Provincie Overijssel, Kennisgeving voornemen Windpark Daarle

RECTIFICATIE Deze kennisgeving vervangt de kennisgeving van 16 februari 2024. De kennisgeving van 16 februari 2024 was onvolledig.

Gedeputeerde Staten hebben op 13 februari 2024 besloten om medewerking te verlenen aan het windpark Daarle.

De opgave

Het betreft de realisatie van 5 tot 7 windturbines ten westen van de N751, deels in de gemeente Hellendoorn en deels in de gemeente Wierden.

Voornemen tot medewerking aan dit project door het bevoegd gezag

Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel is, op grond van de Elektriciteitswet en in afstemming met de gemeenten Hellendoorn en Wierden, het bevoegd gezag voor dit project. De provincie is voornemens om medewerking te verlenen aan dit project, omdat het past binnen het provinciale beleid, de uitgangspunten van de Regionale Energiestrategie Twente en omdat uit een eerste toetsing is gebleken dat het initiatief zowel ruimtelijk als ecologisch mogelijk is. Hierbij wordt opgemerkt dat dit een eerste globale toets is geweest en de uiteindelijke beoordeling pas plaatsvindt nadat de benodigde onderbouwing en onderzoeken zijn uitgevoerd.

Projectbesluitprocedure

Om de nieuwe windturbines te kunnen realiseren, moet er naar verwachting een projectbesluitprocedure (zonder voorkeursbeslissing) op grond van de nieuwe Omgevingswet doorlopen worden. Daarnaast zal er mogelijk een Omgevingsvergunning voor diverse activiteiten nodig zijn, zoals onder andere voor bouw, aanleg, milieu, flora en fauna.

Een projectbesluitprocedure bestaat uit verschillende fases.

- Fase 1 Voornemen: Met het besluit van Gedeputeerde Staten (GS) op 13 februari jl. en de publicatie van deze kennisgeving is de eerste fase met betrekking tot het voornemen afgerond.

- Fase 2 vormgeven participatie: Deze tweede fase start nu. De werkwijze voor de participatie zal door de initiatiefnemer worden uitgewerkt in een participatieplan (zie ook verderop in deze publicatie). Tevens wordt er door de initiatiefnemer een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD; plan van aanpak voor een milieueffectrapport (MER)) opgesteld. Het participatieplan en de NRD worden door GS vastgesteld en ter inzage gelegd. Hierover wordt u te zijner tijd geïnformeerd door middel van een kennisgeving over de participatie. Onze inschatting is dat dit in september 2024 zal gebeuren. Vervolgens worden de binnengekomen reacties verwerkt in een definitief participatieplan en NRD, die wederom door GS worden vastgesteld.

- Fase 3 Verkenningsfase: Na de vormgeving van de participatie vindt de verkenningsfase plaats, waarin het MER, het projectbesluit en de vergunningaanvragen worden opgesteld door de initiatiefnemer. Voordat de verkenning begint, wordt een kennisgeving participatie gedaan. We verwachten dat de verkenningsfase ongeveer een jaar duurt. De termijn van deze fase is afhankelijk van de tijd die nodig is voor het uitvoeren van de onderzoeken, het opstellen van het MER, het projectbesluit en de vergunningaanvragen. Hierover wordt u te zijner tijd geïnformeerd door middel van een kennisgeving.

- Fase 4 Projectbesluit en vergunningen: Na afronding van de verkenningsfase start fase 4 van de procedure. In deze fase worden het projectbesluit en de vergunningen, inclusief het MER, eerst als ontwerp ter inzage gelegd. Iedereen kan hierop een zienswijze indienen. De binnengekomen zienswijzen worden verwerkt in de definitieve besluiten. Na besluitvorming bestaat de mogelijkheid om beroep in te dienen bij de Raad van State.

Participatie

Gedurende de gehele projectbesluitprocedure zal participatie plaatsvinden. Hoe en wanneer dat kan, wordt vastgelegd in een participatieplan. In het participatieplan staat hoe Pure Energie als initiatiefnemer de omgeving gaat betrekken bij het project. Het participatieplan geeft bijvoorbeeld duidelijkheid over:

- De plek waar informatie te vinden is over het project.

- De vorm waarin men zijn of haar mening kan geven.

- De momenten waarop men betrokken wordt.

- De onderwerpen waarop men zijn of haar mening kan geven.

- De manier waarop deze input wordt verwerkt en hoe hiervan verslag wordt gedaan.

- De manier waarop minimaal 50% lokaal eigendom van het project gerealiseerd wordt.

- De milieueffectrapportage die wordt gedaan waarin de milieueffecten van het project worden onderzocht.

De provincie stelt dit plan naar verwachting in september 2024 vast. Daarna begint de uitvoering van de participatie.

Als u ideeën hebt voor de participatie, kunt u deze kenbaar maken door contact op te nemen met Energiepark Daarle B.V. via het volgende mailadres of via telefoonnummer: jeannettetijs@hotmail.com / tel: 06-30554837.

Meer informatie?

Voor meer informatie over de inhoud van het plan en het lokaal eigendom, kunt u contact opnemen met Energiepark Daarle B.V via het volgende mailadres of via telefoonnummer: jeannettetijs@hotmail.com / tel: 06-30554837.

Voor meer informatie over de projectbesluitprocedure kunt u contact opnemen met Iris Wolters via i.wolters@overijssel.nl.

Reageren?

U kunt binnen 6 weken na publicatie zelf mogelijke oplossingen aandragen voor de opgave van de realisatie van 5 tot 7 windturbines in de gemeente Hellendoorn/Wierden, ten westen van de N751. Dit volgt uit artikel 5.47 lid 3 Omgevingswet. De oplossingen moeten wel passen binnen de uitgangspunten die hiervoor zijn opgenomen in de windladder van het vastgestelde beleid.

Meer informatie over de energietransitie, windenergie of de regionale energie strategie is te vinden via Externe link: https://www.overijssel.nl/onderwerpen/water-en-klimaat/windenergie/

Naar boven