Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 30 januari 2024, nr. 2187437/2192113, tot wijziging van de Beleidsregel van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland houdende regels omtrent de uitvoering en invulling van tegemoetkoming bij schade (Beleidsregel tegemoetkomingschade Noord-Holland)

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland;

 

gelet op de artikel 15.53 van de Omgevingswet;

 

gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht;

 

overwegende dat Gedeputeerde Staten het wenselijk achten vast te leggen op welke wijze zij uitvoering en invulling geven aan hun bevoegdheden tot het verlenen van tegemoetkomingen in schade, voortvloeiend uit de hiervoor genoemde artikelen opdat alle betrokkenen daar in hun beleid, initiatieven en besluitvorming rekening mee kunnen houden;

 

Besluiten:

ARTIKEL I

De Beleidsregel tegemoetkomingschade Noord-Holland wordt als volgt gewijzigd:

 

A

In artikel 5 komt het vierde lid te vervallen, onder vernummering van het vijfde tot en met achtste lid tot vierde tot en met zevende lid.

 

B

Artikel 6 lid l onder ii komt als volgt te luiden:

 

  • ii)

    waarvoor een (erf)pachtovereenkomst is gesloten en aan deze gronden beperkingen in het landbouwkundig gebruik, of beperkingen ten aanzien van het bestrijden van schadeveroorzakende diersoorten zijn verbonden;

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking op de dag na plaatsing in het provinciaal blad.

Haarlem, 30 januari 2024,

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland,

A. Th. H. van Dijk, voorzitter.

M.J.H. van Kuijk, provinciesecretaris.

Toelichting

In verband met de inwerkingtreding van de Omgevingswet is het noodzakelijk dat de verwijzingen naar wetsartikelen en de gebruikte terminologie wordt aangepast in deze beleidsregel. Dat is bij deze wijziging nog niet aan de orde. Totdat de beleidsregel wordt aangepast aan de Omgevingswet, blijft deze onverkort gelden, zij het dat de grondslag nu wel uit de Omgevingswet voortvloeit. Vooruitlopend op die aanpassing, worden nu twee wijzigingen doorgevoerd.

 

Ten eerste wordt het eigen risico dat wordt ingehouden op de te verlenen tegemoetkoming verlaagd van 20% naar 5% bij schade veroorzaakt door grauwe gans, brandgans en kolgans, zoals opgenomen in het Coalitieakkoord 2023-2027 ‘Verbindend Vooruit’.

 

Ten tweede wordt een correctie doorgevoerd ten aanzien van artikel 6, lid l onder ii. Bij de vaststelling van de beleidsregel is destijds bij dit artikel een deel van de tekst weggevallen.

 

Schade aangericht op gronden die verpacht zijn in een reservaat dient niet voor een tegemoetkoming in aanmerking te komen. Dit geldt ook voor schade op gronden waarvoor een (erf)pachtovereenkomst met een natuurterreinbeherende instantie is afgesloten, al ligt dit anders als er geen beperkingen aan het landbouwkundig gebruik van de gronden zijn verbonden. Bij landbouwkundige beperkingen gaat het bijvoorbeeld om de situatie waarin het agrarisch gebruik van de gronden ondergeschikt is aan het natuurbeheer. Hetzelfde dient te gelden voor die gronden waarvoor met anderen dan een natuurterreinbeherende instantie een (erf)pachtovereenkomst is afgesloten en indien uit deze overeenkomst beperkingen ten aanzien van het landbouwkundig gebruik of beperkingen ten aanzien van het bestrijden van schade volgen. Dit kan blijken uit de (erf)pachtovereenkomst of uit de bestemming die op de percelen berust.

Naar boven