Verkeersbesluit N378 hm 4.0 - hm 4.2, verplaatsen (brom)fiets oversteekplaats

Kenmerk: 202400450-01113344

Bevoegdheid

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder b, van de Wegenverkeerswet 1994 is Gedeputeerde Staten bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Het betreft namelijk verkeer op wegen onder beheer van de provincie Drenthe.

 

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Krachtens artikel 15, eerste lid van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Krachtens artikel 15, eerste lid van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

De in dit verkeersbesluit genoemde verkeersmaatregelen strekken tot de in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde volgende belangen:

- het verzekeren van de veiligheid op de weg;

- het beschermen van weggebruikers en passagiers;

- het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

- het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

 

Belangenafweging

De provinciale weg N378 is een gebiedsontsluitingsweg en verbindt de provinciale weg N34 met de provinciegrens Groningen/Stadskanaal. Aan de Ingenieur W.I.C. van Veelenweg (N378) liggen ter hoogte van de Hunzelaan bij Gasselternijveen binnen een afstand van 200 meter twee oversteekplaatsen: één oversteek voor alle verkeer (oversteek Hunzelaan) en een solitaire (brom)fietsoversteek.

Ten behoeve van een eenduidige verkeersituatie en verbetering van de verkeersveiligheid worden deze oversteken gecombineerd. Hiertoe wordt naast de bestaande oversteekplaats Hunzelaan (N378 ter hoogte van hm 4.0) een nieuwe (brom)fietsoversteekplaats gerealiseerd en zal de huidige solitaire (brom)fietsoversteekplaats 200 meter verderop (N378 ter hoogte van hm 4.2) worden opgeheven. Daarnaast wordt in de N378 een middengeleider aangelegd waardoor (brom)fietsers in twee keer kunnen oversteken.

 

Overleg

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de (gemachtigde van de) korpschef van de nationale politie.

Overeenkomstig artikel 25 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de gemeente Aa en Hunze.

 

 

 

 

 

Besluit

Op grond van voorgaande overwegingen is Gedeputeerde Staten van de provincie Drenthe tot het besluit gekomen om:

1. Voor al het overige de vigerende verkeersbesluiten in stand te laten.

2. Door het plaatsen van borden B6 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990, te bepalen dat bestuurders voorrang moeten verlenen aan bestuurders op de kruisende weg.

3. Door het plaatsen van borden D2 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990, te bepalen dat bestuurders voorbij gaan aan de zijde die de pijl aangeeft.

4. Door het plaatsen van borden D4 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990, te bepalen dat bestuurders de rijrichting volgen die op het bord is aangegeven.

5. Door het plaatsen van borden G12a van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990, een verplicht (brom)fietspad in te stellen bij de (brom)fiets oversteekplaats.

6. Borden G12a van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990, geplaatst bij de oversteekplaats N378 hm 4.2 (publicatie 28315 Staatscourant 30 mei 2016) te verwijderen.

7. Middels haaientanden te bepalen dat bestuurders voorrang moeten verlenen aan bestuurders op de kruisende weg.

Gedeputeerde Staten van Drenthe,

namens dezen,

 

ir. J. Supèr,

Themamanager

Projecten Wegen & Vaarwegen

 

Bezwaar

Bent u het niet eens met dit besluit, dan kunt u binnen zes weken na de dag van bekendmaking ervan hiertegen een bezwaarschrift indienen bij het college van Gedeputeerde Staten van Drenthe. De dag van bekendmaking is de dagtekening van het besluit. Voor meer informatie over het indienen van een bezwaarschrift verwijzen wij u naar: www.provincie.drenthe.nl/bezwaarprocedure

 

Naar boven