Mandaatverlening

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant,

 

en de

 

Commissaris van de Koning in de provincie Noord-Brabant,

 

ieder voor zover het hun bevoegdheden betreft;

 

Gelet op afdeling 10.1.1 van de Algemene wet bestuursrecht;

 

Gelet op artikel 176, tweede lid, van de Provinciewet;

 

Overwegende dat zij om redenen van efficiency op 18 april 2017 het besluit Mandaat en machtiging directeur Bureau Gloudemans hebben vastgesteld, op basis waarvan zij mandaat, volmacht en machtiging hebben verleend aan de directeur van Bureau Gloudemans om namens de provincie de verhuur van jachtrechten op provinciaal eigendom te verzorgen;

 

Overwegende dat vanwege de inwerkingtreding van de Omgevingswet voornoemd besluit een technische wijziging behoeft;

 

Overwegende dat Gedeputeerde Staten respectievelijk de Commissaris van de Koning voornoemd mandaat, met inbegrip van volmacht en machtiging, thans wensen te verlenen aan de Business unit manager rentmeesters van Gloudemans Rentmeesters B.V. en deze op 8 februari 2024 overeenkomstig artikel 10:4, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht schriftelijke instemming heeft verleend;

 

 

BESLUITEN:

Artikel 1 Begripsbepalingen

In dit besluit wordt verstaan onder:

  • a.

    Gloudemans Rentmeesters: Gloudemans Rentmeesters B.V., statutair gevestigd te Rosmalen;

  • b.

    Manager: Business unit manager rentmeesters van Gloudemans Rentmeesters;

  • c.

    mandaatregister: openbaar register als bedoeld in de Regeling mandaat Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant 2018.

Artikel 2 Mandaatverlening

  • 1.

    Gedeputeerde Staten verlenen aan de Manager mandaat voor het nemen van besluiten die verband houden met de verhuur van jachtrechten op provinciaal eigendom, in het bijzonder het aangaan van huurovereenkomsten namens de provincie Noord-Brabant met de daarvoor door Gedeputeerde Staten aangewezen wildbeheereenheden.

  • 2.

    Het mandaat, bedoeld in het eerste lid, omvat:

    • a.

      het voorbereiden en afsluiten van huurovereenkomsten als bedoeld in artikel 8.3, eerste lid, onderdeel d, van de Omgevingswet met de toestemming van de grondgebruiker conform de artikelen 11.44, vijfde lid, 11.52, vijfde lid, en 11.58, zesde lid, van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) voor de uitvoering van het voorkomen en bestrijden van (dreigende) schade door, en het beheer van diersoorten die zijn aangewezen als omgevingsvergunning-vrije gevallen of waarvoor een omgevingsvergunning flora- en fauna-activiteit is afgegeven. Ook is opgenomen de toestemming van de grondgebruiker voor de verhuur van het genot van de jacht voor zover vereist in artikel 8.3, eerste lid, onderdeel d, sub 1, van de Omgevingswet;

    • b.

      de beantwoording van algemene vragen.

Artikel 3 Volmacht en machtiging

  • 1.

    De Commissaris van de Koning verleent aan de Manager volmacht tot het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen en machtiging om handelingen te verrichten die noch een besluit, noch een privaatrechtelijke rechtshandeling zijn ten behoeve van vervulling van het in artikel 2, eerste lid, verleende mandaat.

  • 2.

    De in het eerste lid bedoelde volmacht omvat in het bijzonder het namens de provincie Noord-Brabant sluiten en ondertekenen van contracten ten behoeve van de verhuur van jachtrechten als bedoeld onder artikel 2, tweede lid, onderdeel a.

Artikel 4 Ondertekening

De ondertekening van contracten als bedoeld in artikel 3, tweede lid, luidt:

 

‘Provincie Noord-Brabant,

Namens deze,

 

gevolgd door de naam, Business unit manager rentmeesters Gloudemans Rentmeesters.’

Artikel 5 Instructies

De Manager neemt bij de uitoefening van de gemandateerde bevoegdheden algemene instructies en instructies per geval van Gedeputeerde Staten en de Commissaris van de Koning in acht, bedoeld in artikel 10:6, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht.

Artikel 6 Informatieplicht

  • 1.

    De Manager stelt Gedeputeerde Staten, respectievelijk de Commissaris van de Koning tijdig in kennis van krachtens mandaat te nemen of reeds genomen besluiten waarvan hij redelijkerwijs moet aannemen dat kennisneming door Gedeputeerde Staten of de Commissaris van de Koning gewenst is.

  • 2.

    Kennisgeving als bedoeld in het eerste lid vindt in ieder geval plaats indien:

    • a.

      de maatschappelijke, beleidsmatige, politieke, juridische of financiële omstandigheden daartoe aanleiding geven;

    • b.

      het besluit ertoe kan leiden dat de provincie aansprakelijk wordt gesteld.

  • 3.

    Gedeputeerde Staten kunnen, respectievelijk de Commissaris van de Koning kan op grond van de kennisgeving, bedoeld in het eerste lid, ten aanzien van een voorgenomen besluit bepalen dat van het bij of krachtens dit besluit verleende mandaat of de machtiging geen gebruik mag worden gemaakt.

  • 4.

    Gedeputeerde Staten voorzien de Manager tijdig van alle benodigde informatie ten behoeve van de invulling van zijn mandaat.

Artikel 7 Toepasselijke wet- en regelgeving

  • 1.

    De uitoefening van de gemandateerde bevoegdheden geschiedt binnen de grenzen en met inachtneming van het ter zake geldende recht, specifiek met inachtneming van artikel 10:3 van de Algemene wet bestuursrecht, de geldende beleids- en uitvoeringsregels alsmede de in artikel 2, eerste lid, genoemde documenten.

  • 2.

    De Manager oefent zijn bevoegdheid niet uit indien hij bij de te nemen beslissing een persoonlijk belang heeft als bedoeld in artikel 2:4, tweede lid, van de Algemene wet bestuursrecht.

Artikel 8 Verantwoording

  • 1.

    De Manager doet overeenkomstig de in de opdrachtbrief d.d. 18 april 2017 vastgelegde wijze periodiek verslag van de krachtens dit mandaatbesluit genomen besluiten.

  • 2.

    Onverminderd het bepaalde in het voorgaande lid verschaft de Manager desgevraagd alle informatie aan Gedeputeerde Staten terzake van de uitoefening van de in dit besluit bedoelde bevoegdheden.

Artikel 9 Intrekking

Het besluit Mandaat en machtiging directeur Bureau Gloudemans,

d.d. 18 april 2017, nr. C2206816/4172700, wordt ingetrokken.

Artikel 10 Registratie en inwerkingtreding

  • 1.

    Dit besluit wordt gevoegd in het mandaatregister.

  • 2.

    Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na publicatie in het Provinciaal Blad en werkt terug tot en met 1 januari 2024.

Artikel 11 Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit mandaat, volmacht en machtiging Gloudemans Rentmeesters.

’s-Hertogenbosch, 20 februari 2024

Gedeputeerde Staten voornoemd,

de voorzitter,

drs. M.P.J.M. van Gruijthuijsen (wnd.)

de secretaris,

drs. G.H.E. Derks MPA

De Commissaris van de Koning voornoemd,

drs. M.P.J.M. van Gruijthuijsen (wnd.)

Naar boven