Ontwerp TAM-omgevingsverordening Noord-Brabant, regelwijziging 1

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben op 28 mei 2024 het ontwerp TAM-omgevingsverordening, regelwijziging 1 vastgesteld.

Dit ontwerp wordt voor de duur van zes weken, met ingang van 31 mei 2024 tot en met 11 juli 2024, ter inzage gelegd. Gedurende deze termijn kan iedereen zijn of haar reactie op het ontwerp bij Gedeputeerde Staten indienen.

Gedeputeerde Staten betrekken de ingekomen reacties bij het voorstel dat zij ter besluitvorming voorleggen aan Provinciale Staten. Naar verwachting besluiten die over de TAM-omgevingsverordening, regelwijziging 1 in december 2024.

Inhoud

Op 1 januari 2024 is de Omgevingsverordening Noord-Brabant in werking getreden. De Omgevingswet kent een systeem van cyclisch werken waarbij instrumenten op basis van monitoring en evaluatie continu geactualiseerd worden. Daarom wordt regelmatig een wijziging van de omgevingsverordening in procedure gebracht. Wijzigingen worden daarbij gebaseerd op wetgeving, nieuw beleid of op aandachtspunten vanuit de uitvoeringspraktijk. Deze eerste wijziging is met name ingegeven vanuit de uitvoeringspraktijk. Het gaat om de volgende wijzigingen:

  • Technische wijzigingen: Gebleken is dat er nog een aantal technische gebreken en omissies in de regeling voorkomen. Deze worden hersteld;

  • Regeling voor Grondwatermeetpunten: In de praktijk blijkt dat bij ruimtelijke ontwikkelingen niet altijd rekening wordt gehouden met de hoofdpeilbuizen die in de provincie staan en waar metingen worden uitgevoerd gericht op het monitoren van de kwaliteit van ons grondwater. In de ontwerpwijziging worden de locaties opgenomen met bijbehorende instructieregels;

  • Aanscherping zon op land: De mogelijkheden voor de ontwikkeling van zon op land worden aangepast aan de aangescherpte zonnebrief van het Rijk. Zon op land is alleen nog onder strikte voorwaarden toegestaan (meervoudig ruimtegebruik, op transitiegronden of als dit bijdraagt aan vermindering van netcongestie). Voor lopende trajecten is overgangsrecht opgenomen;

  • Opnemen van nieuwe agrarische beëindigingsregelingen, zoals de Lbv en Lbv+: Er zijn diverse regelingen (geweest) voor veehouderijen die willen stoppen. Voorwaarde voor deelneming is vaak dat binnen een bepaalde periode planologisch geborgd moet zijn dat op de locatie geen veehouderij meer is toegestaan. Dit kan alleen met een wijziging van het omgevingsplan. Voor veel gemeenten is het vaststellen van een wijziging van het omgevingsplan nog niet mogelijk. Daarom is in overleg met betrokken gemeenten gezocht naar een oplossing waarbij de provincie op voordracht van gemeenten voor deelnemende locaties via voorbeschermingsregels regelt dat geen veehouderij meer mogelijk is op die locaties. Daarvoor is het nodig dat de nieuwe regelingen in de omgevingsverordening worden opgenomen;

  • Opnemen van nieuwe agrarische beëindigingsregelingen, zoals de Lbv en Lbv+: Er zijn diverse regelingen (geweest) voor veehouderijen die willen stoppen. Voorwaarde voor deelneming is vaak dat binnen een bepaalde periode planologisch geborgd moet zijn dat op de locatie geen veehouderij meer is toegestaan. Dit kan alleen met een wijziging van het omgevingsplan. Voor veel gemeenten is het vaststellen van een wijziging van het omgevingsplan nog niet mogelijk. Daarom is in overleg met betrokken gemeenten gezocht naar een oplossing waarbij de provincie op voordracht van gemeenten voor deelnemende locaties via voorbeschermingsregels regelt dat geen veehouderij meer mogelijk is op die locaties. Daarvoor is het nodig dat de nieuwe regelingen in de omgevingsverordening worden opgenomen.

  • Verduidelijking van het Natuur Netwerk Brabant (NNB): Het is wenselijk om duidelijk aan te geven welke gebieden binnen het Natuur Netwerk Brabant (NNB) deel uitmaken van het Natuurnetwerk Nederland (NNN) en welke gebieden daarbuiten liggen. Hiervoor wordt een aparte aanduiding in de Omgevingsverordening opgenomen. Alle NNN ligt binnen het bestaande NNB, zoals dat al langer in de verordening is opgenomen. Gekoppeld aan deze verduidelijking wordt ook een wijziging van de compensatieregels voorgesteld. Als voorkeurslocatie voor compensatie worden gronden binnen het NNB of de nog niet gerealiseerde ecologische verbindingszones aangewezen, onder de voorwaarde dat de oppervlakte van het Natuurnetwerk Nederland ten minste gelijk blijft. In het geval dat er geen voorkeurslocatie aanwezig is, kan in overleg met de provincie en onder voorwaarden een andere locatie worden ontwikkeld ten behoeve van fysieke compensatie.

Beschikbaarheid en inzage van de stukken

U kunt de ontwerp TAM-omgevingsverordening, regelwijziging 1, bekend onder planidn NL.IMRO.9930.Ovrwijzregels-on01, met ingang van 31 mei 2023 raadplegen via:

  • Op verzoek kan u het ontwerp tijdens openingstijden inzien op het Provinciehuis. Als u daarvan gebruik wil maken, verzoeken wij u hiervoor een afspraak te maken via het Brabantloket, bereikbaar op 073 6812812.

Hoe kunt u uw reactie geven?

Met ingang van 31 mei tot en met 11 juli kunt u reageren op het ontwerp van de wijziging.

  • Bij voorkeur reageert u eenvoudig en direct via www.brabant.nl/Ovrregelwijziging. Daar treft u boven de kaart van Noord-Brabant een reactieknop. U kunt uw reactie direct in het formulier intypen of een Word-document met uw reactie als bijlage toevoegen.

    Wilt u reageren op een kaartonderdeel voor een specifieke locatie? Zorg dan dat u die in het beeld heeft staan op het moment dat u de reactieknop gebruikt. Via een link in het formulier is dat beeld later bij de behandeling van uw reactie te zien en is het duidelijk over welke locatie het gaat.

    Heeft uw zienswijze betrekking op meerdere locaties dan kan u per locatie een aparte reactie indienen of een screenshot maken van iedere locatie en die als bijlage bij uw zienswijze (waarin de locatiegegevens zijn opgenomen) voegen.

    U krijgt na verzending van uw inspraakreactie een pdf toegestuurd voor uw archief met de inhoud van uw reactie. Ook krijgt u automatisch een ontvangstbevestiging. Wij verzoeken u om geen brieven per post meer in te sturen.

  • U kunt uw reactie ook schriftelijk inbrengen. Dit is niet nodig als u digitaal uw reactie heeft ingebracht. Wij verzoeken u deze te richten aan Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, Postbus 90151, 5200 MC ’s-Hertogenbosch onder vermelding van: ‘TAM-omgevingsverordening, regelwijziging 1, C2335168’.

Privacy

De provincie Noord-Brabant hecht aan privacy. Daarom zorgt zij voor een betrouwbare en zorgvuldige bescherming van de aan haar toevertrouwde persoonsgegevens. Met het indienen van een reactie geeft u toestemming om uw gegevens te gebruiken voor de besluitvorming over dit dossier, bijvoorbeeld door het vermelden van uw reactie in de Nota van inspraak. Als u daar bezwaar tegen hebt, kunt u dat in uw zienswijze aangeven.

’s-Hertogenbosch, mei 2024

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Naar boven