Provinciaal blad van Noord-Brabant
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Noord-Brabant | Provinciaal blad 2024, 1846 | ander besluit van algemene strekking |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Noord-Brabant | Provinciaal blad 2024, 1846 | ander besluit van algemene strekking |
Besluit Functietoekenning zwemwater en aanwijzing zwemwaterlocaties 2024
Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant
Gelet op artikel 10b, tweede lid, van de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden (hierna: de wet) en artikel 4.12, derde lid, van het Waterbesluit,
nog nader onderzoek plaatsvindt naar het gebruik en de waterkwaliteit van deze potentiële zwemwaterlocaties en dat over de resultaten van dit onderzoek overleg moet plaatsvinden met de betreffende waterkwaliteitsbeheerders voordat toekenning van de functie ‘zwemwater’ en wellicht daaropvolgend aanwijzing mogelijk is;
4. dat de functie ‘zwemwater’ aan Kempervennen Aquapark in Westerhoven (gemeente Bergeijk) wordt toegekend en deze locatie, naast de locaties, genoemd in onderstaande lijst met locaties, (al dan niet weer) worden aangewezen, wordt aangewezen als zwemwaterlocatie.
5. De functie ‘zwemwater’ wordt ingetrokken voor de locatie De Belhamel zwemvijver, te Lage Zwaluwe (gemeente Drimmelen).
de functie ‘zwemwater’ toe te kennen;
*: Gebruikte afkortingen waterkwaliteitsbeheerders:
RWS-WNZ = Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid RWS-ZN = Rijkswaterstaat Zuid-Nederland WS-AM = Waterschap Aa en Maas WS-BD = Waterschap Brabantse Delta WS-DD = Waterschap De Dommel WS-RL = Waterschap Rivierenland
Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, namens deze,
Toelichting functietoekenning en aanwijzing zwemwater 2024
Door de implementatie van de Europese Zwemwaterrichtlijn (Richtlijn 2006/7/EG) in de Nederlandse wetgeving wordt sinds 2010 jaarlijks een besluit genomen en bekend gemaakt welke locaties in oppervlaktewater formeel worden aangemerkt als zwemwater. Gedeputeerde Staten (hierna: ‘GS’) dienen ervoor te zorgen dat in het belang van de veiligheid van de zwemmer, er voor iedere zwemwaterlocatie een actueel onderzoeksrapport naar de veiligheid beschikbaar is. Actuele versies van de onderzoeksrapporten worden jaarlijks ter kennisgeving aangeboden aan GS en worden bij de aanwijzing van de zwemwaterlocaties vastgesteld. De onderzoeksrapporten zijn openbare informatie en dienen beschikbaar te worden gesteld aan de beheerder en de zwemmer.
De Omgevingswet en diens algemene maatregelen van bestuur (waaronder Bkl) zijn in werking getreden vanaf 1 januari 2024. Hierin staan tevens regels voor de aanwijzing van zwemwaterlocaties. Aangezien het ontwerpbesluit vóór 1 januari 2024 ter inzage heeft gelegen, geldt onder het overgangsrecht dat de Whvbz en aanverwante wetgeving nog van toepassing is op het definitieve besluit, tot deze onherroepelijk is.
Regionaal Water en Bodem Programma 2022-2027
Een voorwaarde om een oppervlaktewaterlocatie te kunnen aanwijzen is dat aan deze locatie in het Regionaal Water en Bodem Programma (hierna: RWP) de functie zwemwater is toegekend. In wateren met de functie zwemwater kan veilig worden gezwommen; de zwemwatersituatie voldoet tenminste aan de zwemwaterkwaliteit ‘aanvaardbaar’ zoals bedoeld in de Zwemwaterrichtlijn. GS zijn bevoegd om nieuwe locaties toe te voegen aan de RWP-plankaart (zie: Bijlage 7 Plankaart 1). Dit gebeurt doorgaans tegelijkertijd met de eerste aanwijzing.
In incidentele gevallen kan besloten worden om de zwemwaterlocatie voor een seizoen niet aan te wijzen als zwemwaterlocatie. De functietoekenning in het RWP blijft dan behouden of wordt ingetrokken. In dit besluit is weergegeven welke oppervlaktewateren als zwemwaterlocatie worden aangewezen.
Locaties waar wordt gezwommen en gerecreëerd maar waaraan geen RWP functie is toegekend
Er is een aantal locaties waar gelegenheid tot zwemmen en recreatie wordt geboden en die daarmee potentieel aan te wijzen locaties zijn. Voordat deze locaties formeel aangewezen kunnen worden dient er in beginsel - onder andere – eerst twee jaar een monitoring te worden uitgevoerd op de waterkwaliteit. Deze potentiële locaties zijn opgenomen in de overwegingen bij het besluit. De potentieel aan te wijzen zwemlocaties zijn momenteel:
Locaties waar de functie ‘zwemwater’ wordt toegekend
Aan de locatie Kempervennen in Westerhoven Aquapark (gemeente Bergeijk), wordt de functie ‘zwemwater’ toegekend. Tevens wordt deze locatie aangewezen als zwemwaterlocatie.
Locaties waar een negatief zwemadvies zal worden afgegeven voor het gehele zwemseizoen
Met betrekking tot de uitvoering van de EU-zwemwaterrichtlijn is op 10 augustus 2015 door het ministerie van Infrastructuur en Milieu Directoraat-generaal Ruimte en Water aan de Unie van Waterschappen, een brief gestuurd met daarin aandachtspunten voor de consequenties van de beoordeling van de waterkwaliteit. Uit de brief blijkt dat het uitgangspunt is, dat aan het einde van het badseizoen 2015 en daarna alle zwemwaterlocaties minimaal ‘aanvaardbaar’ moeten zijn. Als blijkt dat een zwemlocatie als ‘slecht’ wordt aangemerkt moet gedurende het daarop volgend badseizoen een negatief zwemadvies of een zwemverbod worden uitgevaardigd. De locatie wordt wel aangewezen en er dient monitoring plaats te vinden. De locatie Binnenschelde te Bergen op Zoom is ingedeeld in de klasse ‘slecht’. Om die reden zal er een negatief zwemadvies afgegeven worden voor het zwemseizoen 2024. Conform dit advies zullen wij de zwemlocatie wel aanwijzen maar in vervolg daarop een negatief zwemadvies uitvaardigen.
Locaties waar de functie ‘zwemwater’ wordt ingetrokken
Er kunnen redenen zijn om de functie ‘zwemwater’ die een zwemplas volgens het RWP heeft, in te trekken. Daaronder zijn geringe bezoekersaantallen, het niet kunnen voldoen aan wet- en regelgeving of functieverandering van de locatie zelf. Bovendien dient er sprake te zijn van ‘zwemwater’, conform de Zwemwaterrichtlijn (Richtlijn 2006/7/EG), wil een plaats een zwemwaterfunctie toegekend krijgen en tevens worden aangewezen. Vanaf zwemseizoen 2024 wordt de functie ‘zwemwater’ ingetrokken voor de locatie De Belhamel zwemvijver, te Lage Zwaluwe (gemeente Drimmelen). Het zwemmen op de locatie De Belhamel zwemvijver, wordt sinds de zomer van 2023 niet meer gedaan. Ook zijn de oevers begroeid met rietkragen, hierdoor wordt de fysieke toegang tot het water belemmerd en gedemotiveerd. De zwemlocatie is niet meer openbaar. Er is een gesloten hekwerk rond de accommodatie aanwezig, waardoor het niet toegankelijk is voor iemand van buiten de accommodatie. De eigenaar heeft kenbaar gemaakt dat er sprake is van een functieverandering en dat zwemmen of baden in het water niet langer wenselijk is, wat betekent dat voor deze locatie de functie zwemwater wordt ingetrokken en de locatie dus ook niet zal worden aangewezen.
Locaties waar een zwemverbod wordt opgelegd voor het gehele zwemseizoen
Voor de locatie Prinsenmeer Oostappen te Ommel, gemeente Asten, zal voor het zwemseizoen 2024 een zwemverbod worden uitgevaardigd. De locatie is niet toegankelijk voor bezoekers.
Gedurende de periode van 10 november 2023 tot en met 22 december 2023 hebben ingezetenen van de provincie Noord-Brabant en overige belanghebbenden zienswijzen over het ontwerpbesluit functietoekenning en aanwijzing zwemwaterlocaties 2024 bij Gedeputeerde Staten naar voren kunnen brengen.
Naar aanleiding van het ontwerpbesluit hebben wij de volgende adviezen en zienswijzen ontvangen met daaronder steeds direct onze reactie daarop:
Waterschap Brabantse Delta heeft geadviseerd om de surfvijver in Waalwijk na 1 jaar meteen aan te wijzen als zwemwaterlocatie in 2024. Dit gelet op de voortdurende goede waterkwaliteit van de betreffende zwemplas, blijkend uit de onderzoeken, het ingediende zwemwaterprofiel en het contact met de gemeente Waalwijk.
Daarnaast wordt door het waterschap Brabantse Delta ingestemd met de potentiële locatie De Bergse Heide in Bergen op Zoom. Ook wordt ingestemd met het intrekken van de functie voor de zwemplas De Belhamel in Lage Zwaluwe.
Naar aanleiding van het advies hebben wij overwogen of er inderdaad aanleiding bestaat om de locatie Surfvijver in Waalwijk nu aan te wijzen als zwemwaterlocatie. Het zwemwaterprofiel is opgesteld en beoordeeld. Uit het zwemwaterprofiel “Surfvijver Waalwijk” van 30 november 2023, blijkt dat de kwaliteit in de klasse uitstekend. Bij de beoordeling van het zwemwaterprofiel is geconcludeerd dat dit nog niet volledig is. Het veiligheidsaspect in het zwemwaterprofiel is niet voldoende geborgd. In het definitieve besluit zal de Surfvijver worden opgenomen als een potentiële locatie en nog niet definitief worden aangewezen.
Voor de locatie De Bergse Heide in Bergen op Zoom en de intrekking voor De Belhamel in Lage Zwaluwe zijn geen aanpassingen gedaan in het besluit ten opzichte van het ontwerpbesluit.
Reactie: Naar aanleiding van het door ons ontvangen document, hebben wij overwogen dat er aanleiding bestaat om voor de locatie Binnenschelde in Bergen op Zoom voor het gehele zwemseizoen 2024 een negatief zwemadvies uit te vaardigen. De locatie wordt wel aangewezen als zwemwaterlocatie, daar waar dit pas het eerste jaar in de reeks is, dat de waterkwaliteit uitkomt op een slechte beoordeling. Voor deze locatie zal een negatief zwemadvies worden uitgevaardigd.
Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, stellen de functietoekenning zwemwater en aanwijzing zwemwaterlocaties 2024, in het kader van artikel 10b, tweede lid, van de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden en artikel 4.12, derde lid, van het Waterbesluit, vast.
Het besluit en de bijbehorende stukken zijn te raadplegen via de website ‘www.officielebekendmakingen.nl’ en de website van de provincie ‘www.brabant.nl’.
Belanghebbenden die het niet eens zijn met dit besluit, kunnen op grond van artikel 8:1 van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: Awb) binnen zes weken beroep instellen bij:
Rechtbank Oost-Brabant, sector bestuursrecht Postbus 70584 5201 CZ ’s-Hertogenbosch
De beroepstermijn begint te lopen op de dag na de bekendmaking van dit besluit.
Bovenstaande besluit treedt in werking, ook al wordt een beroepschrift ingediend. Het is daarom mogelijk om gelijktijdig met of na het indienen van een beroepschrift een zogenaamde “voorlopige voorziening” te vragen bij:
Voorzieningenrechter van de Rechtbank Oost-Brabant, sector bestuursrecht Postbus 90125 5200 MA ’s-Hertogenbosch.
Een voorlopige voorziening is in feite het nemen van een tijdelijke maatregel, bijvoorbeeld het schorsen van het besluit gedurende de tijd die nodig is om de bezwaren te behandelen en daarop een besluit te nemen. Voorwaarde om zo’n voorlopige voorziening te vragen is, dat er sprake is van een spoedeisend belang.
Zowel voor het instellen van beroep als voor het vragen van een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.
Voor verdere inlichtingen over dit besluit en de verdere procedure kunt u contact opnemen met de heer Jansen van de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (088-3690354).
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/prb-2024-1846.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.