Verkeersbesluit N210 hoogtebeperking Dijklaan Bergambacht

PZH-2024-855473140 DOS-2024-0002573

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland

 

 

Inleiding

De Dijklaan in Bergambacht is gelegen binnen de bebouwde kom van Bergambacht (gemeente Krimpenerwaard) en sluit aan op de rotonde van de provinciale N210 t.h.v. hm 14.6. De Dijklaan is in eigendom, beheer en onderhoud bij de gemeente Krimpenerwaard.

Tot op heden geldt er op de Ambachtstraat (westelijk toeleidende route richting bedrijventerrein de Wetering) in Bergambacht een hoogtebeperking van 3,5 meter en is er ter ondersteuning ten oosten van de kruising Dijklaan-Ambachtstraat een hoogteportaal geplaatst. Deze maatregel wordt voortijdig aangeduid met een voorwaarschuwingsbord langs de N210 voor de rotonde met de Dijklaan. In aanvulling op de hoogtebeperking om vrachtwagens te weren is er in het verleden op de N210 t.h.v. hectometer 15.5 een nieuwe rotonde aangelegd. Deze heeft tot doel dat vrachtwagens hoger dan 3.5 meter het bedrijventerrein “De Wetering” (waaronder de Ambachtstraat) kunnen bereiken. Deze route wordt ook duidelijk op de bebording aangegeven.

Het gebeurt echter met regelmaat dat chauffeurs toch de Dijklaan en Ambachtstraat inrijden en dan vervolgens moeten keren en daarbij achteruit rijden. Dit is zeer nadelig voor de verkeersveiligheid op de Dijklaan en Ambachtstraat, omdat deze manoeuvre gevaarlijke verkeersituaties met zich meebrengt. Bovendien vinden de keerbewegingen plaats op fietspaden, waar ook (veel) schoolkinderen gebruik van maken.

Om vorenstaande reden is de gemeente voornemens om de hoogtebeperking te verplaatsen van de Ambachtstraat naar de Dijklaan te Bergambacht. Daarbij is het van belang deze zo dicht mogelijk op de rotonde te plaatsen om te voorkomen dat inrijdend vrachtverkeer alsnog achteruit de provinciale weg op moet steken.

De Dijklaan is weliswaar binnen het beheer en onderhoud van de gemeente Krimpenerwaard, maar de locatie waar de hoogtebeperking, middels het portaal, ingesteld wordt, bevindt zich binnen provinciaal beheer en onderhoud. Daarom is de provincie Zuid-Holland middels dit verkeersbesluit voornemens een hoogtebeperking in te stellen.

 

Bevoegdheid

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben de bevoegdheid om op grond van artikel 18, eerste lid, sub b van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW) en artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) verkeersbesluiten te nemen voor wegen die bij haar in beheer zijn. Krachtens het wijzigingsbesluit Mandaatbesluit van Gedeputeerde Staten voor de opgavengerichte organisatie van de provincie Zuid-Holland, is deze bevoegdheid door Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland gemandateerd aan het hoofd van de eenheid Advies Beheer Assets.

 

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Daarnaast moet een verkeersbesluit worden genomen krachtens artikel 15, tweede lid, van de WVW voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

 

Motivering

Uit het oogpunt van (zoals genoemd in artikel 2 lid 1 van de WVW):

- het verzekeren van de veiligheid op de weg;

- het beschermen van weggebruikers en passagiers;

- het instandhouden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

- het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

is het gewenst om een hoogtebeperking in te stellen op de afgaande rijbaan aan de zuidelijke tak van de provinciale rotonde N210-Dijklaan (hm. 14.6), zodat daarmee de veiligheid voor langzaam verkeer verbetert doordat vrachtverkeer niet meer op dit gedeelte binnen de bebouwde kom rijdt.

Belangenafweging

De gemeente Krimpenerwaard heeft als initiatiefnemer van de in te stellen maatregel overleg gevoerd met de Provincie Zuid-Holland en de Veiligheidsregio Hollands Midden. Beide partijen hebben geen bezwaar tegen de verplaatsing van de hoogtebeperking naar de voorgestelde locatie. Daarnaast is het bedrijventerrein ‘De Wetering’ en de Dijklaan voor verkeer hoger dan 3,5 meter bereikbaar via de rotonde op de N210 t.h.v. hm. 15.5. Dit betreft een lichte omrijroute. De verkeersveiligheidswinst ten gevolge van de in te stellen maatregel is echter groot, waarmee de belangen niet onevenredig worden geschaad. Door deze verkeersmaatregelen wordt ook de bruikbaarheid van de weg en de vrijheid van het verkeer gewaarborgd. Alles tegen elkaar afgewogen zijn de te nemen maatregelen dus in ieders belang.

Overleg

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW is er overleg gepleegd met de korpschef. Deze heeft ingestemd met de maatregel(en).

 

BESLUIT

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, gelet op het voorgaande, besluiten:

 

  • 1.

    Alle eerder genomen verkeersbesluiten in te trekken die strijdig of gelijk zijn met de hieronder beschreven verkeersmaatregelen die betrekking hebben op het instellen c.q. aanwijzen van verkeersmaatregelen aan desbetreffende wegen of weggedeelten opgenomen in dit besluit;

  • 2.

    Voor het in de gemeente Krimpenerwaard buiten de bebouwde kom gelegen gedeelte van de provinciale weg N210-Dijklaan de volgende verkeersmaatregelen vast te stellen overeenkomstig bijgaande tekeningen met naam ‘situatieschets hoogtebeperking 3.5 meter’:

    • a.

      Door plaatsing van bord C19 uit bijlage I van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV) op de Dijklaan, als zijtak van de N210 ter hoogte van hm. 14.6, die een hoogtebeperking van 3,5 meter aanduidt;

    • b.

      Door plaatsing van een hoogteportaal ter ondersteuning van de maatregel conform het bord C19;

  • 3.

    Te bepalen dat dit besluit in werking treedt met ingang van de dag, nadat een termijn van zes weken waarop het besluit is gepubliceerd in de Staatscourant is verstreken.

Mededelingen

Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden ingevolge artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) bij ons een gemotiveerd bezwaarschrift indienen. Dit bezwaarschrift moet binnen zes weken na de dag van bekendmaking van dit besluit worden toegezonden, onder vermelding van “Awb-Bezwaar” in de linkerbovenhoek van enveloppe en bezwaarschrift. Het bezwaar moet worden gericht aan: Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, t.a.v. het Awb-secretariaat, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag.

Krachtens artikel 6:16 van de Awb schorst het bezwaar de werking van dit besluit niet. Gelet hierop kan – als tegen dit besluit bezwaar wordt gemaakt – ingevolge artikel 8:81 van de Awb bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Den Haag, sector Bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag (bezoekadres: Prins Clauslaan 60 te Den Haag), een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening worden ingediend. Voor het verzoek zal griffierecht worden geheven.

Wij verzoeken u een kopie van dit verzoek om een voorlopige voorziening toe te zenden aan: Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag.

 

Naar boven