Bekendmaking NRD waterwinning Assen-Oost

Gedeputeerde Staten van Drenthe maken bekend dat met ingang van 14 februari 2024 tot en met 26 maart 2024 de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) waterwinning Assen-Oost ter inzage ligt. Een ieder kan in deze periode een zienswijze kenbaar maken op de NRD.

 

Achtergrond

Drinkwaterbedrijf WMD (WMD) wint op de locatie Assen-Oost 2,5 miljoen m3 meter grondwater per jaar om er drinkwater van te maken. Op dit moment wordt verkend of via het gebruik van oppervlaktewater meer drinkwater geproduceerd kan worden en tegelijkertijd de negatieve effecten op het Natura 2000 gebied Drentsche Aa kunnen worden verminderd. Uit de eerste onderzoeksresultaten is gebleken dat daarvoor mogelijkheden zijn. Drinkwaterbedrijf WMD wil deze mogelijkheden verder onderzoeken en op basis daarvan besluiten over de haalbaarheid van dit plan. Het onderzoek wordt begeleid door een projectgroep, met daarin vertegenwoordigers van de provincie Drenthe, Staatsbosbeheer, het waterschap Hunze en Aa’s en de gemeente Assen.

 

MER

WMD heeft (ongeacht de mogelijke wettelijke plicht tot het opstellen van een milieueffectrapport) besloten tot het volgen van een vrijwillige m.e.r.- procedure. Het op te stellen milieueffectrapport moet de informatie leveren die provincie, waterschap en gemeente nodig zullen hebben om te kunnen besluiten over het al dan niet verlenen van de benodigde toestemmingen.

 

Met het milieueffectrapport weegt het milieubelang mee in de besluitvorming over de ontwikkeling en realisatie van plannen en projecten. Een tweede belangrijk doel is het publiek kennis te laten nemen van milieueffecten. De m.e.r.-procedure start met de publicatie van de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Hierin staat beschreven wat onderzocht zal worden. Met de ter inzagelegging van de NRD kan een ieder zijn/haar mening inbrengen bij het bevoegd gezag. Dit draagt bij aan de transparantie van de besluitvorming en bewustzijn van het publiek bij milieuvraagstukken.

 

De NRD zal voor advies worden toegezonden aan alle betrokken bestuursorganen en maatschappelijke partijen. Ook zal de NRD voor advies worden toegezonden aan de commissie voor de milieueffectrapportage.

 

Terinzagelegging

De NRD is gedurende de periode van 14 februari 2024 tot en met 26 maart 2024 digitaal in te zien op de website van de provincie Drenthe https://www.provincie.drenthe.nl/actueel/bekendmakingen/

 

Om het project nader toe te lichten, zal op woensdagavond 28 februari 2024 een informatiebijeenkomst plaatsvinden in de Bonte Wever, Stadsbroek 17 te Assen. We nodigen een ieder van harte uit om aanwezig te zijn tijdens deze bijeenkomst waarin informatie wordt gedeeld en u uw mening naar voren kunt brengen.

 

Tijdens de periode dat de NRD ter inzage ligt kan iedereen een schriftelijke of mondelinge zienswijze geven over de NRD. Alle binnengekomen zienswijzen worden toegezonden aan de commissie voor de milieueffectrapportage met het verzoek hierover te adviseren. Alle adviezen en zienswijzen worden meegenomen bij het opstellen van het milieueffectrapport.

 

Een schriftelijke zienswijze kun u sturen aan het college van Gedeputeerde Staten van Drenthe, Postbus 122, 9400 AC Assen, onder vermelding van “Zienswijze NRD Assen-Oost”. Reageren kan ook via vth@drenthe.nlmailto:vth@drenthe.nl. Voor het geven van een mondelinge zienswijze vragen wij u om minimaal een week voor het einde van de terinzagelegging een afspraak te maken in het provinciehuis, Westerbrink 1 in Assen. Voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met het Klant Contact Centrum van de provincie Drenthe, telefoonnummer (0592) 36 55 55.

Naar boven