Kennisgeving terinzagelegging ontwerpbesluiten cluster 3 Warmtetransportleiding Rijswijk – Leiden en aanlandlocatie

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland maken als coördinerend bevoegd gezag bekend dat de bevoegde gezagen in het project WarmtelinQ Rijswijk – Leiden en aanlandlocatie de ontwerpbesluiten voor cluster 3 hebben vrijgegeven voor de tervisielegging. De ontwerpbeschikkingen in cluster 3 hebben betrekking op meerdere locaties in het tracé van de warmtetransportleiding Rijswijk - Leiden die komt te lopen door de gemeenten Rijswijk, Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Voorschoten, Zoeterwoude, Wassenaar, Katwijk, Oegstgeest en Leiden en de piek- en backup-installatie (P&BU) inclusief warmteoverdrachtstation (WOS) in Leiden west. De warmtetransportleiding is een project van WarmtelinQ Transport Services B.V. (werkend onder de naam WarmtelinQ) en de P&BU/WOS op de aanlandlocatie worden ontwikkeld door Vattenfall.

Welke procedure is gevolgd?

Provinciale Staten van Zuid-Holland hebben besloten om voor beide projecten een provinciaal inpassingsplan (PIP) op te stellen en om hiervoor ook de provinciale coördinatieregeling (PCR) toe te passen. Dat besluit houdt in dat Gedeputeerde Staten de voorbereiding en bekendmaking van het PIP voor beide projecten coördineren met de voorbereiding en bekendmaking van de overige benodigde beschikkingen, verdeeld in meerdere clusters. Onder de Omgevingswet wordt deze werkwijze voortgezet. Gedeputeerde Staten treden hierbij op als coördinerend bevoegd gezag.

Afronding clusters 1 en 2

Het ontwerp-PIP, het MER en de ontwerpbesluiten in de clusters 1 en 2 hebben eind 2023/begin 2024 ter inzage gelegen. Provinciale Staten hebben het PIP en het MER op 12 juni 2024 definitief vastgesteld en daarbij ook een besluit genomen over de zienswijzen met betrekking tot het PIP. De overige bevoegde gezagen beslissen kort erna over de ontwerpbesluiten in cluster 1 en 2 en de zienswijzen die daartegen werden ingebracht. De indieners van deze zienswijzen krijgen daarover persoonlijk bericht.

Tervisielegging cluster 3

In de tussentijd zijn door WarmtelinQ en Vattenfall opnieuw enkele vergunningen voorbereid en aangevraagd. Volgens de vaste werkwijze hebben de bevoegde gezagen in het kader van de gecoördineerde tervisielegging van cluster 3 hiervoor de ontwerpbesluiten opgesteld, waarop door hen later definitief wordt beslist. Voorts heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rijswijk besloten om de ontwerpbeschikking Wabo uit cluster 2 te wijzigen en in cluster 3 opnieuw ter inzage te leggen zodat hierop later definitief kan worden beslist. De wijziging betreft een aangevulde toetsing voor de activiteit tijdelijk gebruik in strijd met bestemmingsplan (werkstroken en werkwegen)

Welke ontwerpbesluiten liggen er ter inzage?

Conform het relevante overgangsrecht uit de Omgevingswet, artikel 3.33, vierde lid, Wro juncto paragraaf 3.3 van de Wabo en afdeling 3.4 van de Awb, liggen in cluster 3 onderstaande ontwerpbesluiten en de overige daarop betrekking hebbende stukken met ingang van vrijdag 21 juni tot en met donderdag 1 augustus 2024 ter inzage:

Bevoegd gezag

Ontwerpbesluiten cluster 3

Burgemeester en wethouders gemeente Rijswijk

Gewijzigde omgevingsvergunning voor:

  • uitvoeren van werken/werkzaamheden

  • tijdelijk gebruik in strijd met bestemmingsplan (werkstroken en werkwegen)

Burgemeester en wethouders gemeente Leidschendam – Voorburg

Omgevingsvergunning voor:

  • uitvoeren van werken/werkzaamheden

  • tijdelijk gebruik in strijd met bestemmingsplan (werkstroken en werkwegen)

  • vellen van houtopstanden

Burgemeester en wethouders Zoeterwoude

Omgevingsvergunning voor:

  • uitvoeren van werken/werkzaamheden

  • tijdelijk gebruik in strijd met bestemmingsplan (werkstroken en werkwegen)

Omgevingsdienst West-Holland (namens GS van Zuid-Holland)

  • Wnb-vergunning (gebiedsbescherming/NOx WarmtelinQ)

  • Wnb-ontheffing (soortenbescherming WarmtelinQ)

Dagelijks bestuur van Hoogheemraadschap van Rijnland

  • Watervergunningen tijdelijke grondwateronttrekking

Hoe en waar kunt u de stukken inzien?

De ontwerpbesluiten in cluster 3 en de bijbehorende stukken zijn digitaal te raadplegen via de provinciale website https://www.zuid-holland.nl/onderwerpen/energie/warmtelinq-rijswijk-leiden/

Ook kunnen de ontwerpbesluiten en de overige bijbehorende stukken in deze periode worden geraadpleegd op onderstaande locaties:

  • bij Het Loket van de Provincie Zuid-Holland, Zuid-Hollandplein 1, 2596 AW Den Haag;

  • het kantoor van het Hoogheemraadschap van Rijnland, Archimedesweg 1, 2333 CM Leiden;

  • in de gemeentehuizen van de gemeenten Rijswijk, Leidschendam-Voorburg en Zoeterwoude.

Let op: veel overheidsgebouwen zijn voor het inzien van stukken alleen op afspraak geopend. Neem daarom tijdig contact op met de locatie van uw keuze als u daar stukken wilt komen inzien.

Hoe kunt u zienswijzen indienen?

Tijdens de periode van terinzagelegging kan iedereen een zienswijze indienen. In een zienswijze laat u weten wat u van de ontwerpbesluiten op de vergunningaanvragen vindt. Bijvoorbeeld of er naar uw mening onjuistheden in staan of dat er zaken en/of belangen over het hoofd worden gezien. Ook kunt u aangeven hoe deze besluiten uw eigen belangen raken en waarom. Natuurlijk kunt u ook andere relevante zaken naar voren brengen. Vermeld in uw zienswijze alstublieft uw naam, adres en overige contactgegeven en het kenmerk DOS-2019-0003044. Geef duidelijk aan op welk ontwerpbesluit van welk bevoegd gezag u reageert. Dit helpt de provincie om uw zienswijze door te zenden naar de juiste organisatie, zodat uw zienswijzen bij de definitieve besluitvorming kan worden betrokken.

U kunt een zienswijze indienen van vrijdag 21 juni tot en met donderdag 1 augustus 2024. Dat kan op drie manieren:

  • Bij voorkeur digitaal via het zienswijzenformulier op www.zuid-holland.nl/terinzagewarmtelinq.

  • Let op: zienswijzen kunnen niet per e-mail worden ingediend!

  • Per post d.m.v. een brief aan Provincie Zuid-Holland, Team WarmtelinQ, postbus 90602, 2509 LP Den Haag.

  • Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u (tijdig, dat wil zeggen ruim voor het einde van de inzagetermijn) een afspraak maken via 06-53425141.

Wat is de verdere procedure?

De ingediende zienswijzen zullen door de bevoegde gezagen worden betrokken bij de besluitvorming over definitieve besluiten voor cluster 3 en deze zullen daarna opnieuw ter inzage worden gelegd. Dit zal worden aangekondigd in onder andere een officiële kennisgeving, maar ook in diverse huis-aan-huisbladen en op de provinciale website. Dan wordt ook aangegeven wie er tegen deze besluiten beroep kunnen instellen. Degenen die zienswijzen hebben ingediend, ontvangen altijd persoonlijk bericht.

Wilt u meer informatie?

Voor meer informatie over de procedures voor het project WarmtelinQ kunt u terecht op de website van de provincie Zuid-Holland WarmtelinQ Rijswijk - Leiden - Provincie Zuid-Holland. Aanvullende informatie over het project zelf kunt u vinden op de website van WarmtelinQ: https://www.warmtelinq.nl. U kunt daar ook aangeven dat u de projectnieuwsbrief wilt ontvangen.

Naar boven