Ter inzage legging Notitie Reikwijdte en Detailniveau uitbreiding drinkwaterwinning Fikkersdries Gelderland

 

 

NRD is o nderzoeksaanpak voor het M ilieueffectrapport

Om voldoende drinkwater te kunnen blijven leveren wil drinkwaterbedrijf Vitens de drinkwaterwinning Fikkersdries in Driel (gemeente Overbetuwe) uitbreiden. Om een winvergunning te kunnen aanvragen bij de provincie Gelderland moet Vitens een Milieueffectrapport (MER) opstellen. De voorgenomen onderzoeksaanpak voor het Milieueffectrapport staat in de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Deze notitie ligt van 2 april tot en met 13 mei 2024 ter inzage. Tijdens deze periode kan iedereen een reactie indienen.

Aanleiding

Door een groeiende economie en toenemende bevolking stijgt de vraag naar drinkwater in Nederland. Ook wordt er per persoon in Nederland steeds meer drinkwater gebruikt. Daarnaast is het als gevolg van klimaatverandering (droogte) en aanhoudende vervuiling moeilijker om voldoende schoon drinkwater te maken. Dit leidt tot een tekort aan drinkwater. Op dit moment is er al te weinig vergunningsruimte voor drinkwaterwinning in Gelderland. Daarom is Vitens in Gelderland op zoek naar mogelijkheden voor uitbreiding. Eén van de mogelijke maatregelen om op korte termijn extra vergunningsruimte te verkrijgen is het uitbreiden van de grondwaterwinning bij Fikkersdries. De provincie Gelderland neemt uiteindelijk een besluit over de uitbreiding van de grondwateronttrekking.

Eerste stap in m ilieueffectrapportage

Om een vergunning aan te kunnen vragen voor uitbreiding van de winning bij Fikkersdries gaat Vitens een Milieueffectrapport (MER) opstellen. Het doel is om met behulp van diverse onderzoeken in beeld te brengen welke mogelijke effecten het oppompen van meer grondwater heeft voor bewoners, de leefomgeving, land- en tuinbouw, gebouwen en natuur. Als blijkt dat er effecten zijn, dan wordt tijdens de onderzoeksfase ook in beeld gebracht welke mogelijkheden er zijn om deze effecten te voorkomen. Het opstellen van een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) is de eerste stap om te komen tot een MER. Deze notitie beschrijft de aanpak van de onderzoeken, die de basis vormen voor het Milieueffectrapport. In deze NRD is opgenomen dat er onderzoek gedaan wordt naar de effecten van een extra grondwateronttrekking van 3 miljoen m3 per jaar uit het eerste, tweede of derde watervoerend pakket, met en zonder aanvullende wateraanvoer.

Inzien en reageren

Van dinsdag 2 april tot en met maandag 13 mei 2024 ligt de NRD ter inzage. U kunt het document dan downloaden via de provinciale website Duurzame drinkwatervoorziening (gelderland.nl). Daarnaast is er de mogelijkheid om het document op papier in te zien bij de receptie in het Huis der Provincie, Markt 11 in Arnhem van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur.

U kunt tijdens deze periode een zienswijze indienen. Dat kan digitaal, schriftelijk of mondeling. Digitaal via onze website heeft de voorkeur. Uw zienswijze staat dan meteen goed in het systeem en u ontvangt direct een ontvangstbevestiging.

  • Digitaal: dien uw reactie in via de website, zie Duurzame drinkwatervoorziening (gelderland.nl)

  • Schriftelijk: stuur uw reactie aan het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland, postbus 9090, 6800 GX Arnhem. Graag onder vermelding van NRD uitbreiding drinkwaterwinning Fikkersdries, zaaknummer 2024-001933

  • Mondeling: neem op werkdagen tussen 08.30 en 16.30 uur contact op met het Provincieloket, telefoonnummer 026 359 99 99.

Vitens houdt spreekuur voor de omgeving

Op 18 april 2024 van 14.30-17.00 uur en op 22 april 2024 van 18.30-20.30 uur is het voor belanghebbenden mogelijk om vragen te stellen over de inhoud van de NRD aan projectmedewerkers van Vitens. Zij zijn op deze tijdstippen aanwezig in Partycentrum De Oldenburg, Hofplein 1 in Driel. Indien u gebruik wil maken van dit spreekuur, dan dient u zich vooraf aan te melden viafikkersdries@vitens.nl. Geef daarbij aan welke dag uw voorkeur heeft. En op welke vragen u graag antwoord wil hebben.

Ver dere proces

De provincie vraagt ook aan een aantal wettelijke adviseurs (medeoverheden) om advies. Daarnaast zal de Commissie m.e.r. een advies geven over de NRD. We verwerken de binnengekomen zienswijzen en adviezen in een Reactienota. Naar verwachting publiceren we de Reactienota voor de zomer. We bieden de Reactienota aan Vitens aan als advies voor het opstellen van het MER.

Voor meer informatie kunt u bellen met het Provincieloket, tel. 026 359 99 99.

 

Gedeputeerde Staten van Gelderland

Naar boven