Gedeputeerde Staten van Gelderland nemen een verkeersbesluit voor aanleg van ovatondes in de N791 Fliertweg bij Wilp, tussen kilometer 2,00 en kilometer 2,50.
De werkzaamheden vormen een onderdeel van het project van Rijkswaterstaat om het aantal rijstroken van de Rijksweg A1 tussen Apeldoorn en Deventer uit te breiden. Hierbij worden ook een aantal regionale aansluitingen aangepast.
Beleidskaders
Wettelijke grondslag
Dit besluit wordt genomen conform:
• artikel 2, lid 1 Wegenverkeerswet 1994;
• artikel 15, lid 1 en 2 Wegenverkeerswet 1994;
• artikel 18, lid 1, onder b Wegenverkeerswet 1994;
• artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer;
• artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer;
• afdeling 6.2 van de Algemene Wet Bestuursrecht;
• het Algemeen Reglement Mandaat Provincie Gelderland.
Omgevingsvisie
Dit besluit wordt genomen binnen de kaders van de provinciale Omgevingsvisie. De provincie is verantwoordelijk voor het waarborgen – en waar nodig verbeteren – van de kwaliteit van de bestaande wegen, waterwegen en fietspaden welke in provinciaal beheer zijn. In de omgevingsvisie is vastgelegd dat eerst bestaande knelpunten worden verholpen voordat de keuze gemaakt kan worden om nieuwe infrastructuur aan te leggen.
Procedure totstandkoming
Tijdens de procedure heeft overleg plaatsgevonden met Rijkswaterstaat, de gemeente Voorst en met een door de Korpschef van de Politie gemandateerde verkeersspecialist van de eenheid Oost-Nederland, district Gelderland-Noord.
Belangenafweging: knelpunten en maatregelen
De provinciale weg N791 ontsluit de dorpen Wilp en Twello met de Rijksweg A1 en vormt in mindere mate een oost-westverbinding tussen beide plaatsen.
De drukte bij de aansluiting met de Rijksweg A1 neemt toe. Door het vele verkeer wat dagelijks gebruik maakt van deze aansluiting zijn er steeds vaker problemen met de doorstroming van het verkeer en ontstaan soms gevaarlijke situaties.
Om verdere groei van het verkeer in de toekomst mogelijk te maken is besloten aan beide zijden van de A1 ovatondes aan te leggen. Deze ovatondes bevorderen de doorstroming en verkleinen het risico op (ernstige) ongevallen, ook omdat de gereden snelheden lager zijn dan in de huidige situatie.
Besluit
Als wegbeheerder van de N791 zijn Gedeputeerde Staten verplicht om voor de beoogde maatregelen op dit traject een verkeersbesluit te nemen.
Gedeputeerde Staten van Gelderland nemen voor de provinciale weg N791 Fliertweg tussen kilometer 2,00 en kilometer 2,50 het volgende verkeersbesluit:
I. door het plaatsen van borden model B6 van het RVV 1990 en het aanbrengen van haaientanden als bedoeld in artikel 80 van het RVV, bestuurders op de N791 te verplichten voorrang te verlenen aan bestuurders op de ovatonde, bij kilometer 2,00 en 2,35;
II. door het plaatsen van borden model D1 van het RVV 1990, een verplichte rijrichting in te stellen op de ovatondes bij kilometer 2,01 en 2,34.
Bestuurders die de Rijksweg A1 verlaten dienen in de huidige situatie al voorrang te verlenen aan bestuurders op de N791. Dit blijft van kracht in de nieuwe situatie, daarom is dit geen besluitplichtig punt in het nu voorliggend verkeersbesluit.
Ter inzage
De tekst van het verkeersbesluit is vanaf 4 april 2024 te vinden op de website van de provincie Gelderland (www.gelderland.nl wegwerkzaamheden N790 -N791 ). De tekst van het verkeersbesluit is vanaf dezelfde datum ook te vinden op de website van de rijksoverheid (zoek.officielebekendmakingen.nl Zoek in). U kunt bovengenoemd zaaknummer dan als zoekopdracht ingeven. Tevens ligt een kopie van het verkeersbesluit van 4 april tot en met 16 mei 2024 ter inzage in het gemeentehuis van de gemeente Voorst.
Instellen bezwaar
Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de dag waarop het besluit kenbaar is gemaakt hiertegen een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift dient te worden gezonden aan Gedeputeerde Staten, secretariaat Commissie Rechtsbescherming, Postbus 9090, 6800 GX Arnhem. Op de envelop en brief dient duidelijk “bezwaarschrift verkeersbesluit N791 Ovatondes Wilp” te worden vermeld.
Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en bevat ten minste:
- de naam en het adres van de indiener;
- de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;
- een kopie of omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;
- de gronden van het bezwaar.
Diegene die een bezwaarschrift heeft ingediend, kan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Gelderland (Postbus 9030, 6800 EM Arnhem) een verzoek indienen om een voorlopige voorziening te treffen.
Voor individuele burgers (niet voor advocaten en ook niet voor gemachtigden namens een bedrijf of een organisatie) bestaat de mogelijkheid dat verzoek digitaal in te dienen. Meer informatie kunt u vinden op www.rechtspraak.nl. Voor het behandelen van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt griffierecht geheven. Over de hoogte en de wijze van betaling van het griffierecht kunt u informatie verkrijgen bij de rechtbank Gelderland, telefoonnummer 088-3612000 of op www.rechtspraak.nl.
Namens Gedeputeerde Staten van Gelderland,
Ina Joosten
Teammanager Beheer en Onderhoud Wegen