Besluit van Gedeputeerde Staten van 7 oktober 2024 houdende wijziging van de Subsidieregeling Invasieve Exoten Fryslân

Gedeputeerde Staten van de Provincie Fryslân,

 

Gelet op artikel 1.3, vierde lid, van de Algemene subsidieverordening provincie Fryslân 2013,

 

BESLUITEN

 

De Subsidieregeling Invasieve Exoten als volgt te wijzigen:

Artikel I  

 

A

 

Gedachtestreepje

 

  • -

    invasieve exoot: plant of dier dat is geïntroduceerd buiten hun natuurlijk verspreidingsgebied, waarvan is vastgesteld dat de introductie of verspreiding ervan een bedreiging of nadelige gevolgen heeft voor de biodiversiteit en aanverwante ecosysteemdiensten in Nederland;

in artikel 1 wijzigt en komt te luiden:

 

  • -

    invasieve exoot: plant- of diersoort die van nature niet voorkomt op het grondgebied van de EU en is opgenomen op de Unielijst van de EU exotenverordening en/of provinciale zorgsoort is genoemd in de Beleidsnotitie Invasieve Exoten Fryslân;.

B

 

Artikel 2 onderdeel b. wijzigt en komt te luiden:

 

  • b.

    de bestrijding van invasieve exoten: een project om een of meer invasieve exoten op een of meer locaties in de provincie Fryslân, binnen percelen opgenomen op de digitale kaart van het natuurbeheerplan (te raadplegen op: https://www.fryslan.frl.natuurbeheerplan2025), succesvol te bestrijden;.

C

 

Aan artikel 10 wordt, onder vernummering van de huidige tekst naar lid 1, een tweede lid toegevoegd dat luidt:

 

  • 2.

    Subsidie wordt geweigerd voor zover het gebiedsplan zich richt op de aanpak van een invasieve exoot die valt onder de verantwoordelijkheid van het rijk, maar niet wordt voorzien dat de aanwezigheid van deze invasieve exoot in het Natura-2000 gebied de Natura-2000 instandhoudingsdoelen aantast..

D

 

Artikel 14 wijzigt en komt te luiden:

 

Deze subsidie heeft tot doel de wijdverspreide invasieve exoten, de op de Unielijst van de EU exotenverordening en/of in de Beleidsnotitie Invasieve Exoten Fryslân provinciale zorgsoort is genoemd, in natuurgebieden in de provincie Fryslân te bestrijden..

 

Artikel 15 wijzigt en komt te luiden:

 

Een subsidie voor de subsidiabele activiteit de bestrijding van invasieve exoten, als bedoeld in artikel 2, aanhef en onder b, kan alleen worden verstrekt aan aantoonbaar deskundige particuliere personen en rechtspersonen in de provincie Fryslân..

 

E

 

In artikel 20 wordt ‘50%’ vervangen door ‘100%’.

 

F

 

De Artikelsgewijze toelichting bij de Subsidieregeling Invasieve Exoten wordt als volgt gewijzigd:

 

Onder het kopje ‘Artikel 15’ wordt de tekst vervangen door de volgende tekst:

 

Deze doelgroep is beperkt tot aantoonbaar deskundige particuliere personen en rechtspersonen in de provincie Fryslân. Bij particuliere personen die zelf de uitvoering ter hand moet aantoonbare deskundigheid aanwezig zijn op het gebied van bestrijding van invasieve exoten. Particuliere personen, zonder deskundigheid, kunnen ook aanvragen, als de uitvoering wordt gedaan door een deskundig bedrijf. Bij de aantoonbaar deskundige rechtspersonen die kunnen aanvragen wordt met name gedacht aan de Friese gemeenten, Wetterskip Fryslân en andere terreinbeherende organisaties. Deze organisaties zijn uit hoofde van hun (wettelijke) taak en doel deskundig op het gebied van bestrijding.

Artikel II  

Dit wijzigingsbesluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal Blad waarin het wordt geplaatst.

Leeuwarden, 7 oktober 2024

Voorzitter drs. A.A.M. Brok

Secretaris drs. ing. J.J. Algra

Naar boven