Kennisgeving inspraak gecombineerde ontwerp-vergunning en ontwerp-ontheffing Wnb voor dijkverbetering Arcen

Onderwerp

Gedeputeerde Staten van Limburg maken bekend dat zij op 8 februari 2024 een gecombineerde ontwerp-vergunning en ontwerp-ontheffing Wet natuurbescherming (Wnb) hebben vastgesteld (voor beschermde gebieden resp. beschermde soorten) ten behoeve van de dijkverbetering bij Arcen.

 

Deze gecombineerde ontwerp-vergunning en ontwerp-ontheffing zijn zogenaamde “uitvoeringsbesluiten” die nodig zijn voor de uitvoering van het projectplan voor dijkverbetering bij Arcen. Het ontwerp van dit “projectplan Waterwet Arcen” is op 1 november 2023 vastgesteld door het Waterschap Limburg en heeft vervolgens van 7 december 2023 tot en met 17 januari 2024 ter inzage gelegen. Publicatie heeft plaatsgevonden in het Provinciaal Blad. Dit projectplan beschrijft de te nemen dijkversterkings- en dijkverleggingsmaatregelen bij Arcen en beekherstelmaatregelen in de Lingsforterbeek.

 

De dijkversterkingsmaatregelen worden uitgevoerd omdat de huidige dijk op deze locatie niet voldoet aan de wettelijke norm voor dijkveiligheid. De dijkverlegging wordt uitgevoerd om meer ruimte voor de rivier te maken als compensatie voor het verlies van rivierbedding door dijkversterkingen. De maatregelen maken deel uit van het Hoogwaterbeschermingsprogramma Noordelijke Maasvallei. De beekherstelmaatregelen betreffen het aanleggen van een vispassage en het ontstenen van de beekmonding in de Lingsforterbeek bij de Wijmarsche watermolen.

 

Procedure

Het projectplan dijkverbetering Arcen en de daarbij behorende uitvoeringsbesluiten zoals de onderhavige vergunning en ontheffing Wet natuurbescherming doorlopen de projectprocedure voor waterstaatswerken, conform paragraaf 2 van hoofdstuk 5 van de Waterwet. Op de voorbereiding van deze besluiten is afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing. Op grond van artikel 5.8 en 5.12 van de Waterwet coördineren Gedeputeerde Staten van Limburg de bekendmaking van de besluiten die voor de uitvoering van het projectplan nodig zijn.

 

De Omgevingswet is op deze procedure nog niet van toepassing omdat deze vergunning en ontheffing vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet zijn aangevraagd.

 

Inzage

De gecombineerde ontwerp-vergunning en ontwerp-ontheffing, en de bijbehorende stukken liggen ter inzage met ingang van vrijdag 23 februari 2024 tot en met donderdag 4 april 2024.

 

De gecombineerde ontwerp-besluiten en bijbehorende stukken worden gedurende deze inzagetermijn gepubliceerd op de website www.overheid.nl (Bekendmakingen, Provinciaal Blad). U kunt ze vinden via https://zoek.officielebekendmakingen.nl (dan de zoekterm Arcen en publicatieperiode februari t/m heden invullen en Provinciaal Blad aanvinken).

 

U kunt de gecombineerde ontwerp-besluiten en bijbehorende stukken gedurende deze inzagetermijn ook analoog en/of digitaal inzien

  • 1.

    bij de receptie van het Gouvernement, Limburglaan 10, 6229 GA te Maastricht, na telefonische afspraak via (043) 389 7452;

  • 2.

    in het Stadskantoor van de gemeente Venlo, Hanzeplaats 1, 5912 AT te Venlo, na telefonische afspraak via 14 077.

     

Hoe kunt u reageren?

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht en de Waterwet kan een ieder van vrijdag 23 februari 2024 tot en met donderdag 4 april 2024 schriftelijk of mondeling een zienswijze over deze ontwerp-uitvoeringsbesluiten naar voren brengen.

 

Indienen zienswijzen

Zienswijzen over de gecombineerde ontwerp-vergunning en ontwerp-ontheffing moeten worden gericht aan Gedeputeerde Staten van Limburg, ter attentie van J. Goudriaan, Postbus 5700, 6202 MA Maastricht. Daarbij wordt u verzocht expliciet aan te geven op welk onderdeel uw zienswijze betrekking heeft.

 

Voor het naar voren brengen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met de heer J. Goudriaan, tel. 043- 389 7452 of mevrouw J. Thoolen-Simonis, tel. (043) 389 7498.

 

Wat gebeurt er daarna?

De zienswijzen worden betrokken bij de vaststelling van de gecombineerde ontheffing en vergunning door Gedeputeerde Staten. Bij deze definitieve besluiten zal worden toegelicht in hoeverre de zienswijzen aanleiding hebben gegeven tot wijzigingen ten opzichte van de ontwerp-besluiten. Degenen die een zienswijze naar voren hebben gebracht, worden hierover schriftelijk geïnformeerd.

 

Tegen de definitieve besluiten kan beroep worden ingesteld door belanghebbenden en door degenen die een zienswijze naar voren hebben gebracht.

 

Heeft u nog vragen?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

de heer J. Goudriaan, tel. 043 - 389 7452, jl.goudriaan@prvlimburg.nl of

mevrouw J. Thoolen-Simonis, tel. (043) 389 7498, j.simonis@prvlimburg.nl

Naar boven