Provincie Zeeland - Verlening uitgebreide omgevingsvergunning en vergunning Waterwet voor fase 1 en fase 2 voor optimalisatie ethyleenoxide fabriek en realiseren nieuwe fabriek voor productie van polyethyleenglycol, Herbert H. Dowweg 5 in Hoek

Uitgebreide voorbereidingsprocedure

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Fase 1 en Fase 2 en Waterwet

 

Onderwerp

Gedeputeerde Staten van Zeeland hebben op 22 mei 2023 een aanvraag fase 1 milieu en op 22 augustus 2023 een aanvraag fase 2 bouwen op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) ontvangen van Tauw B.V., namens Dow Benelux B.V. voor de inrichting aan de Herbert H. Dowweg 5, 4542 NM Hoek.

 

Het betreft een inrichting voor een grootschalig geïntegreerd petrochemisch fabriekscomplex, waarin een verscheidenheid aan chemische producten wordt geproduceerd. De producten vallen onder de organische basischemie en de polymeerchemie.

 

De aanvraag betreft een gefaseerde aanvraag op grond van artikel 2.5 van de Wabo om een omgevingsvergunning en betreft een optimalisatie van de bestaande ethyleenoxide fabriek, en de realisatie van een nieuwe fabriek voor de productie van polyethyleenglycol (project Olympia).

 

De minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft op 22 mei 2023 een aanvraag ontvangen van Tauw B.V., namens Dow Benelux B.V., voor de inrichting aan de Herbert H. Dowweg 5, 4542 NM Hoek, om de vergunning krachtens de Waterwet voor het lozen van afvalwater op de Westerschelde en het onttrekken van water aan de Westerschelde te wijzigen ten behoeve van het Project Olympia.

 

Gedeputeerde Staten van Zeeland en de minister van Infrastructuur en Waterstaat hebben besloten om de gevraagde vergunningen te verlenen. Tevens heeft Gedeputeerde Staten van Zeeland besloten om, aan deze vergunning voorschriften te verbinden voor bouwen en milieu, gelet op artikel 8.40 en 8.42 van de Wet milieubeheer, maatwerkvoorschrift 12.24.10 te stellen op grond van artikel 2.11, tweede lid, van het Activiteitenbesluit, met betrekking tot het uitvoeren van een onderzoek aan de bodemkwaliteit. Aan de vergunningen zullen voorschriften ter bescherming van het milieu worden verbonden.

 

De beschikking van fase 2bouwen is tekstueel gewijzigd ten opzichte van de ontwerpbeschikking fase 2bouwen.

 

Deze aanvragen zijn gecoördineerd behandeld, waarbij de DCMR Milieudienst Rijnmond de coördinatie verzorgt.

 

Inzage

U kunt de beschikkingen en overige van belang zijnde stukken tijdes kantooruren van 27 juni 2024  tot en met 8 augustus 2024 op de volgende plaatsen inzien:

  • de gemeente Terneuzen, publieksbalie, Stadhuisplein 1 Terneuzen, na telefonische afspraak;

  • Rijkswaterstaat Zee en Delta, Poelendaelsingel 18 te Middelburg, na telefonische afspraak via telefoonnummer 088 797 46 00;

  • de DCMR Milieudienst Rijnmond, Parallelweg 1 te Schiedam.

 

Beroep

Binnen zes weken, ingaande de dag na de eerste dag van de terinzagelegging van de beschikking, kan bij de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, locatie Breda, t.a.v. het Team bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda, beroep worden ingesteld door:

  • een ieder die zienswijzen heeft ingebracht tegen de ontwerpbeschikkingen;

  • de adviseurs die advies hebben uitgebracht over het ontwerp van de beschikkingen;

  • alle belanghebbenden.

 

Alleen zij die een beroepschrift hebben ingediend kunnen, bij spoedeisend belang, om een voorlopige voorziening vragen. U richt het verzoek aan de voorzieningenrechter van de Rechtbank Zeeland-West Brabant, locatie Breda, t.a.v. Team bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda. Voor de behandeling van het verzoek is griffierecht verschuldigd.

 

Inlichtingen

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de DCMR Milieudienst Rijnmond, via info@dcmr.nl onder vermelding van DCMR zaaknummer: 2129055 en 2246504 en het Olo nummer: 7623629 en 7815619.

Voor nadere inlichtingen over de aanvraag en de beschikking Waterwet kunt u contact opnemen met Rijkswaterstaat, via ZD-vergunningen@rws.nl onder vermelding van Rijkswaterstaat kenmerk: RWSZ2023-00007792.

 

Voor de betreffende stukken met betrekking tot deze procedure fase 1 kunt u op bijgaande link klikken: https://loket.dcmr.nl/mozard/!suite92.scherm1007?mObj=8948899

 

Voor de betreffende stukken met betrekking tot deze procedure fase 2 kunt u op bijgaande link klikken: https://loket.dcmr.nl/mozard/!suite92.scherm1007?mObj=8803382 

 

Naar boven