Openstelling Investeringsregeling reductie stikstofemissie Noord-Nederland

Gedeputeerde Staten van Drenthe;

 

gelet op:

  • de Investeringsregeling Reductie Stikstofemissie Noord-Nederland;

  • de ASR SNN 2019;

 

BESLUITEN:

 

 

de Maatregelenlijst voor de eerstvolgende Openstelling Investeringsregeling Reductie Stikstofemissie Noord-Nederland vast te stellen waarbij geldt:

  • I.

    dat zij, met in achtneming van het bepaalde in artikel 7 van de Investeringsregeling Reductie Stickstofemissie Noord Nederland hebben vastgesteld dat voor de volgende maatregelen subsidie kan worden aangevraagd:

 

Categorie A

Nummer

Subsidiabel

Advies ten behoeve van het verminderen van de stikstofuitstoot

1

Advies op bedrijfsniveau van aanvrager omtrent mogelijkheden voor het verhogen van het aantal uren weidegang van de veestapel.

2

Advies op bedrijfsniveau van aanvrager omtrent mogelijkheden voor het verlagen van het ruw eiwitgehalte in het rantsoen van de veestapel, inclusief advies op het gebied van graslandmanagement met als doel een lager eiwitgehalte in het gras te realiseren. De streefwaarde is 150 g/kg DS.

3

Advies met betrekking tot de voor het desbetreffende bedrijf meest geschikte maatregelen om de ammoniakuitstoot te verlagen.

4

Kosten ten behoeve van deelname aan studiegroepen betreffende de:

  • mogelijkheden voor het verlagen van het ruw eiwitgehalte in het rantsoen van de veestapel, inclusief advies op het gebied van graslandmanagement met als doel een lager eiwitgehalte in het gras te realiseren. De streefwaarde is 150 g/kg DS.

  • gerichte emissiereductie bij bemesting en efficiëntere benutting van dierlijke mest

 

Categorie B

Nummer

Subsidiabel

Niet-productieve investeringen om de ammoniakemissie uit de stal te verminderen

1

Installaties en spoelleidingen voor het schoonsproeien van loopvloeren met water, Voorwaarde is meerdere malen daags sproeien met in totaal minimaal 10 liter water per m² bevuild oppervlak per dag.

2

Installaties en spoelleidingen voor het schoonsproeien van loopvloeren met water, inclusief aanleg of uitbreiding van opslag- en opvangcapaciteit voor hemelwater en/of van capaciteit voor mestopslag. Voorwaarde is meerdere malen daags sproeien met in totaal minimaal 10 liter water per m² bevuild oppervlak per dag.

3

Registratiesystemen die de activiteit en/of het watergebruik van sproei-installaties of mestrobots bijhouden.

4

Installaties, spoelleidingen en additieven voor het sproeien van (verdund) magnesium-chloride of magnesium-calcium-chloride op traditionele roostervloeren. Voorwaarde is overdag ieder uur (12 x) sproeien met magnesium-(calcium-)chloride (32%), aangelengd met water in een verhouding 1:8, in overeenstemming met de condities en instellingen die vast zijn gesteld op basis van het meest recente onderzoek.

5

Installaties, spoelleidingen en additieven voor het sproeien van (verdund) magnesium-chloride of magnesium-calcium-chloride op traditionele roostervloeren, inclusief aanleg of uitbreiding van opslag- en opvangcapaciteit voor hemelwater en/of van capaciteit voor mestopslag.

Voorwaarde is overdag ieder uur (12 x) sproeien met magnesium-(calcium-)chloride (32%), aangelengd met water in een verhouding 1:8, in overeenstemming met de condities en instellingen die vast zijn gesteld op basis van het meest recente onderzoek.

 

Categorie C

Nummer

Subsidiabel

Niet-productieve investeringen om de ammoniakemissie uit de stal te verminderen waarbij geldt dat de aanvrager een omgevingsvergunning heeft voor het plaatsen en in werking hebben van een zogenaamde monomestvergister inclusief stikstofstripper

1

Modulaire, verwijderbare of oprolbare rubberen afdichting, van een traditionele roostervloer niet zijnde een emissiearme vloer.

2

Modulaire, verwijderbare of oprolbare rubberen afdichting, van een traditionele roostervloer niet zijnde een emissiearme vloer inclusief Mestschuif of Mestrobots, waarbij voor de Mestschuif of Mestrobot tevens geldt dat het vloeroppervlak aantoonbaar minimaal 10 keer per dag gereinigd wordt.

3

Modulaire, verwijderbare of oprolbare rubberen afdichting, van een traditionele roostervloer niet zijnde een emissiearme vloer, inclusief aanleg of uitbreiding van opslag- en opvangcapaciteit voor hemelwater en/of van capaciteit voor mestopslag.

4

Modulaire, verwijderbare of oprolbare rubberen afdichting, van een traditionele roostervloer niet zijnde een emissiearme vloer inclusief Mestschuif of Mestrobots, waarbij voor de Mestschuif of Mestrobot tevens geldt dat het vloeroppervlak aantoonbaar minimaal 10 keer per dag gereinigd wordt, inclusief aanleg of uitbreiding van opslag- en opvangcapaciteit voor hemelwater en/of van capaciteit voor mestopslag.

 

Categorie D

Nummer

Subsidiabel

Niet-productieve investeringen om de ammoniakemissie uit de stal te verminderen waarbij geldt dat de aanvrager een omgevingsvergunning heeft voor het plaatsen en in werking hebben van een zogenaamde monomestvergister exclusief stikstofstripper

1

Modulaire, verwijderbare of oprolbare rubberen afdichting, van een traditionele roostervloer niet zijnde een emissiearme vloer.

2

Modulaire, verwijderbare of oprolbare rubberen afdichting, van een traditionele roostervloer niet zijnde een emissiearme vloer inclusief Mestschuif of Mestrobots. Waarbij voor de Mestschuif of Mestrobot tevens geldt dat het vloeroppervlak aantoonbaar minimaal 10 keer per dag gereinigd wordt.

3

Modulaire, verwijderbare of oprolbare rubberen afdichting, van een traditionele roostervloer niet zijnde een emissiearme vloer, inclusief aanleg of uitbreiding van opslag- en opvangcapaciteit voor hemelwater en/of van capaciteit voor mestopslag.

4

Modulaire, verwijderbare of oprolbare rubberen afdichting, van een traditionele roostervloer niet zijnde een emissiearme vloer inclusief Mestschuif of Mestrobots, waarbij voor de Mestschuif of Mestrobot tevens geldt dat het vloeroppervlak aantoonbaar minimaal 10 keer per dag gereinigd wordt, inclusief aanleg of uitbreiding van opslag- en opvangcapaciteit voor hemelwater en/of van capaciteit voor mestopslag.

 

  • II.

    dat aanvragen in de categorie A kunnen worden ingediend van 2 oktober 2024 tot en met 31 december 2024;

  • III.

    dat aanvragen in de categorie B kunnen worden ingediend van 2 oktober 2024 tot en met 13 november 2024;

  • IV.

    dat aanvragen in de categorie C kunnen worden ingediend van 2 oktober 2024 tot en met 13 november 2024;

  • V.

    dat aanvragen in de categorie D kunnen worden ingediend van 2 oktober 2024 tot en met 13 november 2024;

  • VI.

    dat, samen met Gedeputeerde Staten van Groningen en Fryslân, per categorie het gezamenlijke subsidieplafond voor deze openstelling als volgt is vastgesteld:

    Categorie A: € 1.500.000,=

    Categorie B: € 5.500.000,=

    Categorie C: € 2.500.000,=

    Categorie D: € 500.000,=

  • VII.

    Dit besluit treedt in werking de dag na publicatie in het Provinciaal Blad.

Toelichting

De activiteiten die op grond van deze openstelling subsidiabel zijn gesteld zijn verdeeld over een viertal categorieën. Elke categorie kent zijn eigen subsidieplafond. De verdeling gaat op volgorde van binnenkomst van de aanvraag. Die volgorde wordt bepaald door alle complete aanvragen te rangschikken op datum en tijd van binnenkomst.

 

Categorie A: Een agrarische onderneming kan zowel subsidie aanvragen voor een advies op bedrijfsniveau als wel deelnemen aan een studiegroep. Daarbij gaat het uitsluitend om advies of een studiegroep zoals beschreven staat bij de diverse activiteiten.

 

Daarnaast is het mogelijk om voor zogenaamde niet-productieve investeringen een aanvraag in te dienen.

 

Categorie B: Dit betreft investeringen om de ammoniakemissie uit de stal te verminderen.

 

Categorie C: Het betreft hier investeringen voor de agrarische ondernemer die reeds een vergunning heeft voor het plaatsen en in werking hebben van een monomestvergister inclusief een stikstofstripper. De kosten voor de benodigde stalvloer aanpassing wordt subsidiabel gesteld. Voorwaarde is wel dat deze modulair, verwijderbaar of oprolbaar is. Dit maakt dat de vloer eventueel hergebruikt kan worden.

 

Categorie D: Zie onder Categorie C met dien verstande dat ook een ondernemer die reeds een vergunning heeft voor het plaatsen en in werking hebben van een monomestvergister zonder stikstofstripper, een aanvraag voor een modulaire stalvloer, eventueel in combinatie met mestschuif of mestrobot, of hemelwater- of mestopslag kan indienen.

 

Let op: De aanschaf van een mestschuif of mestrobot kan in deze openstelling alléén in combinatie met de aanleg van een modulaire, verwijderbare of oprolbare stalvloerafdichting (categorie C of D). Waarbij tevens geldt dat de aanvrager over een vergunning beschikt voor het plaatsen van een monomestvergister eventueel met stikstofstripper. Het totale project dient binnen de in de regeling of verlenende beschikking opgenomen termijn te zijn uitgevoerd. Door het of namens het bevoegd gezag worden controles uitgevoerd ter bepaling van de juistheid van de besteding van de middelen door de subsidieontvangers. Die controles kunnen bestaan uit bedrijfsbezoeken en/of controle van de administratie.

 

Gedeputeerde Staten voornoemd,

drs. J. Klijnsma, voorzitter

W.F. Brenkman MSc, secretaris

Assen, 10 september 2024

Kenmerk 4.7/2024001271

Naar boven