Besluit van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van 13 februari 2024, PZH-2024-847335409, tot wijziging van de Subsidieregeling planvorming detailhandel Zuid-Holland

Gedeputeerde staten van Zuid-Holland;

 

Gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland;

 

Overwegende dat de provincie het in stand houden en verhogen van de kwaliteit en verbeteren van het functioneren van winkel- en centrumgebieden wil stimuleren;

 

Besluiten:

Artikel I  

De Subsidieregeling planvorming detailhandel Zuid-Holland wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

Het opschrift van paragraaf 2 komt te luiden:

Paragraaf 2. Te consolideren, te herpositioneren, te optimaliseren en overige centra

 

B.

Artikel 2.5, eerste lid onder a komt te luiden:

  • a.

    de activiteit heeft betrekking op een winkel- of centrumgebied dat is gelegen in de provincie Zuid-Holland en dat in het Omgevingsbeleid is aangewezen als te consolideren centrum, te herpositioneren centrum , te optimaliseren centrum of als overig centrum;

C.

In artikel 3.2 wordt ‘1 januari 2025’ vervangen door ‘1 januari 2028'.

Artikel II  

De Subsidieregeling planvorming detailhandel Zuid-Holland, zoals deze luidde op de dag voor inwerkingtreding van dit besluit, blijft van toepassing op subsidies die zijn aangevraagd voor de inwerkingtreding van dit besluit.

Artikel III  

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het provinciaal blad waarin dit besluit wordt geplaatst.

Den Haag, 13 februari 2024,

Gedeputeerde staten van Zuid-Holland

Secretaris,

drs. M.J.A. van Bijnen MBA

Voorzitter,

drs J. Smit

TOELICHTING BEHORENDE BIJ HET BESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZUID-HOLLAND VAN 13 februari 2024, PZH-2024-847335409 TOT WIJZIGING VAN DE SUBSIDIEREGELING PLANVORMING DETAILHANDEL ZUID-HOLLAND

 

Algemeen

In 2021 heeft de provincie Zuid-Holland samen met 3 andere provincies een Koopstromenonderzoek (KSO 2021) laten uitvoeren. Vervolgens is er een verdiepende analyse gedaan waarbij mogelijke trends en ontwikkelingen zijn bestudeerd en gesprekken zijn gevoerd met verschillende stakeholders.

 

Naar aanleiding van deze onderzoeken en analyses is het Omgevingsbeleid (Module Wonen, Werken & Werelderfgoed) voor het onderwerp detailhandel op een aantal onderdelen gewijzigd. Een van die wijzigingen betreft de provinciale detailhandelsstructuur.

 

Het generieke beeld in het functioneren van de verschillende type centra is door de provincie via de Module Wonen, Werken & Werelderfgoed vertaald in een ontwikkelingsperspectief voor de provinciale detailhandelsstructuur. Deze bestond uit 3 categorieën (te versterken centra, te optimaliseren centra en de overige centra) en bestaat tegenwoordig uit vier categorieën: ‘te consolideren centra’, ‘te herpositioneren centra’, ‘te optimaliseren centra’ en de ‘overige centra’.

 

Omdat in de Subsidieregeling planvorming detailhandel Zuid-Holland nog wordt uitgegaan van de oude driedeling is wijziging van de subsidieregeling op dit punt noodzakelijk. De vervaldatum van de subsidieregeling eindigde op 1 januari 2025. Om te voorkomen dat de subsidieregeling na die datum zou komen te vervallen, is verlenging van de vervaltermijn doorgevoerd zodat de regeling ook na deze datum van kracht blijft.

 

Artikelgewijs I

 

Artikel I

 

  • A.

    Het opschrift van paragraaf 2 wordt gewijzigd in verband met de nieuwe beschrijving van de provinciale detailhandelsstructuur (‘te consolideren centra’, ‘te herpositioneren centra’, ‘te optimaliseren centra’ en de ‘overige centra’).

  • B.

    Artikel 2.5 is gewijzigd doordat in lid 1, onderdeel a, de nieuwe beschrijving van de provinciale detailhandelsstructuur is opgenomen (‘te consolideren centra’, ‘te herpositioneren centra’, ‘te optimaliseren centra’ en de ‘overige centra’).

  • C.

    Artikel 3.2 wordt gewijzigd waardoor de vervaldatum verschuift naar 1 januari 2028.

 

Naar boven