Kennisgeving voornemen en participatie voor het project: “Energieroute Noord-Holland”

Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland hebben het voornemen om een projectbesluit op te stellen. Het voornemen ziet op het project Energieroute Noord-Holland. In deze kennisgeving leest u wat het project en de maatschappelijke opgave inhoudt, hoe de procedure eruitziet, welke ruimte er is om mee te denken, hoe u kunt reageren en waar u de informatie kunt vinden.

Omschrijving van het project

Het project Energieroute Noord-Holland is een samenwerkingsproject tussen de provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Rijksvastgoedbederijf, Liander, gemeente Alkmaar, Castricum, Heiloo, Uitgeest, Heemskerk, Beverwijk, Velsen, Haarlemmermeer, Amstelveen, Ouder-Amstel, Amsterdam en Diemen. Het doel van het project is om de opwek van zonne-energie op een aantal locaties langs de A5, A9, A22 en de noordelijke gedeelten van de A1 en A2 planologisch mogelijk te maken. Meer online informatie over het project vindt u op: https://www.energieoprijksgrond.nl/energieroute-noord-holland/default.aspx

Maatschappelijke opgave | Regionale Energiestrategie

De opwek van zonne-energie is van belang om de energietransitie, waarbij steeds minder fossiele brandstoffen worden gebruikt en sterker wordt ingezet op hernieuwbare energie, mogelijk te maken. Voor de opwek van zonne-energie is ruimte nodig. Deze ruimte is schaars. Door Rijksvastgoed beschikbaar te stellen voor duurzame energie-opwek, wil de rijksoverheid een bijdrage leveren aan de regionale energietransitie. In de regionale energietransitie is vanuit de gemeenten, provincie en waterschappen een beroep gedaan op het Rijk voor de ontwikkeling van opwek zonne-energie langs Rijksinfrastructuur.

In het kader van de energietransitie, de verduurzaming van het Nederlandse bedrijfsleven, en om de Europese en Nederlandse klimaatdoelstellingen voor 2030 te halen, wordt volop geïnvesteerd in alternatieven voor fossiele grondstoffen. Reductie van broeikasgassen behoort tot de prioriteiten van onze tijd. In lijn met de Europese doelstellingen wil de provincie Noord-Holland de CO2-uitstoot in 2030 met 55 procent verminderen en uiterlijk in 2050 een CO2-neutrale energievoorziening realiseren. Om aan deze belangrijke verduurzamingsopgave vorm te geven willen zowel Rijk, provincie als gemeenten graag duurzame energie opwekken langs de snelwegen in Noord-Holland. Dit blijkt ook uit de RES 1.0 waarin veel zoekgebieden, met name voor zon, zijn gekoppeld aan infrastructuur (zie https://energieregionh.nl).

Het project is onderdeel van het programma Opwek Energie op Rijksvastgoed (OER), dat voortvloeit uit het Pilotprogramma Hernieuwbare Energie op Rijksgronden (HER). Hiermee wil het Rijk de Regionale Energiestrategie regio’s (RES) ondersteunen in hun energieopgave. Vanuit dit programma wordt rijksgrond ter beschikking gesteld om daarmee een bijdrage te leveren aan de doelstellingen uit de RES. Dit project draagt daarmee bij aan de transitie naar duurzame energie in de regio en aan het behalen van de klimaatdoelstellingen uit het Klimaatakkoord (2019). Met het project wordt opwek van hernieuwbare energie nagestreefd, passend bij de typologie van de snelweg. Daarbij houden we er tevens zo goed mogelijk rekening mee dat de ontwikkeling past in het landschap volgens een samenhangende en eenduidige uitstraling.

Bevoegd gezag

Op basis van de Omgevingswet ligt de bevoegdheid voor het vaststellen van het projectbesluit voor de opwek van zonne-energie van deze omvang bij de minister van Economische Zaken en Klimaat. In onderlinge afstemming tussen minister, gedeputeerde staten en de Burgemeester en Wethouders van de samenwerkende gemeenten is de bevoegdheid voor het vaststellen van het projectbesluit, met gebruikmaking van de flexibiliteitsbepaling in de Omgevingswet, gedelegeerd aan gedeputeerde staten van de provincie Noord-Holland.

Hiermee is de provincie Noord-Holland ook verantwoordelijk voor deze kennisgeving van het voornemen en participatie.

Totstandkoming van het voornemen

Vanaf voorjaar 2022 is een voorverkenning uitgevoerd, die in oktober 2022 is afgerond. Het resultaat betrof een lijst met potentiële gronden en heeft het vertrekpunt gevormd voor de verkenningsfase. In de verkenningsfase heeft Feddes/Olthof Landschapsarchitecten in opdracht van Rijkswaterstaat en in gezamenlijke afstemming met het kernteam (waarin gemeenten deelnemen) een voorkeursvariant opgeleverd. Tijdens dit ontwerptraject zijn er vele gemeentelijke werksessies gehouden met gebiedspartners, zoals belanghebbende partijen en organisaties. De voorkeursvariant bevat een set aan ruimtelijke ontwerpuitgangspunten waar zonne-opstellingen aan moeten voldoen binnen de fysieke scope (een aantal concrete percelen van het project). De voorkeursvariant is het uitgangspunt voor het opstellen van het projectbesluit.

Vastgestelde kaders

Het ontwikkelen van de Energieroute moet zorgvuldig worden afgewogen tegen de bestaande waarden van de verschillende wegen en omringende landschappen. Derhalve zijn kaders opgesteld op basis van een ruimtelijke analyse en de inbreng van experts, stakeholders en betrokkenen tijdens de verschillende gesprekken, werksessies en participatierondes. De belangrijkste kaders zijn onderstaand beknopt weergegeven:

  • Verkeersveiligheid:

    • o

      geen hinderlijke schittering van zonnepanelen voor zowel weggebruikers als naar de omgeving toe;

  • Het versterken van het (snelweg)landschap;

    • o

      Behoud kernkwaliteiten van:  

      bijzonder provinciaal landschap (BPL);

    • o

      UNESCO-Werelderfgoed;

    • o

      kwetsbare open landschappen;

Voor de volledige kaders verwijzen wij naar de Voorkeursvariant zoals deze op basis van een brede afweging tot stand is gekomen onder regie van de samenwerkende partijen in dit project.

Afbeelding: scope van het project

Planning en procedure

De planning is om in 2025 via dit projectbesluit de gronden planologisch toe te delen aan de functie hernieuwbare opwek van zonne-energie. Vervolgens zal na een gronduitgifte de daadwerkelijke ontwikkeling en realisatie van de zonneparken plaatsvinden.

Deze kennisgeving van het voornemen en participatie is de eerste stap in deze projectprocedure.

In de Verkenningsfase (als onderdeel van de projectprocedure), die na deze publicatie circa drie maanden duurt, gaan gedeputeerde staten van de provincie Noord-Holland en de samenwerkende partijen ervan uit dat zij de kennis van het zoekgebied verder kunnen verrijken als gevolg van reacties en inbreng vanuit alle geïnteresseerden en belanghebbenden. In het voorstel voor participatie leest u in welke periode de verkenning wordt uitgevoerd en op welke wijze hier invulling aan wordt gegeven.

Daarnaast onderzoekt de initiatiefnemer in het kader van het Omgevingsbesluit, bijlage V, activiteit J8, de milieueffecten van de aanleg van de zonneparken en welke mitigerende maatregelen getroffen kunnen worden, via een zogenaamde mer-beoordeling.

Het resultaat van deze Verkenningsfase is een onderbouwde en gedragen definitieve scope voor de Energieroute Noord-Holland, alsmede een oordeel of dit project mer-plichtig is. Vervolgens zal het voorkeursalternatief worden uitgewerkt tot ontwerp-projectbesluit. Er wordt géén voorafgaande voorkeursbeslissing als bedoeld in artikel 5.49 van de Omgevingswet genomen.

Het ontwerp-projectbesluit wordt ter inzage gelegd gedurende een periode van 6 weken. In deze periode heeft eenieder de mogelijkheid tot het indienen van zienswijzen. De zienswijzen worden inhoudelijk beoordeeld en beantwoord. Dit kan aanleiding zijn voor aanvullend onderzoek of aanpassingen in het projectbesluit.

Vervolgens wordt het projectbesluit vastgesteld door gedeputeerde staten van de provincie Noord-Holland. U heeft bij deze stap de mogelijkheid tot het indienen van een beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Voorstel voor participatie

In het kader van de voorbereiding op het nemen van het projectbesluit wil provincie Noord-Holland met zoveel als mogelijk alle belanghebbenden, geïnteresseerden en omgevingspartijen het voornemen delen en specifieke lokale informatie ophalen om de besluitvorming zo mogelijk nog te verbeteren. In het voortraject heeft afstemming plaatsgevonden en is de omgeving betrokken (zie; Energieroute Noord-Holland | Energie op Rijksgrond onder het kopje meedenken en meedoen). Ook deze input wordt met de voorbereiding van het projectbesluit meegenomen.

In het vervolgtraject wordt antwoord gezocht op de vraag “Hoe kan de provincie Noord-Holland zorgen voor de meest gunstige inpassing van de Energieroute Noord-Holland?”.

Met uw reactie, vragen en aanvullende informatie over lokale bijzonderheden binnen het plangebied, wordt het ontwerp en de inpassing in de omgeving binnen de gestelde kaders zo mogelijk verder geoptimaliseerd.

Daarnaast mag iedereen meedenken over een alternatieve oplossing. Bij de participatie en de eventuele ingebrachte alternatieve oplossingen zijn de kaders die zijn genoemd in deze kennisgeving onder het kopje “Vastgestelde kaders” van toepassing.

Wij hanteren voor het onderzoeken van aangedragen oplossingen daarnaast de volgende uitgangspunten:

  • Ideeën moeten technisch, economisch en praktisch uitvoerbaar zijn.

  • We willen een zo laag mogelijke impact op de fysieke leefomgeving bewerkstelligen.

Op deze wijze streeft de provincie Noord-Holland naar een zorgvuldige afweging over de Energieroute Noord-Holland.

Uw inbreng

  • We wijzen u op de website over dit project bij de Provincie Noord-Holland. Deze website is de online omgeving waar alle informatie over het formele besluitvormingsproces te vinden is, waaronder alle stukken die gepubliceerd worden.

  • We organiseren, na publicatie van dit voornemen op dinsdag 3 september 2024 om 19.30 uur een bijeenkomst bij "Locael Centraal", Kennemerplein 6, 2011 MJ HAARLEM, waar een toelichting op het project zal worden gegeven en waar belangstellenden hun inbreng kunnen leveren voor alternatieve oplossingsrichtingen, waarden en belangen en andere punten waar bij de uitwerking van het project rekening mee kan worden gehouden.

  • 2 weken voorafgaand aan deze informatieavond zal deze via provinciale en gemeentelijke publicatiekanalen bekend worden gemaakt.

  • U kunt ook online uw inbreng geven in de periode van 19 augustus tot en met 29 september 2024 via: https://www.energieoprijksgrond.nl/energieroute-noord-holland/default.aspx. U kunt zich hier ook aanmelden voor een nieuwsbrief, zodat wij u kunnen informeren over de voortgang van het project en toekomstige momenten om uw inbreng te geven.

  • U heeft, in de periode van 19 augustus tot en met 29 september 2024, de mogelijkheid tot reageren middels een “Prik op de kaart” op de website: Over het project | Energie op Rijksgrond Onderaan deze pagina kunt u waarop u wilt reageren. De aangewezen gebieden zijn de rode vlakjes op de kaart.

  • Het mailadres voor het geven van input in de periode van 19 augustus tot en met 29 september 2024 is: Energieroute@noord-holland.nl

  • Ten slotte is het ook mogelijk in de periode van 19 augustus tot en met 29 september 2024 mondeling een reactie te geven. U kunt hiervoor op werkdagen een afspraak maken via Energieroute@noord-holland.nl

Terugkoppeling

Via de algemeen toegankelijke website van Energieroute Noord-Holland en op de website van de provincie Noord-Holland heeft eenieder de mogelijkheid de voortgang van het project en de wijze waarop de inbreng is verwerkt, in te zien. Als u bij uw inbreng naam en telefoonnummer of e-mailadres achterlaat zorgen wij dat u een bericht krijgt over de wijze waarop uw inbreng is verwerkt.

Naar boven