Verkeersbesluit provincie Overijssel N351 km. 40,6 instellen voetgangersoversteekplaats bebouwde kom Kuinre.

 

Verkeersbesluit van Gedeputeerde Staten van Overijssel van 25 september 2024, kenmerk POV365-939642799-4939, tot het instellen van een voetgangersoversteekplaats binnen de bebouwde kom van Kuinre (gemeente Steenwijkerland) ter hoogte van de N351 (grens Friesland-grens Flevoland) bij km. 40,6.

 

Aanleiding

Binnen de bebouwde kom van Kuinre is ter hoogte van N351 nabij km. 40,6 een rotonde aanwezig waarbij fietsers in voorrang zijn. Om éénduidigheid in de voorrang te krijgen en om de veiligheid voor voetgangers te vergroten wordt er op de noordelijke rijstrook N351 bij de rotonde een voetgangersoversteekplaats ingericht.

 

Noodzaak

Op grond van artikel 15,1 van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens.

 

Doelstelling

De doelstelling van dit verkeersbesluit is het zoveel mogelijk waarborgen van de veiligheid op de weg, het beschermen van weggebruikers en passagiers en de bruikbaarheid van de weg. Deze belangen zijn genoemd in artikel 2 van de Wegenverkeerswet.

 

Maatregelen

Op de noordelijke rijstrook N351, vanaf de rotonde die de wegen N351, Punterweg, Burchtstraat en Kuinderdiep verbindt, wordt parallel aan het fietspad een voetgangersoversteekplaats (zebra) ingericht. Daarbij worden aan weerszijden borden L2 (voetgangersoversteekplaats) geplaatst.

 

Verplicht overleg

Over een verkeersbesluit moet op grond van artikel 24 van het BABW overleg worden gevoerd met de korpschef van het betrokken politiekorps. De daartoe gemachtigde medewerker verkeersadvisering van de eenheid Oost Nederland, heeft een positief advies uitgebracht over de maatregelen.

Over een verkeersbesluit als gevolg waarvan het verkeer op wegen anders dan die waarop het besluit betrekking heeft rechtstreeks en ingrijpend wordt beïnvloed, moet op grond van artikel 25 van het BABW overleg gevoerd worden met het college van Burgemeester en Wethouders van de desbetreffende gemeente. In dit geval is geen sprake van een rechtstreekse en ingrijpende beïnvloeding op wegen anders dan die waarop dit besluit betrekking heeft.

 

Afweging belangen

Binnen de bebouwde kom van Kuinre is ter hoogte van de kruising van de wegen N351, Punterweg, Burchtstraat en Kuinderdiep een rotonde aanwezig waarbij de inrichting zo is dat fietsers in voorrang zijn op verkeer dat de rotonde nadert. De provincie wil de voorrangssituatie éénduidig aangeven waarbij voetgangers ook voorrang hebben. De voetgangersoversteekplaats wordt parallel naast het bestaande fietspad aangelegd. De rotonde ligt formeel binnen de bebouwde kom, maar de omgeving en de toe leidende wegen hebben de inrichting en uitstraling van wegen buiten de bebouwde kom. Vanwege de rotonde zijn de rijsnelheden van het gemotoriseerd verkeer ter plaatse laag. Daarbij is er een verhoogde midden geleider aangebracht, zodat de oversteek die voetgangers in één keer moeten maken beperkt blijft tot één rijstrook.

De getroffen maatregelen leiden tot het zoveel mogelijk waarborgen van de veiligheid op de weg, het beschermen van weggebruikers en passagiers en de bruikbaarheid van de weg. Gelet hierop verwachten wij niet dat belangen van derden door dit verkeersbesluit onevenredig geschaad worden.

 

Bevoegdheden

Het weggedeelte waar de maatregelen worden getroffen, is in beheer bij de provincie Overijssel. Daarom zijn wij (Gedeputeerde Staten van Overijssel) op grond van artikel 18 van de Wegenverkeerswet 1994 het bevoegd bestuursorgaan om dit verkeersbesluit te nemen.

 

Besluiten

Gelet op het voorgaande besluiten wij:

 

A. Door het aanbrengen van markering (zebra), zoals bedoeld in hoofdstuk IV, paragraaf 2, lid 9 van de Uitvoeringvoorschriften BABW en het kort daarvoor aan beide zijden plaatsen van borden conform model L2 van bijlage1 van het RVV 1990, op de provinciale weg N351 (gr. Friesland – gr. Flevoland) binnen de bebouwde kom van Kuinre, op de noordelijke rijstrook van de rotonde die de wegen N351, Punterweg, Burchtstraat en Kuinderdiep verbindt, nabij N351 km. 40,6, een voetgangersoversteekplaats, zoals bedoeld in artikel 49,2 van het RVV 1990 in te stellen;

B. Voor het overige met dit besluit geen wijzigingen aan te brengen in eerdere voor de N351 genomen besluiten tot plaatsing van verkeerstekens.

 

Zwolle, 25 september 2024

Gedeputeerde Staten van Overijssel,

namens dezen,

ing. H Bos MSc,

Adjunct hoofd eenheid Wegen en Kanalen.

 

 

 

Als u het niet eens bent met dit besluit kunt u bezwaar maken. Stuurt u dan een bezwaarschrift aan ons. Wij controleren dan of wij een juist besluit hebben genomen.

Uw bezwaarschrift is een brief die aan een aantal eisen moet voldoen. De wet stelt eisen aan uw bezwaarschrift. Die eisen zijn:

1. U zegt met welk besluit u het niet eens bent. Dit doet u door in uw bezwaarschrift het kenmerk van het besluit te noemen, zoals dit is vermeld bij deze publicatie.

2. U zegt waarom u het niet eens bent met dit besluit.

3. U zet uw naam, adres, handtekening en de datum op uw bezwaarschrift.

4. U verstuurt het bezwaarschrift op tijd. De Staatscourant waarin het besluit is gepubliceerd, heeft een datum. U stuurt ons binnen zes weken na die datum uw bezwaarschrift.

 

Uw bezwaarschrift kunt u op 3 manieren aan ons versturen.

1. Met de post naar: Gedeputeerde Staten van Overijssel, Team Juridische zaken, Postbus 10078, 8000 GB Zwolle.

2. Via internet. U gebruikt daarvoor ons digitale bezwaarformulier. U vind het formulier via https://forms.overijssel.nl/bezwaar-klacht/bezwaar-beslissing/.

3. Met een faxbericht. Het faxnummer van het team Juridische Zaken is: 038 - 425 48 02.

 

Wat als u niet kunt wachten tot er een nieuw besluit is genomen?

Ook als u bezwaar maakt treedt dit besluit gewoon in werking. Dat kan gevolgen voor u hebben. U kunt de rechtbank dan vragen een voorlopige beslissing te nemen, door een zogeheten ‘voorlopige voorziening’ aan te vragen. Dit is een aparte procedure die loopt naast de door u gestarte bezwaarprocedure. Voor de behandeling van uw verzoek om een voorlopige voorziening betaalt u een bedrag. De rechter kan beslissen dat wij dat bedrag aan u moeten vergoeden. Voor informatie over het indienen van een verzoek belt u met de Rechtbank Overijssel: 088 - 361 55 55.

 

Naar boven