Ontwerp Natuurbeheerplan Noord-Brabant 2025

Gedeputeerde Staten hebben in hun vergadering van 23 april 2024 het ontwerp van het Natuurbeheerplan Noord-Brabant 2025 vastgesteld. Het ontwerpplan wordt ter inzage gelegd voor een zienswijzeprocedure.

Inhoud ontwerp Natuurbeheerplan Noord-Brabant 2025

Het Natuurbeheerplan is een beleidskader voor het provinciale natuurbeleid. Het plan beschrijft de beleidsdoelen en de subsidiemogelijkheden voor de ontwikkeling en het beheer van natuurgebieden en agrarisch natuur- en landschapsbeheer (ANLb) in de provincie. Het geeft de actuele natuurwaarde en de ambitie weer van de bestaande en nog te ontwikkelen natuurgebieden binnen de grenzen van het Natuur Netwerk Brabant (NNB). Het Natuurbeheerplan vormt de basis voor verwerving en inrichting van het NNB en het gesubsidieerde (agrarisch) natuurbeheer in de provincie Noord-Brabant. Het ontwerp Natuurbeheerplan 2025 bestaat uit twee delen. Een beleidsplan dat is geactualiseerd en aangepast aan recente beleidsontwikkelingen en een Nota van wijzigingen met daarin de ingediende wijzigingsverzoeken met betrekking tot aanpassingen van de begrenzing van het NNB, van de ambitiekaart en/of van natuurbeheertypen door grondeigenaren en terreinbeheerders, met het bijbehorende besluit van GS. De grenzen van het NNB in het Ontwerp Natuurbeheerplan zijn afgestemd met de Omgevingsverordening. Daarom staan grenswijzigingen uit de ontwerp-kaartaanpassing voor de Omgevingsverordening ook in het Ontwerp Natuurbeheerplan 2025. De Omgevingsverordening ligt gelijktijdig met het Ontwerp Natuurbeheerplan 2025 ter inzage.

Beschikbaarheid en inzage 

U kunt dit besluit en de bijbehorende stukken digitaal bekijken via het digitale publicatieblad op officielebekendmakingen.nl. De documenten hangen als ‘Bekijk documenten’ aan deze publicatie (zie linker kolom).

U kunt de tekst van het ontwerp beleidsplan Natuurbeheerplan 2025 ook raadplegen via www.brabant.nl/onderwerpen/natuur-en-landschap/natuur/natuurbeheerplan. De Nota van wijzigingen met de onderbouwing van het besluit van GS voor de ingediende grenswijzigingsverzoeken kunt u raadplegen via www.brabant.nl/onderwerpen/natuur-en-landschap/natuur/natuurbeheerplan. Het kaartmateriaal van het Natuurbeheerplan met onder andere een verschillenkaart vindt u in een viewer.

Op afspraak kunnen de stukken op werkdagen, tijdens de gebruikelijke openingstijden, ook worden ingezien op het Provinciehuis van Noord-Brabant, Brabantlaan 1 te ’s-Hertogenbosch.

Voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met Anne Dolmans, tel. 073 - 681 2812 of e-mail natuurbeheerplan@brabant.nl.

Reactietermijn

Het ontwerp van het Natuurbeheerplan 2025 ligt gedurende een periode van zes weken ter inzage. Deze termijn loopt van 3 mei tot en met 13 juni 2024. U kunt een zienswijze indienen op kaartaanpassingen in het Ontwerpplan als u eigenaar of erfpachter bent van een perceel waarop een wijziging van het Ontwerp Natuurbeheerplan 2025 heeft plaatsgevonden. Op teksten uit het beleidsplan kan eenieder een zienswijze indienen. Let wel, een zienswijze kan alleen worden ingediend tegen de gewijzigde onderdelen in de tekst en de kaarten. De onderdelen van de tekst die niet zijn gewijzigd ten opzichte van het vastgestelde Natuurbeheerplan Noord-Brabant 2024 en de onderdelen van de kaarten die niet zijn gewijzigd ten opzichte van het vastgestelde besluit Kaartaanpassingen Natuurbeheerplan Noord-Brabant april 2024, zijn onherroepelijk en daarom niet vatbaar voor inspraak.

Reageren

Gedurende de termijn van terinzagelegging kunnen schriftelijk en per e-mail zienswijzen over het Ontwerpplan naar voren worden gebracht. Vervolgens zullen wij, na afweging van de naar voren gebrachte zienswijzen, een definitief besluit nemen.

U reageert eenvoudig en direct via een reactieformulier op www.brabant.nl/reactienatuurbeheerplan. U krijgt na verzending van uw inspraakreactie een pdf van het ingevulde formulier toegestuurd voor uw archief. Ook krijgt u na registratie van uw reactie automatisch een ontvangstbevestiging met het toegekende registratienummer. Het is dan niet nodig dezelfde brief ook per mail of per post in te sturen.

U kunt uw reactie ook mailen naar natuurbeheerplan@brabant.nl.

Daarnaast kunt u uw reactie ook schriftelijk inbrengen. Wij verzoeken u deze te richten aan:

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Provincie Noord-Brabant

Postbus 90151

5200 MC ’s-Hertogenbosch

O.v.v. Zienswijze Ontwerp Natuurbeheerplan Noord-Brabant 2025

Vervolgprocedure

Na afloop van de zienswijzentermijn worden alle zienswijzen verwerkt in een zienswijzennota, die na besluitvorming door Gedeputeerde Staten aan alle indieners van een zienswijze wordt toegezonden. De ingediende zienswijzen worden afgewogen en bij de besluitvorming over het definitieve Natuurbeheerplan 2025 betrokken. Na besluitvorming wordt het definitieve Natuurbeheerplan 2025 gedurende een termijn van zes weken ter inzage gelegd. Tijdens deze termijn kan beroep worden ingesteld tegen het plan. Van deze terinzagelegging en de beroepsmogelijkheid wordt te zijner tijd afzonderlijk kennisgegeven.

Meer informatie

Heeft u vragen over de inhoud van het Ontwerp Natuurbeheerplan Noord-Brabant 2025? Neem dan contact op met Anne Dolmans via natuurbeheerplan@brabant.nl of via 073 - 681 2812.

Naar boven