Regeling van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Moerdijk van 17 juni 2024 tot wijziging van de Gemeenschappelijke regeling bedrijfsvoeringsorganisatie Havenschap Moerdijk in verband met het wijzigen van de Wet gemeenschappelijke regeling en enkele technische wijzigingen (Eerste wijziging Gemeenschappelijke regeling bedrijfsvoeringsorganisatie Havenschap Moerdijk)

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant;

Burgemeester en wethouders van Moerdijk;

 

ieder voor zover het hun bevoegdheid betreft;

 

Gelet op artikel 51, tweede lid, van de Wet gemeenschappelijke regelingen;

 

Gezien de toestemming van Provinciale Staten van Noord-Brabant en de gemeenteraad van de gemeente Moerdijk;

 

Overwegende dat het wenselijk is de Gemeenschappelijke regeling bedrijfsvoeringsorganisatie Havenschap Moerdijk te wijzigen in verband met de wijzigingen van de Wet gemeenschappelijke regelingen en enkele technische wijzigingen;

 

Besluiten vast te stellen de volgende regeling:

Artikel I Wijziging Gemeenschappelijke regeling bedrijfsvoeringsorganisatie Havenschap Moerdijk

De Gemeenschappelijke regeling bedrijfsvoeringsorganisatie Havenschap Moerdijk wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

In de regeling wordt “Hoofdstuk” vervangen door “Paragraaf”.

 

B.

In de regeling wordt voor elk onderdeel dat met een enkel cijfer is aangeduid het woord “Artikel” ingevoegd.

 

C.

In de regeling vervalt voor elk onderdeel met een dubbel cijfer het eerste cijfer en de punt, met toevoeging van een punt na het overblijvende cijfer.

 

D.

In artikel 7, eerste lid, wordt ‘wet openbaarheid van bestuur’ vervangen door ‘Wet open overheid’.

 

E.

In artikel 9 wordt na lid 5 een nieuw lid ingevoegd, luidende:

  • 6.

    Door het bestuur worden geen aanvullende besluiten voorgelegd aan de raad en provinciale staten van deelnemers voor het naar voren brengen van een zienswijze.

F.

Artikel 10 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    Het eerste tot en met het vierde lid wordt vernummerd tot het derde tot en met het zesde lid;

  • 2.

    voor het derde lid (nieuw) worden twee leden ingevoegd, luidende:

    • 1.

      Het bestuur geeft aan de gemeenteraad en Provinciale Staten alle inlichtingen die zij nodig hebben voor de uitoefening van hun taken. Deze inlichtingen worden in beginsel schriftelijk verstrekt, waarbij een mondelinge toelichting kan worden gegeven.

    • 2.

      Het bestuur draagt zorg dat aan de gemeenteraad en Provinciale Staten dezelfde inlichtingen worden verstrekt.

G.

In artikel 13 worden na het eerste lid twee nieuwe leden ingevoegd, luidende:

  • 2.

    Ingezetenen van de deelnemers en belanghebbenden kunnen via de reguliere procedures bij de deelnemers betrokken worden bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van beleid.

  • 3.

    In aanvulling op het tweede lid kan een petitie worden aangeboden bij het bestuur.

H.

Artikel 18 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    In het tweede lid wordt “acht” vervangen door “twaalf”;

  • 2.

    In het derde lid wordt “zes” vervangen door “acht”.

I.

Artikel 24 komt als volgt te luiden:

Artikel 24 Inwerkingtreding en evaluatie

  • 1.

    Deze regeling treedt in werking op 1 januari 2017.

  • 2.

    Deze regeling wordt getroffen voor onbepaalde tijd.

  • 3.

    Deze regeling wordt periodiek geëvalueerd, waarbij tenminste per 4 jaar een evaluatie wordt uitgevoerd.

  • 4.

    De eerste evaluatie zal in 2025 zal plaatsvinden.

Artikel II Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal Blad waarin zij wordt geplaatst.

’s-Hertogenbosch, 17 juni 2024

Gedeputeerde Staten voornoemd,

de voorzitter,

mr. I.R. Adema

de secretaris,

drs. G.H.E. Derks MPA

Moerdijk, 11 juni 2024

Burgemeester en wethouders van Moerdijk,

de burgemeester,

A.J. Moerkerke

de gemeentesecretaris,

Drs. M.E. de Groot

Toelichting behorende bij de Eerste wijziging Gemeenschappelijke regeling bedrijfsvoeringsorganisatie Havenschap Moerdijk

I. Algemeen

 

Per 1 juli 2022 is de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) gewijzigd. Met deze wijzigingsregeling worden de wijzigingen van de Wgr verwerkt in de gemeenschappelijke regeling. Daarnaast worden enkele kleine technische wijzigingen doorgevoerd om de structuur van de regeling meer in lijn te brengen met de Aanwijzingen voor de regelgeving.

 

II. Artikelsgewijs

 

Artikel I (Wijziging Gemeenschappelijke regeling bedrijfsvoeringsorganisatie Havenschap Moerdijk)

 

Onder A

 

Het onderdeel betreft een wijziging om de regeling in lijn te brengen met de Aanwijzingen voor de regelgeving. Conform de Aanwijzingen voor de regelgeving wordt niet met hoofdstukken, maar met paragrafen gewerkt.

 

Onder B

 

Het onderdeel betreft een wijziging om de regeling in lijn te brengen met de Aanwijzingen voor de regelgeving. Conform de Aanwijzingen voor de regelgeving worden artikelen als zodanig benoemd.

 

Onder C

 

Het onderdeel betreft een wijziging om de regeling in lijn te brengen met de Aanwijzingen voor de regelgeving. Conform de Aanwijzingen wordt niet dubbele cijfers gewerkt maar wordt alleen de cijfermatige aanduiding van het lid genoemd.

 

Onder D (artikel 7 Geheimhouding)

Deze wijziging betreft een technische aanpassing. De verwijzing in dit artikel is aangepast omdat de Wet openbaarheid van bestuur is vervangen door de Wet open overheid.

 

Onder E (artikel 9 Besluitvorming)

Op grond van artikel 10, vijfde lid, van de Wgr dient de gemeenschappelijke regeling te bevatten welke besluiten, aanvullend op de reeds wettelijke verplichte categorieën, aan de gemeenteraad en provinciale staten dienen te worden voorgelegd. Geen aanvullende besluiten worden aangewezen die voor zienswijzen dienen te worden voorgelegd. De bepaling doet niet af aan de reeds bestaande verplichtingen die wettelijk zijn geborgd zoals bijvoorbeeld de verplichting tot het bieden van een zienswijze mogelijkheid over de ontwerpbegroting.

 

Onder F (artikel 10 Inlichtingen- en verantwoordingsplicht)

 

Op grond van artikel 17, tweede en derde lid, van de Wgr houdt de regeling bepalingen in over de wijze waarop het bestuur van de bedrijfsvoeringsorganisatie de raden van de deelnemende gemeenten alle inlichtingen verstrekt die de raden nodig hebben voor de uitoefening van hun taken. Dit is artikel is op grond van artikel 52, eerste lid, van de Wgr van overeenkomstige toepassing op een regeling die tussen gemeenten en provincies wordt getroffen.

 

De actieve informatieplicht voor het bestuur is een aanvullende verplichting voor het bestuur van de bedrijfsvoeringsorganisatie bovenop de reeds bestaande verplichtingen die het lid van het college van B&W van de gemeente Moerdijk en het lid van het college van GS van de provincie Noord-Brabant hebben richting respectievelijk de gemeenteraad of Provinciale Staten. Het bestuur overlegt in beginsel de stukken schriftelijk maar kan ook een mondelinge toelichting geven.

 

Ten overvloede heeft het bestuur van de bedrijfsvoeringsorganisatie de mogelijkheid om de stukken onder geheimhouding te overleggen. Middels artikel 52, eerste lid, in samenhang gelezen met de artikelen 16, vijfde lid, en artikel 18, van de Wgr bestaat reeds de mogelijkheid om stukken onder geheimhouding te overleggen. Daarom hoeft deze mogelijkheid niet in de regeling te worden vermeld.

 

Onder G (artikel 13 Algemeen)

 

Op grond van artikel 10, zevende lid, van de Wgr is verplicht om bepalingen op te nemen over de wijze waarop ingezetenen van de deelnemende gemeenten en belanghebbenden bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van beleid op grond van deze regeling betrokken worden. Het uitgangspunt van participatie is dat deze plaats vind via de reguliere procedures van de deelnemers omdat de Gemeenschappelijke regeling bedrijfsvoeringsorganisatie Havenschap Moerdijk slechts gericht is op uitvoeringstaken betreffende de financiering van Havenbedrijf Moerdijk NV. Inspraak over de beleidsmatige keuzes dient derhalve direct plaats te vinden bij de gemeente of provincie. Ingezetenen van de deelnemers en belanghebbenden hebben een petitierecht om zich schriftelijk met verzoeken tot het bestuur te wenden.

 

Onder H (artikel 18 Begrotingscyclus)

Deze wijziging betreft een technische aanpassing. Het artikel is aangepast aan de gewijzigde wettelijke termijnen voor de begrotingscyclus.

 

Onder I (artikel 24 Inwerkingtreding en evaluatie)

Op grond van artikel 11a van de Wgr dient een regeling bepalingen omtrent de evaluatie van de regelingen te bevatten. Aan artikel 24 van de regeling is een bepaling over evaluatie toegevoegd. De regeling dient per 4 jaar te worden geëvalueerd. De eerste evaluatie vind plaats in 2025. Het jaartal 2025 is gekozen om aan te sluiten bij de evaluatie van de kredietovereenkomst.

 

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant,

 

de voorzitter,

mr. I.R. Adema

 

de secretaris,

drs. G.H.E. Derks MPA

 

Burgemeester en wethouders van Moerdijk,

 

de burgemeester,

A.J. Moerkerke

 

de gemeentesecretaris,

Drs. M.E. de Groot

Naar boven