Verkeersbesluit voor provinciale weg Noord-Brabant – Stavenisse (N286); van km 16.060 tot km 17.050.

Diverse verkeersmaatregelen in verband met de nieuw aangelegde parallelweg tussen de Geerweg en de Lange Zandweg van km 16.050 tot km 16.710.

 

 

Middelburg, 15 maart 2024

Zaaknummer: 414944

Afdeling : Infrastructuur en Vastgoed

 

GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND

betreft:

Verkeersbesluit voor de provinciale weg Noord-Brabant – Stavenisse (N286);

van km 16.060 tot km 17.050.

Diverse verkeersmaatregelen in verband met de nieuw aangelegde parallelweg tussen de Geerweg en de Lange Zandweg van km 16.050 tot km 16.710.

 

Overwegingen met betrekking tot het besluit

Bevoegdheidsgrondslag

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens.

De betreffende weg N286 en de nieuw aangelegde parallelweg, zijn in beheer bij de provincie Zeeland.

Op grond van artikel 18, eerste lid onder b, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn wij bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Motivering en belangenafweging

De provinciale weg Noord-Brabant – Stavenisse (N286) is gecategoriseerd als gebiedsontsluitingsweg buiten de bebouwde kom en heeft aldus een snelheidsregime van 80 km/h en is aangeduid als voorrangsweg.

De hoofdrijbaan van de N286 is van km 16.060 tot km 17.050 gesloten voor zgn. langzaam verkeer. Hiertoe zijn verkeersborden C9 geplaatst. Omdat voor landbouwverkeer ter plaatse geen alternatieve route is, is landbouwverkeer op voornoemd gedeelte van de N286 toegestaan. Hiertoe zijn bij voornoemde verkeersborden C9 onderborden (055) geplaatst met de tekst ‘uitgezonderd tractorsymbool’.

Vanuit oogpunt van verkeersveiligheid en doorstroming is dit echter ongewenst. Daarom is langs het desbetreffende weggedeelte van de N286, tussen de Geerweg en de Lange Zandweg, een nieuwe parallelweg aangelegd, waarvan het landbouwverkeer gebruik moet gaan maken. Als gevolg hiervan dient voornoemd gedeelte van de hoofdrijbaan te worden gesloten voor landbouwverkeer. Hiertoe zullen voornoemde onderborden 055 bij de verkeersborden C9 worden verwijderd. Tevens dienen de ter plaatse op de hoofdrijbaan gelegen (landbouw)passeerstroken te worden opgeheven. Hiertoe zullen de verkeersborden F11 en F12 worden verwijderd.

Op de ter plaatse aansluitende wegen van het Waterschap Scheldestromen geldt een zoneregeling van 60km/h. Daarom is er in het kader van eenduidigheid en uniformiteit, voor gekozen een 60 km/h zone in te stellen op voornoemd nieuw aangelegd parallelweggedeelte. Dit is overzichtelijker en duidelijk(er) voor de weggebruiker, hetgeen zal bijdragen aan (het verhogen van) de verkeersveiligheid. Hiertoe zullen de verkeersborden A1-60-ZB en A2-60-ZE worden geplaatst.

Tegelijkertijd wordt ter verbetering van de verkeersveiligheid van (brom)fietsers, vanaf de huidige fietsaansluiting op de Lange Zandweg naar de rotonde in de Stoofstraat, een nieuw vrijliggend (brom)fietspad aangelegd. Hierdoor worden de verschillende verkeerssoorten (fietsverkeer van landbouwvoertuigen en autoverkeer) ter plaatse gescheiden. Dit pad dient te worden aangeduid als fiets/bromfietspad. Hiertoe zullen de verkeersborden G12a en G12b worden geplaatst.

Het bestaande (brom)fietspad is destijds als zodanig aangeduid. Vanwege de aanleg van voornoemd nieuw (brom)fietspad is het vanuit oogpunt van eenduidigheid, uniformiteit en administratieve overzichtelijkheid gewenst de aanduiding als fiets/bromfietspad voor het gehele fiets/bromfietspad in een nieuw besluit op te nemen.

Overig

De in dit verkeersbesluit genoemde verkeersmaatregelen strekken tot de volgende in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen:

Lid 1, sub. a.: het verzekeren van de veiligheid op de weg;

Lid 1, sub. b.: het beschermen van weggebruikers en passagiers;

Lid 1, sub. c.: het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.

Gelet op artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) is overleg gepleegd met de politie. Er is een positief advies gegeven vanuit de politie.

Gelet op artikel 25 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) is overleg gepleegd met de aangrenzende wegbeheerder(s), te weten het Waterschap Scheldestromen.

Gelet op artikel 26 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) en artikel 2, 5 en 6 van de Bekendmakingswet wordt dit besluit bekendgemaakt door publicatie in het Provinciaal Blad en is voor een ieder in te zien op www.overheid.nl.

Besluit

Op grond van vorenstaande overwegingen

Besluiten wij:

Op respectievelijk de provinciale weg Noord-Brabant – Stavenisse (N286), op de hoofdrijbaan van km 16.060 tot km 17.050, en de, langs voornoemde provinciale weg, nieuw aangelegde parallelweg, van km 16.050 tot km 16.710, de navolgende verkeersborden van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) te plaatsen of te verwijderen:

1. Plaatsen verkeersbordenA1-60-ZB en A2-60-ZE, op de parallelweg, in beide richtingen, instellen van een zone waarvoor een maximumsnelheid van 60 km/h geldt;

2. Plaatsen en/of handhaven verkeersborden G12a en G12b, de huidige langs de weg gesitueerde voor fietsers en bromfietsers verplichte fietspaden en het nieuw aangelegde (brom)fietspad, van km 16.060 tot km 17.050, aan te duiden als fiets/bromfietspad voor het verkeer in beide richtingen;

3. Verwijderen onderbord 055 (‘uitgezonderd tractorsymbool’) bij verkeersborden C9, op de hoofdrijbaan, opheffing openstelling in beide richtingen voor langzaam verkeer (landbouwverkeer);

4. Verwijderen verkeersborden F11 en F12, op de hoofdrijbaan, in beide richtingen, opheffen verplicht gebruik passeerbaan of passeerstrook (rijbaan of -strook om ingehaald te kunnen worden), uitsluitend bestemd voor landbouw- en bosbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid en mobiele machines;

 

5. In te trekken:

a. besluit van 5 maart 1998, Nummer 980928 a, Afdeling Beheer, voor zover het betreft

het dictum sub. IV;

b. besluit van 25 juni 2008, Nummer 08017724, Afdeling Beheer;

c. besluit van 29 januari 2018, Corsanummer 18002629, Afdeling Beheer en Onderhoud;

d. voor zover nodig, eerder genomen besluiten betreffende de N286.

 

GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND,

namens dezen,

 

F. Chervet,

Manager Infrastructuur en Vastgoed

 

Mededeling(en)

Inlichtingen

Voor nader gewenste inlichtingen kunt u contact opnemen op onderstaande telefoonnummers:

+31 6 28 90 40 13

+31 6 28 90 40 04

+31 6 25 70 93 43.

Rechtsmiddelen

Belanghebbenden kunnen schriftelijk bezwaar maken tegen dit besluit bij: Gedeputeerde Staten van Zeeland, t.a.v. de secretaris van de commissie voor bezwaarschriften, Postbus 6001, 4330 LA Middelburg.

Wie is belanghebbende?

Volgens artikel 1:2 van de Algemene wet bestuursrecht bent u belanghebbende als uw belang rechtstreeks bij een besluit betrokken is. Uw belang moet zich dan wel onderscheiden van de belangen van grote aantallen anderen. Daarvan is bijvoorbeeld sprake als u eigenaar, huurder of gebruiker bent van een perceel in de directe omgeving van de weg waarop het besluit betrekking heeft. Volgens vaste jurisprudentie is dat onderscheid bij een willekeurige verkeersdeelnemer onvoldoende aanwezig.

In het bezwaarschrift neemt u ten minste op uw naam en adres, de dagtekening van het bezwaarschrift, tegen welk besluit u bezwaar maakt en waarom. Het bezwaarschrift dient te worden ondertekend.

U moet het bezwaarschrift indienen binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is bekendgemaakt. Doorgaans is dat de dag na de datum van verzending. I.c. is dat de dag na de datum van bekendmaking in het Provinciaal Blad. Overschrijding van de inzendtermijn kan ertoe leiden dat met uw bezwaren geen rekening wordt gehouden.

Als u overweegt bezwaar te maken, kunt u een informatiefolder aanvragen op telefoonnummer 0118-631000. U kunt de informatie ook downloaden via https://www.zeeland.nl/subsidieregels-en-procedures/bezwaar-maken.

Wij wijzen u erop dat het bezwaar niet de werking van het besluit schorst. U kunt een verzoek doen tot het treffen van een voorlopige voorziening. U richt het verzoek aan de voorzieningenrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant, locatie Breda, team bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda. Voor de behandeling van het verzoek is griffierecht verschuldigd.

Naar boven