Kennisgeving tot voornemen projectbesluit en participatie realisatie hoogspannings-station(s) Utrecht Noord

Door de toename van vraag naar elektriciteit en de toegenomen opwek van duurzame energie, staat het elektriciteitsnetwerk enorm onder druk. Om toch duurzame energie te kunnen blijven leveren aan alle inwoners en bedrijven, werkt de provincie Utrecht samen met netbeheerders TenneT en Stedin aan versterking van de infrastructuur. Zowel TenneT (landelijke beheerder van het hoogspannings-net) en Stedin (regionale beheerder van midden- en laagspanningsstations) investeren de komende jaren daarom fors in het uitbreiden van het aantal hoogspanningsstations. Er zijn twee nieuwe hoogspanningsstations ten noorden van de stad Utrecht met bijbehorende ondergrondse kabelverbindingen nodig.

Op 19 maart 2024 hebben Gedeputeerde Staten (GS) van Utrecht besloten de eerste stap te zetten voor de afweging van zoekgebieden voor de bouw van de hoogspanningsstations en de kabeltracés. Deze kennisgeving is om u te infomeren dat GS voornemens zijn een projectbesluit te nemen voor het project en daartoe de projectprocedure te doorlopen. Tevens informeren wij u hierbij conform artikel 5.47 Omgevingswet over de participatie die over het project plaats zal vinden.

Waarom is dit project nodig?  

Sinds 2021 is er sprake van netcongestie: filevorming op het elektriciteitsnet. Om ervoor te zorgen dat er in de (nabije) toekomst wel voldoende elektriciteit in de provincie Utrecht is en blijft, moet het elektriciteitsnet snel worden uitgebreid om de netcongestie op te lossen. Zonder uitbreiding van het elektriciteitsnet kan de leveringszekerheid van elektriciteit in de provincie Utrecht en directe omgeving niet worden gewaarborgd. Ook kunnen nieuwe woningen, bedrijven en maatschappelijke voorzieningen (bv. scholen, winkels) niet vanzelfsprekend op het elektriciteitsnet worden aangesloten. De huidige hoogspanningsstations in de omgeving van Utrecht kunnen de verwachte groei in elektriciteitsopwek en -verbruik niet aan. Daarom moeten er twee nieuwe hoogspanningsstations gebouwd worden, waarvoor ten noorden van Utrecht geschikte locaties moeten worden gezocht. Het nieuwe TenneT station moet verbonden worden met ondergrondse kabels met de bestaande TenneT-stations in Soest, Utrecht Lage Weide, en Breukelen-Kortrijk en het nieuwe station van Stedin, ten noorden van de stad Utrecht. De provincie, TenneT en Stedin geven de voorkeur aan één locatie voor beide nieuwe stations, om zo de impact op de beperkte ruimte, zowel boven- als ondergronds, te beperken.

Wat houdt het project in?

  • -

    Er moet een nieuw hoogspanningsstation van TenneT worden gerealiseerd, met een  oppervlakte van ongeveer zes hectare (dit is vergelijkbaar met twaalf voetbalvelden);

  • -

    Er moet een nieuw hoogspanningsstation van Stedin komen, met vier transformatoren en  een schakeltuin, op een terrein van ongeveer 0,75 hectare (dit is vergelijkbaar met de grootte  van een voetbalveld). Dit terrein zal een groot gebouw en vier kleinere gebouwen bevatten  voor de transformatoren;

  • -

    6 circuits, dat zijn 18 ondergrondse kabelverbindingen van het TenneT-station naar de bestaande hoogspanningsstations in Soest (2), Breukelen-Kortrijk (2), en Utrecht Lage Weide (2).

  • -

    Als de stations van TenneT en Stedin niet op één locatie kunnen worden gebouwd, zijn  er acht ondergrondse kabelverbindingen nodig tussen de hoogspanningsstations van  TenneT en Stedin. Dat betekent dat er extra ruimte onder de grond benodigd is voor de   kabels.

Haalbaarheidsstudie

In april 2024 hebben TenneT en Stedin gezamenlijk een studie uitgevoerd naar mogelijke locaties voor één of twee nieuwe hoogspanningsstations en de bijbehorende ondergrondse kabelverbindingen in een zoekgebied ten noorden van de stad Utrecht. De grenzen van deze zoekgebieden zijn onder andere bepaald door de ligging van de bestaande infrastructuur, waarop de nieuwe stations aangesloten moeten worden, namelijk: 

  • -

    Station Breukelen-Kortrijk 

  • -

    Station Lage Weide

  • -

    Hoogspanningsverbinding naar Soest

Het zoekgebied voor het hoogspanningsstation van Stedin is kleiner dan dat van TenneT maar ligt wel binnen het grote gezamenlijke zoekgebied. Dit komt doordat Stedin verantwoordelijk is voor de aansluiting van lokale gebruikers en het station minder groot is. Een kleinere afstand tot de eindgebruikers is cruciaal om capaciteitsverlies en hogere kosten te beperken. Vanuit technisch oogpunt is het zoekgebied van Stedin daarom zo dicht mogelijk bij de eindgebruikers vastgesteld. Binnen dit zoekgebied zijn de verschillende belemmeringen en aandachtspunten in kaart gebracht, zoals woningen, gebouwen, cultuurhistorische waarden, infrastructuur en natuurgebieden.

Dit onderzoek heeft geleid tot negen zoeklocaties waar de stations en bijbehorende onder-grondse kabelverbindingen kunnen worden gebouwd en aangelegd. Deze negen locaties zijn beoordeeld op verschillende aspecten, zoals technische haalbaarheid en de effecten op de omgeving, natuur en milieu. Deze criteria zijn vastgelegd in het beoordelingskader dat in de haalbaarheidsstudie staat beschreven. Naast de stationslocaties moeten er ook ondergrondse kabeltracés komen. De haalbaarheidsstudie bevat de eerste verkenningen daarvoor. De precieze tracés moeten echter nog verder worden uitgewerkt.

De conclusie uit het haalbaarheidsonderzoek is dat realisatie van de beide stations op één locatie niet mogelijk is. Er zijn wel enkele locaties geschikt voor een apart station voor TenneT. Voor deze locaties start de participatie (zie volgende paragraaf). Stedin is nog op zoek naar een geschikte locatie voor haar station. Om die reden wordt nu niet de participatie voor de locatie voor het Stedin station gestart. De participatie voor het Stedin station start als er meer bekend is over een geschikte locatie. Daarvoor zal een afzonderlijke kennisgeving worden gedaan zodra bekend is over welke locatie participatie plaats kan vinden. Voor het TenneT-station gaat het om een tweetal locaties die zijn gelegen in de gemeente Stichtse Vecht, te weten de locatie gelegen in de driehoek langs de A2 (locatie 5 in het participatieplan) en een locatie gelegen naast het Ballast Nedam-terrein (locatie 6 in het participatieplan) en de eerste verkenning voor de tracés.

Participatie

Ter voorbereiding op de projectprocedure hebben TenneT, Stedin en Gedeputeerde Staten een participatieplan opgesteld. Het plan is fysiek raadpleegbaar bij de balie op het Provinciehuis en raadpleegbaar via de link Ter inzage | provincie Utrecht (provincie-utrecht.nl). In dit plan kunt u lezen wie wanneer en op welke manier betrokken wordt bij de projectprocedure en wat met de uitkomsten hiervan in het vervolgproces wordt gedaan. Van het participatieproces wordt een verslag opgesteld en de opbrengst van de participatie wordt betrokken bij de verkenningsfase. Voordat een concreet projectbesluit kan worden voorbereid en vastgesteld zal er een locatiekeuze voor de stations moeten worden gemaakt waarbij er ook alternatieve locaties door belangstellenden kunnen worden voorgesteld. Ook zal de ligging van de tracés nader verkend moeten worden.

Inloopavonden

TenneT, Stedin en de provincie organiseren op 22 oktober a.s. van 19.00 tot 21.00 uur in Nyenrode, Straatweg 25 in Breukelen en op 24 oktober a.s. van 19.00 tot 21.00 uur in Van der Valk Hotel Breukelen, Stationsweg 91 in Breukelen inloopavonden. De avond georganiseerd bij Nyenrode (22 oktober) is gericht op locatie 6, de locatie gelegen naast het Ballast Nedam-terrein. De avond bij hotel Van der Valk Breukelen (24 oktober) is voornamelijk gericht op informatie over locatie 5, de driehoek langs de A2 boven Maarssenbroek. We nodigen u van harte uit om deze avonden bij te wonen. Tijdens deze avonden wordt er informatie gegeven over het project en het proces en kunt u vragen stellen. Ook kan iedereen tot en met 22 november 2024 nog andere potentiële locaties voor het TenneT-station indienen.

We vragen van u:

  • Om suggesties voor alternatieve locaties te delen via e-mail (utrecht-noord@tennet.eu ).

  • Aandachtspunten aan te geven voor het onderzoek, zodat we weten waar we zeker op moeten letten.

  • Om specifieke gebiedskennis en informatie over lokale en regionale ontwikkelingen in te brengen.

  • Relevante belangen, issues en stakeholders die we moeten betrekken te benoemen, zodat we een zo compleet mogelijk beeld van de projectomgeving krijgen.

Waar kunt u meer informatie vinden?

Het participatieplan en samenvatting van de haalbaarheidsstudie zijn digitaal te raadplegen via de link www.tennet.eu/utrecht-noord en zijn fysiek raadpleegbaar bij de balie op het Provinciehuis.

Naar boven