Verkeersbesluit voor de provinciale weg Draaibrug – Eede (N251); (nabij kruispunt N251 Rijksweg met Brieversstraat en Brieversweg);

Instellen voetgangersoversteekplaats binnen de bebouwde kom van Eede ter hoogte van km 0,665.

 

 

Middelburg, 10 oktober 2024

Zaaknummer : 535230

Afdeling : Infrastructuur

 

GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND

betreft:

Verkeersbesluit voor de provinciale weg Draaibrug – Eede (N251);

(nabij kruispunt N251 Rijksweg met Brieversstraat en Brieversweg );

Instellen voetgangersoversteekplaats binnen de bebouwde kom van Eede ter hoogte van km 0,665.

 

Overwegingen met betrekking tot het besluit

Bevoegdheidsgrondslag

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens.

De betreffende weg N251 is in beheer bij de provincie Zeeland.

Op grond van artikel 18, eerste lid onder b, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn wij bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Motivering en belangenafweging

De provinciale weg N251 (Rijksweg) is gecategoriseerd als een gebiedsontsluitingsweg. Deze weg loopt van km 0,0 tot km 1,280 door de bebouwde kom van Eede (gemeente Sluis). Binnen de bebouwde kom geldt een snelheidsregime van 50 km/h.

In 2011 is in de bebouwde kom van Eede, ter hoogte van km 0,580, als tijdelijke voorziening een voetgangersoversteekplaats (VOP) aangelegd. Dit vanwege de tijdelijke verplaatsing van een basisschool naar een locatie aan de Rijksweg te Eede. In 2013 is de basisschool permanent verplaatst naar het Dorpsplein te Eede. Hierdoor vervielen ter plaatse de vele oversteekbewegingen per dag en was deze tijdelijke voorziening niet meer nodig.

Echter bij het verwijderen van markering, zoals een VOP, blijven contouren zichtbaar als er geen nieuwe asfalttoplaag op de rijbaan wordt aangebracht. I.c. zou hierdoor zowel voor voetgangers als autoverkeer op de hoofdrijbaan een onduidelijke situatie ontstaan. Daarom is destijds besloten:

- de VOP te handhaven tot er onderhoud aan de hoofdrijbaan zou plaatsvinden;

- voordat wordt overgegaan tot onderhoudswerkzaamheden aan de hoofdrijbaan, nut, noodzaak en locatie van een VOP in de bebouwde kom van Eede opnieuw te overwegen

Omdat in het najaar van 2024 onderhoudswerkzaamheden aan de hoofdrijbaan staan gepland is voornoemde afweging nu gemaakt. Een VOP biedt de mogelijkheid veilig over te steken en heeft attentie verhogende werking. Daarom is, in het belang van de algemene verkeersveiligheid, een VOP in de bebouwde kom van Eede gewenst. Uit de huidige locatie en de constructie van de VOP blijkt duidelijk dat deze destijds is aangelegd t.b.v. de tijdelijke situatie van de school. Op advies van de politie wordt de VOP daarom uit oogpunt van algemene verkeersveiligheid verplaatst van de huidige locatie naar locatie nabij kruispunt N251 Rijksweg met Brieversstraat en Brieversweg, ter hoogte van km 0,665. Dit vanwege:

- de huidige (effectieve) inrichting van het kruispunt;

- de mogelijkheid om aan weerszijden van de weg een veilige opstellocatie voor voetgangers te creëren;

- verkeersveiligere bereikbaarheid van in de omliggende straten gelegen voor publiek toegankelijke bestemmingen (w.o. winkel(s), school en horeca), hetgeen oversteekbewegingen genereert.

Met de aanleg van de VOP op deze locatie kan worden voldaan aan de wettelijke vereisten en aan de inrichtingsrichtlijnen CROW.

De verwachting is dat voetgangers hierdoor veilig(er) kunnen oversteken, terwijl de doorstroming van het verkeer geborgd blijft.

Overig

De in dit verkeersbesluit genoemde verkeersmaatregelen strekken tot de volgende in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen:

- Lid 1, sub. a.: het verzekeren van de veiligheid op de weg;

- Lid 1, sub. b.: het beschermen van weggebruikers en passagiers;

- Lid 1, sub. c.: het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.

Gelet op artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) is overleg gepleegd met de politie.

Gelet op artikel 25 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) is overleg gepleegd met de aangrenzende wegbeheerder, te weten gemeente Sluis.

Gelet op artikel 26 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) en artikel 2, 5 en 6 van de Bekendmakingswet wordt dit besluit bekendgemaakt door publicatie in het Provinciaal Blad en is voor een ieder in te zien op www.overheid.nl.

Planning uitvoeren werkzaamheden: 12 tot en met 15 november 2024.

Besluit

Op grond van vorenstaande overwegingen

Besluiten wij:

1. Door het aanbrengen van markering (zebra), zoals bedoeld in hoofdstuk IV, paragraaf 2, lid 9, van de Uitvoeringsvoorschriften BABW en het plaatsen van bijbehorende verkeersborden L2 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990), op de provinciale weg N251 Draaibrug – Eede, binnen de bebouwde kom van Eede, ter hoogte van km 0,665, (nabij kruispunt N251 Rijksweg met Brieversstraat en Brieversweg) een voetgangersoversteekplaats, zoals bedoeld in artikel 49 lid 2 van het RVV 1990, in te stellen;

2.in te trekken, voor zover nodig, eerder genomen besluiten.

 

GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND,

namens dezen,

F. Chervet,

Afdelingsmanager Infrastructuur

 

Mededeling(en)

Inlichtingen

Voor nader gewenste inlichtingen kunt u contact opnemen op onderstaande telefoonnummers:

+31 6 28 90 41 10;

+31 6 28 90 42 18.

Overig

Inwoners van Eede hebben eind september 2024 ter informatie een brief ontvangen met daarin een korte opsomming/uitleg van de uit te voeren werkzaamheden, de verplaatsing van de VOP en de periode van uitvoering. Toezending van deze brief betekent niet dat zij (automatisch) als belanghebbende(n) worden aangemerkt.

Rechtsmiddelen

Belanghebbenden kunnen schriftelijk bezwaar maken tegen dit besluit bij: Gedeputeerde Staten van Zeeland, t.a.v. de secretaris van de commissie voor bezwaarschriften, Postbus 6001, 4330 LA Middelburg.

Wie is belanghebbende?

Volgens artikel 1:2 van de Algemene wet bestuursrecht bent u belanghebbende als uw belang rechtstreeks bij een besluit betrokken is. Uw belang moet zich dan wel onderscheiden van de belangen van grote aantallen anderen. Daarvan is bijvoorbeeld sprake als u eigenaar, huurder of gebruiker bent van een perceel in de directe omgeving van de weg waarop het besluit betrekking heeft. Volgens vaste jurisprudentie is dat onderscheid bij een willekeurige verkeersdeelnemer onvoldoende aanwezig.

In het bezwaarschrift neemt u ten minste op uw naam en adres, de dagtekening van het bezwaarschrift, tegen welk besluit u bezwaar maakt en waarom. Het bezwaarschrift dient te worden ondertekend.

U moet het bezwaarschrift indienen binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is bekendgemaakt. Doorgaans is dat de dag na de datum van verzending. I.c. is dat de dag na de datum van bekendmaking in het Provinciaal Blad. Overschrijding van de inzendtermijn kan ertoe leiden dat met uw bezwaren geen rekening wordt gehouden.

Als u overweegt bezwaar te maken, kunt u een informatiefolder aanvragen op telefoonnummer 0118-631000. U kunt de informatie ook downloaden via

https://www.zeeland.nl/loket/klacht-bezwaar-melding-doorgeven/bezwaar-maken

Wij wijzen u erop dat het bezwaar niet de werking van het besluit schorst. U kunt een verzoek doen tot het treffen van een voorlopige voorziening. U richt het verzoek aan de voorzieningenrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant, locatie Breda, team bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda. Voor de behandeling van het verzoek is griffierecht verschuldigd.

Naar boven