Bekendmaking NRD uitbreiding zandwinning Poelkampen, Fase III

Gedeputeerde Staten van Drenthe maken mede namens Burgemeester en Wethouders van de gemeente Borger-Odoorn bekend dat met ingang van 22 augustus 2024 tot en met 2 oktober 2024 de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) voor de uitbreiding van de zandwinning Poelkampen, Fase III, ter inzage ligt. Een ieder kan in deze periode een zienswijze kenbaar maken op deze NRD.

 

Achtergrond

In de provincie Drenthe wordt verspreid over de provincie op verschillende locaties zand gewonnen. Op twee locaties wordt industriezand gewonnen voor onder andere de beton- en metselindustrie. Naast de winning van de vof Echten in Echten is dat de winning van Vos Zand & Grind B.V. te Ellertshaar. Om aan de aanhoudende vraag naar industriezand ook in de komende jaren te kunnen blijven voldoen, wil Vos Zand & Grind B.V. de huidige zandwinning Poelkampen uitbreiden met circa 25 hectare en de gehele plas Poelkampen verdiepen tot NAP -60 meter (75 meter minus maaiveld).

 

Besluiten

Om te komen tot de geplande uitbreiding is in ieder geval een wijziging van het huidige omgevingsplan (voorheen bestemmingsplan) noodzakelijk en een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een ontgrondingsactiviteit.

Voor deze besluiten is het noodzakelijk dat een milieueffectrapport wordt (MER) opgesteld.

Gezien het belang om de beide procedures van de genoemde besluiten zo veel mogelijk

op elkaar af te stemmen, hebben de provincie en de gemeente besloten tot het toepassen van de

coördinatieregeling zoals opgenomen in de Algemene wet bestuursrecht. De provincie zal optreden

als coördinerend bevoegd gezag, maar gemeente en provincie blijven wel bevoegd hun eigen besluit

te nemen.

 

MER

Het op te stellen milieueffectrapport moet de informatie leveren die provincie en de gemeente nodig hebben om te kunnen besluiten over het al dan niet verlenen van de benodigde toestemmingen. Met het milieueffectrapport weegt het milieubelang mee in de besluitvorming over de ontwikkeling en realisatie van plannen en projecten. Een tweede belangrijk doel is het publiek kennis te laten nemen van milieueffecten.

 

NRD

De procedure om te komen tot het opstellen van de MER start met de publicatie van de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Hierin staat beschreven wat binnen het MER onderzocht zal worden. Met de ter inzagelegging van dit NRD kan een ieder zijn/haar mening inbrengen bij het coördinerend bevoegd gezag. Dit draagt bij aan de transparantie van de besluitvorming en bewustzijn van het publiek bij milieuvraagstukken.

 

Daarnaast zal de NRD voor advies worden toegezonden aan alle andere betrokken bestuursorganen en maatschappelijke partijen. Ook zal de NRD voor advies worden toegezonden aan de commissie voor de milieueffectrapportage. De commissie zal in haar advies ook rekening houden met de ingebrachte zienswijzen.

 

Terinzagelegging

De NRD is gedurende de periode van 22 augustus 2024 tot en met 2 oktober 2024 digitaal in te zien op de website van de provincie Drenthe https://www.provincie.drenthe.nl/actueel/bekendmakingen/

 

Om het project nader toe te lichten, zal op 11 september 2024, aanvang 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur), een informatiebijeenkomst plaatsvinden in Eetcafe Hegeman, Hoofdstraat 16 te Schoonloo. We nodigen een ieder van harte uit om aanwezig te zijn tijdens deze bijeenkomst waarin informatie wordt gedeeld en u uw mening naar voren kunt brengen.

 

Zienswijzen

Tijdens de periode dat de NRD ter inzage ligt kan iedereen een schriftelijke of mondelinge zienswijze geven over de NRD. Alle binnengekomen zienswijzen zullen worden toegezonden aan de commissie voor de milieueffectrapportage met het verzoek hierover te adviseren. Samen met alle andere adviezen en zienswijzen zullen deze worden betrokken bij het opstellen van het milieueffectrapport.

 

Een schriftelijke zienswijze kun u sturen aan het college van Gedeputeerde Staten van Drenthe, Postbus 122, 9400 AC Assen, onder vermelding van “Zienswijze NRD Poelkampen, Fase III”. Reageren kan ook via vth@drenthe.nl. Voor het geven van een mondelinge zienswijze vragen wij u om minimaal een week voor het einde van de terinzagelegging een afspraak te maken. Voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met de provincie Drenthe, tel. 0592-365555 of via vth@drenthe.nl.

Naar boven