Voornemen overdracht eigendom Dutch Extract Library

De provincie Zuid-Holland (‘de Provincie’) is voornemens een overeenkomst te sluiten met de Universiteit Leiden tot overdracht van de eigendom van de Dutch Extract Library. De Provincie is van oordeel dat de Universiteit Leiden als enige (serieuze) gegadigde voor deze overeenkomst in aanmerking komt.

De Dutch Extract Library

De Dutch Extract Library omvat een fysieke verzameling van plantenextracten, een digitale database over de afkomst, kweekomstandigheden, eigenschappen en toepassingsmogelijkheden hiervan, alsook vriezers waarin de plantenextracten worden bewaard. De Dutch Extract Library is ontwikkeld door de voormalige Stichting Kenniscentrum Plantenstoffen, mede met behulp van subsidie van de Provincie.

Toen Stichting Kenniscentrum Plantenstoffen begin 2019 haar activiteiten beëindigde, heeft de Provincie de eigendom van de Dutch Extract Library overgenomen. De ambitie van de Provincie was de algemene toegankelijkheid en functionaliteit van de Dutch Extract Library te borgen, mede ten behoeve van de ontwikkeling van kennis en innovatie in de regio. De Provincie heeft altijd de bedoeling gehad om slechts tijdelijk eigenaar te zijn van de Dutch Extract Library.

De afgelopen jaren heeft de Universiteit Leiden het beheer en onderhoud van de Dutch Extract Library in opdracht van de Provincie uitgevoerd. Al deze tijd is de Dutch Extract Library toegankelijk geweest voor derden, die voor een toegankelijke fee extracten of series van extracten konden aankopen.

Enige (serieuze) gegadigde

In november 2022 is de Provincie gestart met het zoeken naar een geschikte partij voor het overnemen van de Dutch Extract Library. De Provincie wil de Dutch Extract Library uitgeven aan een partij die aan de volgende criteria voldoet:

  • i.

    De partij moet over de benodigde technische en financiële bekwaamheid te beschikken om het beheer en onderhoud van de Dutch Extract Library op de door de Provincie voorgestane wijze uit te voeren ten behoeven van primair de ontwikkeling van kennis en innovatie in de regio;

  • ii.

    De partij moet bereid zijn om gedurende een periode van minstens 3 jaar investeringen te blijven plegen ten behoeve van het beheer en onderhoud van de Dutch Extract Library;

  • iii.

    De partij zal de Dutch Extract Library beschikbaar moeten houden voor derden, met dien verstande dat eenieder die dat wil extracten moet kunnen afnemen uit de Dutch Extract Library tegen hoogstens een vergoeding van de daarmee gemoeide kosten.

De Provincie heeft een onafhankelijke deskundige in de arm genomen in de zoektocht naar potentiële gegadigden. Deze deskundige heeft uitgebreid onderzoek gedaan en in dit kader gesprekken gevoerd met ongeveer 50 partijen die mogelijk interesse zouden kunnen hebben. Het betrof hier enerzijds partijen waarvan bekend is dat ze regelmatig met inhoudsstoffen van planten werken en anderzijds partijen die in het verleden al interesse of contact met de Dutch Extract Library hadden. Hierbij gaat het om partijen die gevestigd zijn in Nederland en (incidenteel) om partijen die in andere landen gevestigd zijn.

Naar aanleiding van deze gesprekken heeft slechts een beperkt aantal partijen aangegeven op zichzelf interesse te hebben in overname van de Dutch Extract Library. Uiteindelijk bleken zelfs deze partijen echter niet bereid te zijn tot het beheren en onderhouden van de Dutch Extract Library onder de door de Provincie gewenste voorwaarden en hebben zij kenbaar gemaakt niet tot overname te willen overgaan. Enkel de Universiteit Leiden heeft aangegeven hiertoe bereid en in staat te zijn. De Provincie is anderszins niet gebleken van andere (serieuze) gegadigden.

Gelet op het voorgaande is de Provincie van oordeel dat de Universiteit Leiden als enige (serieuze) gegadigde in aanmerking komt voor de overdracht van de Dutch Extract Library.

Niet eens met dit voornemen?

Bent u het niet eens met dit voornemen omdat u meent ook aan de bovenstaande criteria te kunnen voldoen, dan dient u dit binnen 14 kalenderdagen na dagtekening van deze publicatie schriftelijk en gemotiveerd aan de Provincie kenbaar te maken. U kunt daarvoor een e-mail sturen aan: zuidholland@pzh.nl. De Provincie zal vervolgens – al dan niet na nader overleg met u – schriftelijk op uw bericht reageren. Indien het niet eens bent met de schriftelijke reactie van de Provincie, dient u binnen 20 kalenderdagen na dagtekening van de reactie een kort geding aanhangig te maken bij de rechtbank Den Haag. Indien u een kort geding aanhangig maakt, verzoeken wij u ons dit zo snel mogelijk schriftelijk mede te delen, bij voorkeur door toezending van de concept-dagvaarding per e-mail aan: zuidholland@pzh.nl.

De bovenstaande termijnen zijn vervaltermijnen. Bij gebreke van een tijdig ingediende schriftelijke reactie dan wel een tijdig aanhangig gemaakt kort geding vervalt het recht u tegen de overdracht c.q. het aangaan en uitvoeren van de overeenkomst te verzetten en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren, althans heeft u uw rechten daarop verwerkt. De Provincie en de Universiteit Leiden zouden onredelijk in hun belangen worden benadeeld indien pas na ommekomst van deze (duidelijk kenbaar gemaakte) termijnen alsnog tegen het voornemen tot respectievelijk de overdracht c.q. het aangaan van de overeenkomst zou worden opgekomen. Deze termijnen moeten tevens worden beschouwd als een vervaltermijn als bedoeld in artikel 3:55, lid 2 BW, inhoudende dat u zich na het verstrijken van de respectievelijke termijnen ten aanzien van de overdracht c.q. de overeenkomst evenmin nog kunt beroepen op een eventuele vernietigingsgrond.

Naar boven