Kennisgeving voornemen uitvoeren omgevingseffectrapportage (mer)

Met de voorgenomen Herziening Omgevingsbeleid 2025 (Herziening 2025) worden de drie kerninstrumenten van het Omgevingsbeleid van de provincie Zuid-Holland (provincie) gewijzigd. De Herziening bevat kaders voor toekomstige mer-(beoordelings)plichtige onderdelen waarvoor in twee delen een plan-milieueffectrapport (PlanMER) opgesteld dient te worden. Vanwege de reikwijdte van de onderwerpen in de Herziening 2025 wordt het milieueffectrapport verbreed met thema's, zoals duurzaamheid en sociale en economische effecten. Vanwege deze brede definitie wordt er in het traject van de Herziening 2025 gesproken van een Omgevingseffectrapport (OER). De Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) beschrijft de reikwijdte en het detailniveau van het op te stellen OER en is daarmee de eerste stap in de procedure.

Documenten

https://www.zuid-holland.nl/onderwerpen/omgevingsbeleid/voortgang-wijzigingen-omgevingsbeleid/herziening-2025/

Reageren

Reageren op deze ambtelijke consultatie kan tot en met 24 juni. Reacties kunnen per mail toegezonden worden aan omgevingsbeleid@pzh.nl. U zult een ontvangstbevestiging ontvangen en uw reactie zal betrokken worden bij het opstellen van het OER. Wanneer het ontwerp van de Herziening 2025, samen met het OER, ter inzage gelegd wordt, zal eenieder die gereageerd heeft op de consultatie, bericht krijgen van de terinzagelegging. In een bijlage bij het OER zal aangegeven worden welke wijzigingen zijn voortgekomen uit de consultatie.

Wat is een NRD?

Een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) vormt het plan van aanpak voor een PlanMER of OER en is de eerste stap in de mer-procedure. De reikwijdte betreft de onderwerpen die het OER moet gaan bestrijken, welke alternatieven onderzocht moeten worden en wat de relevante leefomgevingsaspecten voor het onderzoek zijn. Wat betreft het detailniveau gaat het om de vraag hoe diepgaand en op welk schaalniveau de leefomgevingsaspecten onderzocht moeten worden. Bij de uitvoering van het OER wordt in nauwe afstemming met de beleidsuitwerking opgetrokken zodat het onderzoek naar de leefomgevingseffecten aansluit bij en input kan leveren voor de nadere beleidsuitwerking. De reikwijdte en het detailniveau wordt definitief vastgesteld door GS op basis van de opbrengst van de ambtelijke consultatie en het advies van de Commissie mer. 

Wat is een OER en hoe verhoudt zich dat tot MER?

Het mer-instrument is bedoeld om het belang van de leefomgeving, mens en natuur, vroegtijdig en volwaardig mee te kunnen wegen in de besluitvorming (in het geval van deze beleidsherziening betreft het een strategisch besluit). Een mer is een procedure, waarbij een onderzoek naar de mogelijke milieueffecten wordt uitgevoerd. In mer-termen is het begrip milieu breed gedefinieerd. Het gaat onder andere om water, bodem, lucht, natuur, gezondheid, cultuurhistorie en archeologisch erfgoed. In het OER wordt over leefomgevingseffecten gesproken. Ten opzichte van een milieueffectrapport is een OER breder met thema's en sociale en economische effecten waardoor er wordt gesproken van een OER.

Doel van dit OER is dat de gevolgen van een plan of besluit in beeld gebracht worden en dat die volwaardig meegewogen worden in de besluitvorming. In het OER worden ook de realistische alternatieven voor het bereiken van het doel samengesteld en beoordeeld. Qua methodiek zijn het OER en het MER vergelijkbaar, maar de bredere set van thema’s heeft implicaties voor de beschrijving van de referentiesituatie.

Commissie mer

De Commissie mer adviseert, als onafhankelijke organisatie, over de inhoud van het OER. Dit is een wettelijke verplichting. De commissie stelt aan de hand van de onderwerpen die in het OER zitten een werkgroep op met experts van elk van de onderwerpen in het OER. GS hebben de commissie vrijwillig verzocht om ook te adviseren over de reikwijdte en het detailniveau van het op te stellen OER. Mede op basis van het advies van de commissie stelt GS de reikwijdte en het detailniveau definitief vast.

Vervolgstappen

  • Advies Commissie MER: Precieze datum n.n.b.

  • Ambtelijke consultatie: NRD -> mei/juni 2024.

  • OER gereed in december 2024 bij ontwerp herziening 2025 deel 1

  • OER onderdeel van stukken zienswijzeprocedure

Naar boven