot vaststelling van verkeersmaatregelen ten behoeve:

  • van de verlaging van de maximumsnelheid van 80 naar 60 km/uur voor alle verkeer op de N226 voor het deel gelegen tussen hmp. 60.4 en hmp. 63.4.

 

Gebruikte afkortingen

RVV = Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990

BABW = Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer

Hmp. = hectometerpaal

 

Overwegingen

In juni 2022 heeft de provincie een Netwerkperspectief Provinciale Wegen 2040 vastgesteld waarin knelpunten op gebied van verkeersveiligheid, leefbaarheid en doorstroming zijn aangegeven. Het Netwerkperspectief draagt bij aan een gezonde mobiliteit door de leefbaarheid voor mensen en dieren langs de provinciale wegen, de verkeerveiligheid en de oversteekbaarheid, en de bereikbaarheid beter met elkaar in balans te brengen met een doelmatige en geloofwaardige maximumsnelheid op provinciale trajecten. De N226, voor het deel gelegen tussen hmp. 60.4 en hmp. 63.4, komt op basis van het Netwerkperspectief in aanmerking voor een snelheidsverlaging van 80 km/uur naar 60 km/uur.

 

De provincie Utrecht introduceert de gebiedsontsluitingsweg met 60 km/uur (GOW60). Voor deze type weg zijn nog geen richtlijnen voor de weginrichting. De snelheidslimiet van 60 km/uur moet doelmatig zijn en voor de weggebruiker geloofwaardig waardoor de geluidshinder afneemt en/of de verkeersveiligheid op knelpunten toeneemt.

 

Het Netwerkperspectief bevat een afwegingskader om te bepalen of een weg een snelheidsregime van 60 km/u kan krijgen. Dit afwegingskader is bij het opstellen van het Netwerkperspectief voor het gehele provinciale wegennet op hoofdlijnen doorlopen en op basis daarvan is bepaald op welke trajecten mogelijk 60 km/u wordt ingevoerd.

 

In 2025 staat vervanging van het asfalt gepland voor de N226 en wordt de inrichting van de weg aangepast passend bij een GOW60. Hiermee worden diverse verbeteringen op het vlak van verkeersveiligheid doorgevoerd. Ter hoogte van oversteekplaatsen voor langzaam verkeer wordt de maximumsnelheid verlaagt naar 60 km/uur. Om op een traject niet te veel verschillenden snelheidslimieten te hebben wordt op korte stukken tussen twee snelheidsverlagingen de maximumsnelheid ook verlaagd naar 60 km/uur voor een homogeen snelheidsregime. Dit conform één van de uitgangspunten van Duurzaam Veilig namelijk een homogeen snelheidsbeeld. Het betreft stukken waar men door het optrekken tot 80 km/uur en het kort daarop weer afremmen naar 60 km/uur niet in de gelegenheid is om enige tijd 80 km/uur te rijden. Of stukken waar men door het vele vrachtverkeer geen 80 km/uur kan rijden.

 

Opbouw dwarsprofiel

In beginsel is gezocht naar een onderscheidend dwarsprofiel ten opzichte van een gebiedsontsluitingsweg 80 km/h. Op een gebiedsontsluitingsweg wordt veel verkeer in twee richtingen afgewikkeld. Mede hierdoor is in het standaard GOW80 profiel een dubbele as-markering aanwezig om voldoende afstand te creëren zodat voertuigen elkaar veilig kunnen passerende in tegengestelde richting. De GOW60 dwarsprofiel bevat een dubbele as-markering van 15 centimeter breed heeft een opvallende paarse kleur tussen de dubbele as-markering.

 

 

Noodzaak en doelstelling verkeersbesluit

Op grond van artikel 15, lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 en artikel 12 van het BABW moet voor het nemen van verkeersmaatregelen en het aanbrengen van borden van bijlage I van het RVV 1990 en verkeerstekens op het wegdek een verkeersbesluit worden genomen. De doelstellingen van dit verkeersbesluit zijn het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van verkeer, het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu en het bevorderen van een doelmatig of zuinig energiegebruik. Deze belangen zijn genoemd in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994.

 

Verplicht overleg politie

Zoals in artikel 24 van het BABW is voorgeschreven, is overleg gepleegd met de korpschef van de nationale politie over deze verkeersmaatregel. De daartoe gemachtigde medewerker verkeersadvisering van de politie adviseert negatief maar stemt in met de maatregel voor wat betreft de bebording onder het voorbehoud/voorwaarde dat:

  • de 60-km zone zelfhandhavend moet zijn;

  • de politie geen structurele snelheidscontroles zal houden.

 

Afweging belangen

Naar aanleiding van de verlaging van de maximumsnelheid op de N226 en op basis van het provinciale beleid om de verkeersveiligheid te verhogen, hebben wij besloten om de snelheid op de N226 te verlagen naar 60 kilometer per uur voor het deel tussen hmp. 60.4 en hmp. 63.4 en in te richten als een GOW60. De verwachting is dat door verlaging van de snelheid, de veiligheid voor alle weggebruikers verbetert.

 

De maatregelen zullen leiden tot een veiliger verkeersafwikkeling op de provinciale weg N226. Dit dient de belangen van de weggebruikers en omwonenden. Gelet hierop en het gegeven dat de maatregelen in overleg met de omwonenden en de gemeente Utrechtse Heuvelrug tot stand zijn gekomen, verwachten wij niet dat door de maatregelen belangen onevenredig zullen worden geschaad. De maatregelen dragen tevens bij aan een betere leefbaarheid, ruimtelijke kwaliteit, een verbetering van de oversteekbaarheid voor fauna en fietsers en bereikbaarheid van de omwonenden en medegebruikers van de provinciale weg N226.

 

Bevoegdheid

De weggedeelten waar deze maatregelen worden getroffen, zijn in beheer bij de provincie Utrecht. Daarom zijn wij, Gedeputeerde Staten van Utrecht, op grond van artikel 18, lid 1, sub b, van de Wegenverkeerswet 1994 het bevoegde bestuursorgaan om dit verkeersbesluit te nemen.

 

Besluit

De volgende maatregelen worden uitgevoerd op het kruispunt van de provinciale weg N225:

 

(Ver)plaatsen :

  • borden A1-60 en A2-60 (60 km/uur) van bijlage I van het RVV 1990 waarmee een maximumsnelheid van 60 kilometer per uur voor alle verkeer geldt op de N226, tussen hmp. 60.4 en hmp. 63.4.

  • borden B4 en B5 van bijlage I van het RVV 1990 waarmee de kruisingen van de N226 als voorrangskruisingen wordt ingesteld.

  • borden D2 van bijlage I van het RVV 1990 op de middengeleiders van de N226 om bestuurders te gebieden de middengeleiders voorbij te gang aan de zijde die de pijl aangeeft.

 

Verwijderen :

  • borden A4 (60 km/h) van bijlage I van het RVV 1990 waarmee de adviessnelheid op de N226 wordt opgeheven.

  • borden B1 van bijlage I van het RVV 1990 waarmee de voorrangsweg op de N226 wordt opgeheven.

 

 

De verkeerstekens plaatsen zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende tekening.

 

Aandachtspunt

Dit besluit laat de eventuele toepassing van de Omgevingsverordening provincie Utrecht 2022 onverlet

 

Gedeputeerde Staten van Utrecht,

namens hen,

 

 

 

 

M. Stangenberger

Teamleider domein Mobiliteit

 

Bekendmaking

Dit verkeersbesluit ligt met bijbehorende tekening vanaf bekendmaking gedurende zes weken ter inzage in het provinciehuis van Utrecht en is in te zien na telefonische afspraak via +31302589111. Het besluit wordt ook elektronisch gepubliceerd in de Staatscourant via www.officielebekendmakingen.nl. Tevens hebben wij dit verkeersbesluit openbaar gemaakt via het internetdomein van de provincie Utrecht: Externe link: http://www.provincie-utrecht.nl.

Rechtsbescherming

Bent u het niet eens met dit verkeersbesluit? Bel ons dan eerst even. Onze medewerkers kunnen uw vragen beantwoorden. Misschien is het dan niet meer nodig om bezwaar te maken. Bent u het nog steeds niet eens met dit verkeersbesluit dan kunt u bezwaar maken. Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de dag van verzending een bezwaarschrift bij het college van Gedeputeerde Staten van Utrecht indienen:

Digitaal: gebruikt u hiervoor het formulier “Bezwaar tegen beslissing provinciaal bestuur met DigiD”.

Uw DigiD geldt als ondertekening. U vindt het formulier via: Externe link: https://www.provincie-utrecht.nl/loket/klacht-bezwaar-melding-doorgeven.

Schriftelijk: t.a.v. de secretaris van de Awb- adviescommissie van PS en GS, postbus 80300, 3508 TH Utrecht. Het bezwaarschrift moet in ieder geval bevatten, uw naam en adres, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht (indien mogelijk, onder vermelding van het besluitnummer) de reden van bezwaar, ondertekening.

 

Aan de behandeling van een bezwaarschrift zijn voor de indiener geen kosten verbonden. Overigens schort het indienen van een bezwaarschrift de werking van het besluit niet op. Als u niet kunt wachten op de normale behandeling van uw bezwaarschrift, hebt u de mogelijkheid om een voorlopige voorziening aan te vragen bij de rechtbank. U moet op dat moment ook al een bezwaarschrift hebben ingediend. Het verzoek om een voorlopige voorziening richt u aan de voorzieningenrechter van de Rechtbank Midden-Nederland, Sector bestuursrecht, postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Daarbij is een griffierecht verschuldigd (zie ook voor de hoogte van het griffierecht: Externe link: https://www.rechtspraak.nl/Naar-de-rechter/Kosten-rechtszaak/griffierecht). U kunt ook digitaal een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij genoemde rechtbank via Externe link: http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor dient u te beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op genoemde site voor de precieze voorwaarden.

 

 

Naar boven