Kennisgeving terinzagelegging besluiten project Meanderende Maas

Gedeputeerde Staten van provincie Noord-Brabant maken mede namens Gedeputeerde Staten van provincie Gelderland bekend dat het projectplan Waterwet dijkversterking Ravenstein-Lith is goedgekeurd, de bestemmingsplannen zijn vastgesteld en overige besluiten voor het project Meanderende Maas zijn genomen.

Het project

In het project Meanderende Maas werken tien partijen samen: de provincies Noord-Brabant en Gelderland, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, de waterschappen Aa en Maas en Rivierenland, de gemeenten Oss, West Maas en Waal en Wijchen en Natuurmonumenten. Het project Meanderende Maas gaat de dijk van Ravenstein tot Lith versterken, de Maas aan Brabantse en Gelderse zijde meer ruimte geven en het gebied ontwikkelen en versterken.

Voor het project zijn twee hoofdbesluiten nodig:

  • Een projectplan Waterwet voor de dijkversterking. Dit project is geheel gelegen in de provincie Noord-Brabant, waarvoor waterschap Aa en Maas bevoegd gezag is.

  • Een projectplan Waterwet voor de geulen en weerdverlaging. Dit project is zowel in de provincie Noord-Brabant als in de provincie Gelderland gelegen, waarvoor Rijkswaterstaat, namens de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, de rol van bevoegd gezag vervult.

Daarnaast zijn voor het gehele project diverse besluiten van andere bevoegde gezagen nodig.

Gecoördineerde projectprocedure

Voor het projectplan Waterwet voor de dijkverversterking is een gecoördineerde voorbereiding door Gedeputeerde Staten op grond van artikel 5.5 van de Waterwet verplicht. Omdat de coördinatieregeling van de Waterwet niet kan worden toegepast op een projectplan dat betrekking heeft op de rivierverruiming, hebben Provinciale Staten van de provincies Noord-Brabant en Gelderland besloten om de coördinatieregeling uit de Wet ruimtelijke ordening van toepassing te verklaren. De provincies hebben afgesproken dat Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant zijn belast met de feitelijke werkzaamheden rondom deze coördinatie. De beide gecoördineerde procedures lopen gelijktijdig op. Omdat de ontwerp-besluiten voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024 ter inzage zijn gelegd, wordt de procedure onder het voor 1 januari 2024 geldende recht afgerond.

Een voordeel van gecoördineerde besluitvorming is dat dit zorgt voor stroomlijning van de procedure, zoals het voorbereiden van de procedure, het nemen van de samenhangende besluiten en de rechtsbescherming daartegen. Daardoor kunnen besluiten die nodig zijn om een project te verwezenlijken, gelijktijdig of kort na elkaar worden genomen. Dat zorgt voor een vlotte besluitvorming, zonder dat de belangen van derden daarbij worden geschaad. Doordat de procedure wordt gecoördineerd, kan iedereen kennisnemen van de samenhang tussen de besluiten en de gemaakte afwegingen. Dit komt de helderheid ten goede. Ook voorkomt de bundeling van beslis- en beroepsmomenten dat men op verschillende tijdstippen op steeds verschillende, maar met elkaar samenhangende besluiten, moet reageren. Alle gecoördineerde besluiten doorlopen dezelfde beroepsprocedure, waarbij uiteindelijk dezelfde rechter in beroep uitspraak doet.

De ontwerp-projectplannen en de ontwerp-besluiten hebben van 17 augustus 2023 tot en met 27 september 2023 ter inzage gelegen. Gedurende deze periode zijn er 121 zienswijzen ingediend. De beantwoording van de zienswijzen is opgenomen in de Nota van Antwoord op basis waarvan besluitvorming door de betreffende bevoegde gezagen heeft plaatsgevonden.

Welke besluiten liggen ter inzage?

Dijkversterking

Ter uitvoering van het project hebben de bevoegde gezagen van de volgende instanties de volgende besluiten genomen:

  • Goedkeuring Projectplan Waterwet dijkversterking Ravenstein-Lith inclusief MER, provincie Noord-Brabant

  • Omgevingsvergunning kappen en herplant, gemeente Oss

  • Omgevingsvergunning afwijken bestemmingsplan aanleg wegen, gemeente Oss

  • Beschikking Ontgrondingenwet inclusief MER, provincie Noord-Brabant

  • Ontheffing soortenbescherming Wet natuurbescherming, ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

  • Positieve weigering gebiedsbescherming Wet natuurbescherming, ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Geulen en weerdverlaging

Ter uitvoering van het project hebben de bevoegde gezagen van de volgende instanties de volgende besluiten genomen:

  • Projectplan Waterwet geulen en weerdverlaging Meanderende Maas inclusief MER, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

  • Bestemmingsplan Meanderende Maas 2022, gemeente Oss

  • Omgevingsvergunning kappen en herplant, gemeente Oss

  • Beschikking Ontgrondingenwet inclusief MER, provincie Noord-Brabant

  • Ontheffing soortenbescherming Wet natuurbescherming, ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

  • Watervergunning vegetatie uiterwaarden, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

  • Watervergunning verleggen Maasbommelse Veerweg, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

  • Watervergunning haven Megen, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

  • Verkeersbesluit Maasakkerstraat Oss, gemeente Oss

  • Watervergunning watergang Diedensche Uiterdijk, waterschap Aa en Maas

  • Beschikking Ontgrondingenwet inclusief MER, provincie Gelderland

  • Watervergunning fietspad Maasbommel, waterschap Rivierenland

  • Omgevingsvergunning afwijken bestemmingsplan (geul Maasbommel-west, maaiveldverlaging, drempel Appeltern, fietspad Maasbommel) inclusief MER, gemeente West Maas en Waal

  • Omgevingsvergunning kappen en herplant, gemeente West Maas en Waal

  • Positieve weigering gebiedsbescherming Wet natuurbescherming, ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

  • Vaststellingsbesluiten Nota Bodembeheer en Waterbodemkwaliteitskaart, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Terinzagelegging

De besluiten en de bijbehorende relevante stukken zijn in te zien met ingang van 23 mei 2024 tot en met 4 juli 2024 op de volgende wijze:

  • De site van het project Meanderende Maas: via www.meanderendemaas.nl/terinzage

  • Het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning afwijken bestemmingsplan van de gemeente Oss zijn ook in te zien op de landelijke sites voor alle ruimtelijke plannen, www.ruimtelijkeplannen.nl en www.omgevingswet.overheid.nl, onder ‘Regels op de kaart’ via de codes NL.IMRO.0828.BPmeandrndmaas2022-VG01, resp. NL.IMRO.0828.OVmeandrndmaas2022.-VG01.

  • De omgevingsvergunning afwijken bestemmingsplan van de gemeente West Maas en Waal is ook in te zien op de landelijke sites voor alle ruimtelijke plannen, www.ruimtelijkeplannen.nl en www.omgevingswet.overheid.nl, onder ‘Regels op de kaart’ via de code NL.IMRO.0668.WMWMM-AFW1.

  • De stukken zijn op afspraak digitaal in te zien op het kantoor van de bevoegde instanties. Neem voor het maken van een afspraak contact op via info@meanderendemaas.nl.

Beroep instellen

Tegen de besluiten kan gedurende de beroepstermijn (van 23 mei 2024 tot en met 4 juli 2024) beroep worden ingesteld.

Beroep kan worden ingesteld in eerste en enige instantie bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA in Den Haag. Het beroepschrift moet naam en adres bevatten van de degene(n) die beroep instellen, vermelden tegen welk besluit(en) het beroep wordt ingesteld en de gronden vermelden waarop het beroep berust; ook dient het beroepschrift ondertekend en gedagtekend te zijn. Verzocht wordt aan te geven dat het beroep betrekking heeft op het “Gecoördineerde project Meanderende Maas”. Daarnaast dient een kopie van het besluit / de besluiten waartegen beroep wordt ingesteld te worden meegestuurd.

In de beroepsprocedure worden de eventuele beroepen tegen alle besluiten gelijktijdig behandeld. Voor het indienen van een beroepschrift is griffierecht verschuldigd. Na de beroepsprocedure is het niet mogelijk om hoger beroep in te stellen.

U kunt ook digitaal beroep instellen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State via de site van het digitale loket Rechtspraak. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Raadpleeg de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Meer informatie over het instellen van beroep, het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening en het te betalen griffierecht vindt u op www.raadvanstate.nl.

Crisis- en herstelwet

Op deze besluiten is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat in het beroepschrift moeten worden aangeven welke beroepsgronden tegen het besluit worden aangevoerd. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Het instellen van pro forma beroep is niet mogelijk. Verzocht wordt in het beroepschrift te vermelden dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Verzoek om voorlopige voorziening

Op grond van artikel 6:16 van de Algemene wet bestuursrecht schorst het beroep de werking van de projectplannen en -besluiten niet. Degenen die van oordeel zijn dat de plannen en/of besluiten geheel of gedeeltelijk moeten worden geschorst, dienen hiertoe een verzoek tot het treffen van voorlopige voorziening te richten aan de voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Voorwaarde voor het vragen van een voorlopige voorziening is dat er ook beroep is ingesteld en dat er sprake is van een spoedeisend belang. Voor het treffen van een voorlopige voorziening is eveneens griffierecht verschuldigd.

Nadere informatie

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen via info@meanderendemaas.nl. Op 4 en 6 juni 2024 zijn er tussen 16.00 en 20.00 uur inloopbijeenkomsten bij gemeenschapshuis Acropolis, Broeder Everardusplein 1, in Megen. Iedereen die vragen heeft over de terinzagelegging van de besluiten en vergunning, kan hier terecht.

’s-Hertogenbosch, 22 mei 2024

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Naar boven