Wijziging Zuid-Hollandse Omgevingsverordening herbegrenzing NNN KIJK Krimpenerwaard

[Een deel van de tekst van deze bekendmaking is overeenkomstig artikel 7 lid 2 Bekendmakingswet bekendgemaakt en hier beschikbaar: https://ruimtelijkeplannen.zuid-holland.nl/ZHOV-besluiten en https://ro.zuid-holland.nl/NL.IMRO.9928.ZHOV-V081/NL.IMRO.9928.ZHOV-V081.gml.]

 

Besluit van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van 14 mei 2024, PZH-2023-831301750 (DOS2023-0003527), tot wijziging van de Zuid-Hollandse Omgevingsverordening in verband met de herbegrenzing van het natuurnetwerk Nederland KIJK Krimpenerwaard (Wijziging Zuid-Hollandse Omgevingsverordening herbegrenzing NNN KIJK Krimpenerwaard)

 

Gedeputeerde staten van Zuid-Holland;

 

Gelet op artikel 2.22, tweede lid, van de Omgevingswet en artikel 2.1 van het Delegatiebesluit Zuid-Hollandse Omgevingsverordening;

 

Overwegende dat het wenselijk is het project Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard (KIJK) te realiseren en hiervoor het Natuurnetwerk Nederland te compenseren;

 

Besluiten:

Artikel I  

De Zuid-Hollandse Omgevingsverordening wordt gewijzigd zoals is aangegeven in bijlage 1 behorende bij dit besluit.

Artikel II  

De toelichting bij de Zuid-Hollandse Omgevingsverordening wordt gewijzigd zoals is aangegeven in bijlage 2 behorende bij dit besluit.

Artikel III  

Dit besluit treedt in werking met ingang van de eerste dag na uitgifte van het Provinciaal blad waarin dit besluit is bekendgemaakt.

Artikel IV  

Dit besluit wordt aangehaald als: Wijziging Zuid-Hollandse Omgevingsverordening herbegrenzing NNN KIJK Krimpenerwaard.

Den Haag, 14 mei 2024

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland,

drs. M.J.A. van Bijnen MBA , secretaris

drs. J. Smit, voorzitter

Bijlage 1 behorende bij artikel I van het besluit van gedeputeerde staten tot wijziging van de Zuid- Hollandse Omgevingsverordening in verband met de herbegrenzing van het natuurnetwerk Nederland KIJK Krimpenerwaard

 

De Zuid-Hollandse Omgevingsverordening wordt als volgt gewijzigd:

 

A

 

In Bijlage II wordt de tabel als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    In categorie Artikel 2.11, eerste lid, komt in kolom 2 de derde rij te luiden:

    /join/id/regdata/pv28/2022/natuurnetwerk_Nederland@2024-05-14;8

  • 2.

    In categorie Artikel 2.11, tweede lid, onder a (bij Geometrische begrenzing natuurnetwerk Nederland: bestaande en nieuwe natuur), komt in kolom 2 de derde rij te luiden:

    /join/id/regdata/pv28/2022/natuurnetwerk_Nederland_bestaande_en_nieuwe_natuur@2024-05-14;8

  • 3.

    In categorie Artikel 2.11, tweede lid, onder a (bij Geometrische begrenzing natuurnetwerk Nederland: ecologische verbinding), komt in kolom 2 de derde rij te luiden:

    /join/id/regdata/pv28/2022/natuurnetwerk_Nederland_ecologische_verbinding@202405-14;8

  • 4.

    In categorie Artikel 7.42, eerste lid, komt in kolom 2 de derde rij te luiden:

    /join/id/regdata/pv28/2022/beschermingscategorie_1@2024-05-14;8

 

Toelichting bij het besluit van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van 14 mei 2024, PZH-2023-831301750 (DOS2023-0003527), tot wijziging van de Zuid-Hollandse Omgevingsverordening in verband met de herbegrenzing van het natuurnetwerk Nederland KIJK Krimpenerwaard

Algemene toelichting:

 

Aanleiding en strekking van de aanpassing

 

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) wil de dijk tussen Krimpen aan de IJssel en Gouderak versterken. Deze dijkversterking wordt uitgevoerd in het project Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard (KIJK). Een onderdeel hiervan is het ‘NNN compensatieplan dijkversterking KIJK’, waarin is uitgewerkt dat er 1,98 ha NatuurNetwerk Nederland (NNN) gecompenseerd moet worden. Als locatie hiervoor zijn twee percelen van de provincie nabij Gouderak aangewezen (zie figuur).

 

Figuur 1. Locatie compensatiegrond (oranje), ligging (voormalige) evz Torenvliet (paars).

 

Figuur 2. Ligging NNN Krimpenerwaard. De voorgestelde te verwijderen locaties zijn zwart omcirkeld

 

Compensatie kan volgens het provinciaal beleid plaatsvinden in nog niet gerealiseerde ecologische verbindingen. De nabijgelegen verbinding langs de Torenvliet, die wel op kaart is vastgelegd maar nog niet is gerealiseerd, is hiervoor echter te klein. De NNN begrenzing is daar 0,95 ha (op een perceel van 1,6 hectare). Evenwijdig aan de Torenvliet liggen nog 2 provinciale percelen, die kunnen voorzien in de compensatieopgave en vanuit ecologische oogpunt ook logischer zijn als ecologische verbindingszone (evz), want het sluit aan op een wiel (zie figuur). De ecologische verbindingszone ‘Torenvliet’ is nog niet gerealiseerd, daarom wordt voorgesteld deze evz naar de compensatielocatie te verplaatsen. De twee percelen die toegevoegd worden aan het NNN hebben een oppervlakte van 3,2 ha. De niet-gerealiseerde verbindingszone heeft een oppervlakte van ongeveer 0,95 ha. De compensatieopgave bedraagt 2 ha. Getracht wordt de compensatie zo hectare-neutraal mogelijk uit te voeren. Daarom is gezocht naar een aanpassing van de begrenzing van het NNN die dit compenseert. Elders is een stuk verbindingszone met een oppervlakte van circa 1,2 ha binnen de gemeente Krimpenerwaard uit het NNN te verwijderd (zie figuur 2). Het betreft een deel van de ecologische verbinding ‘Slingerkade-Reekade’. Het gaat om een zeer lastig realiseerbaar onderdeel, die loopt over de kopse einden van vele percelen die in eigendom zijn van diverse agrariërs.

Als deze strook uit de begrenzing van het NNN wordt gehaald, neemt het NNN-oppervlak bij deze compensatie met 1,05 ha toe (indien met het gehele “Torenvliet-perceel” wordt gerekend 0,4 ha). Binnen deze aangepaste begrenzing wordt gecompenseerd voor de afname van de kwaliteit van de natuur langs de Hollandsche IJssel, waar het uiteindelijk om begonnen was.

De gemeente Krimpenerwaard heeft hiervoor een procedure bestemmingsplanwijziging opgestart.

 

Het ontwerp besluit heeft ter inzage gelegen. Hierop zijn geen zienswijzen ingediend. Op grond van artikel 2.22, tweede lid van de Omgevingswet en artikel 2.1 van het delegatiebesluit Zuid-Hollandse Omgevingsverordening zijn Gedeputeerde Staten bevoegd de geometrische begrenzing te wijzigen.

 

Artikelsgewijze toelichting:

 

Artikel I

Conform de toe te passen digitale standaarden voor besluiten onder de Omgevingswet die als omgevingsdocument zijn aangemerkt (Standaard Officiële Publicaties - Toepassingsprofiel Omgevingsdocumenten STOP-TPOD) zijn de wijzigingen in een regeling (in dit geval de Zuid-Hollandse Omgevingsverordening) in een bijlage bij het besluit van gedeputeerde staten opgenomen.

 

Artikel II

In aansluiting op de methode om de regeling te wijzigen is het met de STOP-TPOD standaarden ook mogelijk om de algemene en artikelsgewijze toelichting bij een regeling te wijzigen. Hierdoor blijft de toelichting bij de regeling actueel. In dit geval worden enkele passages toegevoegd aan het algemene deel van de toelichting, waardoor daar terug te lezen is welke wijzingen van de regeling hebben plaatsgevonden.

 

Artikel III

Er is geregeld dat de wijziging de dag na bekendmaking in werking zal treden.

Naar boven