Provinciaal blad van Noord-Brabant
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek | Reactietermijn |
---|---|---|---|---|
Noord-Brabant | Provinciaal blad 2024, 13620 | ruimtelijk plan of omgevingsdocument | 21-10-2024 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek | Reactietermijn |
---|---|---|---|---|
Noord-Brabant | Provinciaal blad 2024, 13620 | ruimtelijk plan of omgevingsdocument | 21-10-2024 |
Kennisgeving voornemen en participatie projectbesluit Natura 2000 Dommeldal
Provincie Noord-Brabant wil samen met Waterschap De Dommel de mogelijkheden verkennen om de natuur in het zuidelijke deel van het Dommeldal te verbeteren. Het zuidelijke Dommeldal hoort grotendeels bij het Natura 2000-gebied ‘Groote Heide, Leenderbos & De Plateaux ’. In deze kennisgeving leest u wat het Natura 2000-project Dommeldal en het te nemen projectbesluit inhouden. En hoe we u hierbij betrekken en u uw reactie kunt geven.
Kent u de Gebiedsanalyse en de Natuurdoelanalyse voor het Natura 2000-gebied Groote Heide, Leenderbos & De Plateaux? Hierin staat dat de natuur in sommige delen van het gebied nog niet goed genoeg is. Ook is de kwaliteit van de natuur achteruit gegaan. Belangrijke natuur is te vinden in het gebied De Malpie en De Plateaux. Dit ligt onder bij Valkenswaard en bij Elshouters- ’t Heike bij Dommelen. We moeten aan de slag om te zorgen dat de bepaalde waarden van vochtige beekbegeleidende bossen en hoogveenbossen behouden blijven. Er zijn maatregelen nodig om de natuur te herstellen en te verbeteren. Dit is ons hoofddoel vanuit Natura 2000.
Maar we werken in het project nog aan andere doelen. Denk aan maatregelen voor de Kaderrichtlijn Water (KRW). Maar ook voor de Natte Natuurparel (NNP), het Natuurnetwerk Brabant (NNB) en het Waterbeheerprogramma 2022 - 2027.
Op 4 juli 2013 is het gebied ‘Groote Heide, Leenderbos & De Plateaux’ aangewezen als Natura 2000-gebied. Het Rijk heeft op 31 oktober 2017 hiervoor een Natura 2000-beheerplan vastgesteld. Op basis van dit besluit hebben we het te onderzoeken projectgebied in kaart gebracht. Het gebied ligt in de gemeenten Valkenswaard, Bergeijk en Waalre. Bekijk hiervoor de kaart bij deze kennisgeving.
Provinciale Staten hebben de Nota Grondbeleid 2022 op 19 juli 2022 goedgekeurd. Hierin staat dat de samenwerkingspartners er alles aan moeten doen om de noodzakelijke Natura 2000 doelen in het gebied te halen. Ze kunnen hiervoor volledig schadeloosstelling (VSS) en onteigening inzetten.
Het gebied van het project Natura 2000 Dommeldal valt binnen het werkgebied van de zogenoemde gebiedsgerichte aanpak Grenscorridor. In deze aanpak werken gemeenten, natuurbeheerders, provincie en waterschap samen aan een combinatie van opgaven. Ook ZLTO en de Vlaamse partners Stad Lommel en Vlaamse Overheid werken mee in deze aanpak. We werken bijvoorbeeld aan herstel van natuur (voldoende en schoon water, een gezonde bodem, biodiversiteit en minder stikstof). Maar ook aan economische groei, een toekomst voor boeren en een aantrekkelijk landschap.
Programma’s en projecten die zich op één of meerdere van deze punten richten en helpen deze doelen te halen, kunnen tegelijk in uitvoering gaan. Zo blijven we niet stil staan. Het hangt af van wat het belangrijkst is om eerst uit te voeren. Uiteraard is er veel overleg tussen de samenwerkingspartners van Grenscorridor en project Natura 2000 Dommeldal.
De provincie verkent samen met Waterschap De Dommel mogelijke oplossingen voor herstel en verbetering van de natuur in en bij het Dommeldal. Voor dit project nemen bestuurders geen voorkeursbeslissing zoals in artikel 5.49 van de Omgevingswet mogelijk is. De bestuurders kunnen een beslissing nemen met informatie uit hydrologische onderzoeken en informatie zoals opgehaald vanuit de omgeving. We volgen een milieueffectrapportage-procedure (mer) om alle milieu-informatie te verzamelen. Dit gaat op de volgende manier:
We werken de verkenning verder uit in een Projectbesluit voor het projectgebied. Gedeputeerde Staten nemen het uiteindelijke besluit. Ook het MER krijgt een plek in de besluitvorming. Na het Voorkeursalternatief gaan we:
We hebben nog geen uiteindelijke oplossingen liggen. Iedereen die ideeën heeft hoe we de doelen kunnen halen, mag meedenken. Via een betrokken participatieproces willen waterschap en provincie de kwaliteit van de oplossingsrichtingen en het besluitvormingsproces verbeteren.
Iedereen kan kansen, aandachtspunten en belangen in het gebied en mogelijke oplossingen doorgeven. Denk hierbij aan:
Op deze manier kunnen we die meenemen in het proces om te komen tot een Voorkeursalternatief. In het proces kunt u op verschillende manieren een reactie geven op de kennisgeving. U leest hierover meer onder het kopje Reageren op het voornemen en participatie projectbesluit. En/of met initiatieven komen die helpen de doelen van het project uit te voeren. U leest hierover meer onder het kopje Wanneer en hoe kunt u meedenken?
De ideeën en oplossingen moeten gericht zijn op het verbeteren van de genoemde natuurdoelen. We moeten de oplossingen wel technisch kunnen uitvoeren en het moet ook passen binnen de regels van de wet. Niet alles kan in het gebied. Belangrijk is dat het bijdraagt aan de ruimtelijke kwaliteit. En er moet ook voldoende geld zijn om de oplossingen te kunnen uitvoeren. Meer informatie over het participatieproces leest u in de https://dommeldal.ireporting.nl/over-het-project/planning
Wanneer en hoe kunt u meedenken?
U kunt op een aantal momenten meedenken en uw inbreng leveren op het project.
vanaf nu kunt u op https://dommeldal.ireporting.nl/ kennis, aandachtspunten en ideeën aangeven over waarden, belangen, kansen en ontwikkelingen in het gebied;
najaar 2024: bezoek een van de informatiebijeenkomsten voor meer informatie over de aanpak, de besluitvorming, mogelijkheden om betrokken te worden en de NRD; Kijk voor meer informatie op www.dommel.nl/dommeldal
In de fase erna, de projectplanfase (2027), kunt u op de volgende manier meedenken en reactie geven:
Bezoek een van de informatiebijeenkomsten voor meer informatie over de aanpak, de besluitvorming, mogelijkheden om betrokken te worden. Kijk voor meer informatie op www.dommel.nl/dommeldal. Ook voeren wij (al dan niet op verzoek) één op één gesprekken met grondeigenaren.
Reageren op het voornemen en participatie projectbesluit
Heeft u aandachtspunten en ideeën die u ons wilt meegeven? Dan horen wij die graag. U kunt deze aangeven met ingang vanaf de datum van publicatie van deze kennisgeving tot half oktober 2024 (periode van 6 weken), door:
Wat gebeurt er met uw reactie?
Provincie Noord-Brabant en Waterschap De Dommel bekijken uw reactie. Met de reacties en de milieueffectrapportage werken we naar een voorkeursalternatief en een projectbesluit. Uw reactie op het voorstel voor participatie gebruikt het projectteam om het participatieproces verder uit te werken.
Meer informatie over het project en alle bijbehorende documenten vindt u via www.dommel.nl/dommeldal. Heeft u vragen over het project en/of de procedure? Stuur dan een bericht naar het projectteam van Natura 2000 Dommeldal via e-mail: dommeldal@dommel.nl.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/prb-2024-13620.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.