Voorgenomen verkoop (binnen ruilovereenkomst) en eerste recht van pacht in verband met realisatie project Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL)

Het college van Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord-Brabant (hierna: het college) en het Groen Ontwikkelfonds Brabant (hierna: GOB) maken hierbij bekend dat zij voornemens zijn om de percelen, kadastraal bekend als gemeente Drunen, Sectie L, nummers 3191 (geheel) en 3192 (geheel), te verkopen aan een particulier, een en ander in het kader van een te sluiten ruilovereenkomst.

Het college en het GOB zijn van mening dat bij deze verkoop geen mededingingsruimte door middel van een openbare selectieprocedure hoeft te worden geboden, omdat slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de aankoop van de grond. De criteria die de Provincie en GOB daarbij in aanmerking nemen zijn de volgende:

1. Opgave Provincie/GOB

In het project “Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat” (hierna: GOL) is op perceelsniveau vastgelegd waar de Provincie Noord-Brabant het leefgebied van de das wil compenseren.

In de Omgevingsverordening Noord-Brabant is op perceelsniveau vastgelegd waar de provincie Noord-Brabant het Natuurnetwerk Brabant (hierna: NNB) wil realiseren. De provincie Noord-Brabant heeft daarvoor middelen en gronden ter beschikking gesteld aan het GOB. Samen met partijen zoals ondernemers, particulieren, gemeenten, waterschappen en organisaties zoekt het GOB naar mogelijkheden om het NNB te realiseren.

In onderhavig geval ruilen de provincie/GOB gronden ten behoeve van de compensatie van het leefgebied van de das, in verband met de realisatie van het project GOL. Aanvullend verkrijgt de provincie/GOL in deze ruiltransactie een perceel grond, gelegen in het NNB.

2. Doel van de verkoop/ruiling

Het doel van de grondverkoop/ruiling is de gelijktijdige aankoop door de Provincie Noord-Brabant van drie percelen grond, kadastraal bekend als gemeente Drunen, sectie L, nummer 52 (gedeeltelijk), gemeente Waalwijk, sectie H, nummer 641, tezamen groot circa 7.830 m², en gemeente Heusden, sectie F, nummer 175, groot 24.680 m². Middels deze ruiling kan op de door de Provincie Noord-Brabant te verwerven percelen Drunen L 52 (gedeeltelijk) en Waalwijk H 641 het compensatiegebied voor de das worden gerealiseerd voortkomend uit project GOL. Bovendien kan met deze ruiling natuurinrichting plaatsvinden op het in het NNB gelegen perceel, kadastraal bekend als gemeente Heusden, sectie F, nummer 175.

Eén serieuze gegadigde

In het kader van de inpassingsplannen van project GOL is in de gemeente Heusden, tussen Waalwijk en ’s-Hertogenbosch, gezocht naar percelen welke benodigd zijn om de compensatieverplichting van het leefgebied van de das te realiseren. Voor deze compensatie zijn de percelen, kadastraal bekend als gemeente Drunen, sectie L, nummer 52 (gedeeltelijk) en gemeente Waalwijk, sectie H, nummer 641 noodzakelijk. Deze percelen worden binnen het zoekgebied als meest geschikt geacht voor de compensatie van het leefgebied van de das, vanwege de ligging direct tegen het projectgebied en aangrenzend bosareaal. Met de beoogde inzet van de percelen is bovendien al rekening gehouden in de reeds verleende ontheffing van de Wet Natuurbescherming.

De eigenaar van deze percelen heeft aangegeven alleen mee te willen werken indien er geruild kan worden met voor hem geschikte vervangende grond en indien hij het eerste pachtrecht kan verkrijgen op de percelen kadastraal bekend gemeente Drunen, sectie L, nummers 255 (gedeeltelijk), 256 (geheel), 257 (geheel) en 258 (geheel) tot 31-12-2024 c.q. op de percelen Drunen, sectie L, nummers 3191 (geheel) en 3192 (geheel) van 01-01-2025 tot 31-12-2025. Daaruit is deze ruiling ontstaan, waarbij de percelen kadastraal bekend gemeente Drunen, sectie L, nummers 3191 en 3192 als ruilgrond worden ingezet. De eigenaar van de percelen welke benodigd zijn voor de compensatieverplichting, is bereid om ook het perceel, kadastraal bekend als gemeente Heusden, sectie F, nummer 175, gelegen in het NNB, in te brengen. Hierdoor kan op laatstgenoemd perceel natuurinrichting plaatsvinden. Hiermee is desbetreffende eigenaar de enige serieuze gegadigde voor verkoop c.q. ruiling om de beoogde doelstellingen te kunnen realiseren.

Vervaltermijn reactie

Eenieder die meent dat hij, met inachtneming van voornoemde criteria, als een serieuze gegadigde ook voor de aankoop van de percelen in aanmerking komt, dient binnen 20 kalenderdagen na publicatie van deze aankondiging een kort geding tegen de provincie Noord-Brabant/Groen Ontwikkelfonds Brabant aanhangig te maken bij de Rechtbank Oost-Brabant, Leeghwaterlaan 8, 5223 BA te ’s-Hertogenbosch. Het instellen van een kort geding geschiedt door middel van een tijdige betekening van een dagvaarding door een deurwaarder.

Bij gebreke van een tijdig kort geding vervalt het recht tegen voornoemde in rechte op te komen en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere afspraak dan ook te baseren, althans heeft u uw rechten daarop verwerkt. De provincie Noord-Brabant/Groen Ontwikkelfonds Brabant en de particulier zouden immers onredelijk worden benadeeld, indien pas na deze termijn alsnog tegen het voornemen respectievelijk het aangaan van de overeenkomst zou worden opgekomen.

Naar boven