Provinciaal blad van Groningen
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Groningen | Provinciaal blad 2024, 18936 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Groningen | Provinciaal blad 2024, 18936 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Subsidieregeling karakteristieke evenementen provincie Groningen
GEDEPUTEERDE STATEN VAN DE PROVINCIE GRONINGEN
Wij met één subsidieregeling willen voortbouwen op de resultaten van het evenementenbeleid uit het uitvoeringsprogramma vrijetijdseconomie 'Werken aan de basis' 2021-2023 en daarmee een stevig en aantrekkelijk fundament willen houden van karakteristieke evenementen (voorheen de subsidieregelingen "Grote terugkerende evenementen' en 'Evenementen en Arrangementen');
Subsidieregeling karakteristieke evenementen provincie Groningen
In deze regeling wordt verstaan onder:
Karakteristiek evenement: Een publieke, verplaatsbare, georganiseerde gebeurtenis, een gesloten of openlucht manifestatie van één/ meerdere dag(en) of een periode. Een evenement is karakteristiek wanneer deze bijdraagt aan de promotionele waarde en het imago van Groningen, de Groningse merkwaarden uitdraagt en voor een positieve nalatenschap in de omgeving zorgt;
Doel van de regeling is om met karakteristieke evenementen bij te dragen aan de ontwikkeling van de provincie Groningen als een belangrijke toeristische bestemming voor mensen die bovengemiddeld geïnteresseerd zijn in de combinatie van cultuur, erfgoed en bijzondere landschappen. Hiermee dragen de karakteristieke evenementen bij aan de promotionele waarde en het imago van Groningen, de lokale leefbaarheid en een positieve nalatenschap.
Artikel 5 Subsidiabele activiteiten
Subsidie kan worden verstrekt voor het organiseren van een karakteristiek evenement dat bijdraagt aan de promotionele waarde en het imago van Groningen, de lokale leefbaarheid, een positieve nalatenschap en fungeert als poort naar de lokale omgeving.
Onverminderd de artikelen 4:25 en 4:35 Awb en de artikelen 2.5 en 2.6 van de Procedureregeling wordt de subsidie in ieder geval geweigerd als:
subsidie wordt aangevraagd voor het organiseren van een evenement waarbij de hoofdactiviteit uitsluitend gericht is op een kermis, circus, beurs, congres, lokale carnavalsoptochten, braderie, week-jaar-streek-vrij- beestenmarkt, buurt-wijk- dorpsfeest, fair en rommelmarkt, avondvierdaagse, koopzondag, Sinterklaasintocht, kerstmarkt, nieuwjaarsduik, toernooi, dancefestival, Koningsdag, lokale 4 mei-herdenking, lokale 5 mei-viering, uitsluitend een demonstratie of workshop, uitsluitend een concert of voorstelling in een theater/schouwburg, planten- dierenshow, tentfeest, oktoberfeest, feestweek, paasvuren, tentoonstelling, tijdelijke kunstijsbaan, (stijl)danswedstrijd, piratenfeest;
Om voor subsidie als bedoeld in artikel 5 in aanmerking te komen, wordt voldaan aan de volgende vereisten:
Bij de verdeling van de beschikbare middelen gelden de volgende verdeelcriteria voor activiteiten zoals benoemd onder artikel 5. Er zijn maximaal 45 punten te behalen:
De wijze waarop het karakteristieke evenement de koppeling legt met het DNA van Groningen/regionale identiteit en aansluiting zoekt bij bijvoorbeeld Marketing Groningen of de regiomarketingorganisatie. Denk hierbij aan de uniciteit en/of het specifiek authentieke karakter van het evenement en of dit aansluit bij de regionale identiteit.
Artikel 14 Verplichtingen van de subsidieontvanger
De subsidieontvanger heeft in ieder geval de volgende verplichtingen:
Artikel 15 Vaststelling en verantwoording
Bij subsidies van € 25.000 of meer wordt bij de aanvraag tot vaststelling een activiteitenverslag overgelegd, waaruit genoegzaam blijkt dat de activiteiten waarvoor subsidie is verleend, overeenkomstig het besluit tot subsidieverlening zijn verricht en aan de subsidie verbonden verplichtingen is voldaan. In het activiteitenverslag moet in ieder geval het volgende naar voren komen:
De Subsidieregeling grote terugkerende evenementen provincie Groningen en de subsidieregeling evenementen en arrangementen provincie Groningen worden ingetrokken.
c. Karakteristieke evenementen
In de subsidieregeling wordt in artikel 1 (Begripsbepalingen) onder onderdeel c verwezen naar het begrip karakteristieke evenementen. De aanvullende toelichting hierop is dat het om evenementen gaat die specifiek en herkenbaar voor Groningen zijn en bijdragen aan de merkwaarden: karakter, ruimte en pioniersgeest. Karakteristieke evenementen kunnen verschillen in grootte maar dragen allemaal het DNA van Groningen uit. Ze zorgen voor samenwerking met lokale ondernemers, activiteiten en organisaties, waardoor de bezoeker van het karakteristieke evenement ook de omgeving leert kennen. Hiermee vormen karakteristieke evenementen een poort naar de lokale omgeving en zorgen ze voor een positieve nalatenschap. Karakteristieke evenementen dragen hiermee bij aan langere verblijftijd en meer bestedingen van bezoekers, die vaker terugkomen.
In de subsidieregeling wordt in artikel 1 (Begripsbepalingen) onder onderdeel g verwezen naar het DNA van Groningen. Het DNA bestaat uit drie ontegenzeggelijke Groningse kernwaarden: ruimte, pioniersgeest en karakter. Deze kernwaarden staan uitgelegd in de merkgids van Marketing Groningen. Marketing Groningen heeft hierin handvaten benoemd om het verhaal van Groningen herkenbaar en beleefbaar te maken. Dit vergemakkelijkt het doorvertellen van dit verhaal. Dit is opgenomen in een praktische handleiding Merk Groningen. Het wordt gewaardeerd wanneer het karakteristieke evenement dat subsidie ontvangt aangemeld wordt voor de agenda bij Marketing Groningen.
De Subsidieregeling karakteristieke evenementen is onderdeel van het Uitvoeringsprogramma vrijetijdseconomie 2024-2027 'Groeiend Gastvrij' van de provincie Groningen. Deze regeling is de uitwerking van wat onder opgave 3 ('Evenementen als poort naar de lokale omgeving') van dit programma staat: 'deze uitvoeringsperiode willen we werken met één brede subsidieregeling voor evenementen, in plaats van de twee regelingen uit de vorige uitvoeringsperiode ('Grote terugkerende evenementen' en 'Evenementen en arrangementen')'. Hiermee dragen we bij de volgende doelen van de Strategische Visie Vrijetijdseconomie 2021-2030:
Evenementen inzetten als poort naar de omgeving. Bijvoorbeeld door de ontwikkeling van arrangementen, de inzet van lokale ondernemers, het wijzen van bezoekers op Groningse bezienswaardigheden, routes en/of andere evenementen. Evenementen dragen bij aan het bereiken van bezoekers die langer blijven, meer besteden en vaker terugkomen;
De Subsidieregeling karakteristieke evenementen werkt met een zogenaamde tendersystematiek. In het geval van een tenderregeling moeten subsidieaanvragen worden ingediend vóór een bepaalde datum of binnen een bepaald tijdvak. Alle aanvragen die tijdig zijn ingediend en voldoen aan de basiscriteria en voorwaarden van de regeling, worden in principe in behandeling genomen. Bij een tenderregeling is belangrijk dat de aanvraag zo volledig mogelijk ingediend wordt. De subsidieaanvragen worden met elkaar vergeleken en gerangschikt op een prioriteitenlijst. Als het subsidieplafond is bereikt en er zijn meerdere aanvragen met een gelijk puntenaantal dan worden die aanvragen gerangschikt op basis van loting. De criteria voor deze rangschikking zijn opgenomen in de subsidieregeling. Op basis van de prioriteitenlijst wordt het beschikbare subsidiebedrag verdeeld over de hoogst scorende aanvragen.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/prb-2024-18936.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.