Regeling van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant van 2 juli 2024 tot wijziging van de Subsidieregeling vouchers agrarische bouwpercelen Noord-Brabant in verband met enkele inhoudelijke n technische wijzigingen (Vijfde wijzigingsregeling Subsidieregeling vouchers agrarische bouwpercelen Noord-Brabant)

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant;

 

Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Brabant;

 

Overwegende dat Gedeputeerde Staten de Subsidieregeling vouchers agrarische bouwpercelen Noord-Brabant hebben vastgesteld op 12 maart 2019;

 

Overwegende dat het wenselijk is de Subsidieregeling vouchers agrarische bouwpercelen Noord-Brabant te wijzigen in verband met de openstelling van een nieuw aanvraagtijdvak en enkele technische wijzigingen;

 

Besluiten vast te stellen de volgende regeling:

Artikel I Wijziging Subsidieregeling vouchers agrarische bouwpercelen Noord-Brabant

De Subsidieregeling vouchers agrarische bouwpercelen Noord-Brabant wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

Artikel 6, eerste lid, onder b, komt te luiden:

  • b.

    het project beoogt de begeleiding van de uitwerking van een haalbaarheidsanalyse waarin de mogelijkheden en onmogelijkheden van herbestemming van het agrarisch bouwperceel worden beschreven;

B.

In artikel 9 wordt “15 februari 2022, vanaf 09.00 uur tot en met 1 december 2023, tot 17.00 uur” vervangen door: “5 augustus 2024, vanaf 09.00 uur tot en met 10 december 2024, tot 17.00 uur”.

 

C.

Artikel 10 komt te luiden:

 

Artikel 10 Subsidieplafond

Gedeputeerde Staten stellen het subsidieplafond voor subsidies als bedoeld in artikel 4, voor de periode genoemd in artikel 9, vast op een totaal van

€ 172.000 euro, waarvan:

  • a.

    € 86.000 voor activiteiten uitgevoerd door de doelgroep bedoeld in artikel 2, onder a;

  • b.

    € 86.000 voor activiteiten uitgevoerd door de doelgroep bedoeld in artikel 2, onder b.

D.

Artikel 11, eerste lid, komt te luiden:

  • 1.

    De hoogte van de subsidie voor de kosten voor begeleiding en advies als bedoeld in artikel 4 bedraagt voor:

    • a.

      aanvragers die btw kunnen verrekenen, een maximum van € 3.000 exclusief btw bestaande uit de som van 100% van de subsidiabele kosten tot een maximum van € 3.000, gelijk aan een maximum van 30 adviesuren;

    • b.

      aanvragers die geen btw kunnen verrekenen, een maximum van

      € 3.603 inclusief btw bestaande uit de som van 100% van de subsidiabele kosten tot een maximum van € 3.630, gelijk aan een maximum van 30 adviesuren.

E.

Artikel 13 komt te luiden:

 

Artikel 13 Verplichtingen van de subsidieontvanger

  • 1.

    De subsidieontvanger heeft in ieder geval de volgende verplichtingen:

    • a.

      de begeleiding en uitwerking van een haalbaarheidsanalyse als bedoeld in artikel 6, eerste lid, onder b, wordt binnen zes maanden na de subsidieverlening uitgevoerd;

    • b.

      het advies als bedoeld in artikel 4 wordt ingewonnen bij deskundigen en specialisten die zijn aangesloten bij het Brabants Kennisplatform VABIMPULS.

  • 2.

    Gedeputeerde Staten kunnen op verzoek van aanvrager, de periode genoemd in het eerste lid, onder a, verlengen met maximaal 26 weken.

F.

Onder vernummering van de artikelen 15 tot en met 19 naar 16 tot en met 20, wordt het volgende artikel ingevoegd:

 

Artikel 15 Vaststelling

De subsidie wordt op grond van artikel 20, eerste lid, onder a, van de Asv direct vastgesteld.

Artikel II Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal Blad waarin zij wordt geplaatst.

’s-Hertogenbosch, 2 juli 2024

Gedeputeerde Staten voornoemd,

de voorzitter

mr. I.R. Adema

de secretaris

drs. G.H.E. Derks MPA

Toelichting behorende bij de Vijfde wijzigingsregeling Subsidieregeling vouchers agrarische bouwpercelen Noord-Brabant.

  • I.

    Algemeen

In 2025 wordt de openstelling van een geheel nieuwe subsidieregeling voorzien voor het verstrekken van vouchers in relatie tot vrijkomende agrarische bedrijfspercelen, gebaseerd op het Bestuursakkoord 2023-2027, ‘Samen maken we Brabant’. In de overgang daar naartoe wordt de onderhavige regeling in 2024 nog één laatste keer opengesteld. Daarbij zijn de vereisten waaraan een project moet voldoen en de wijze waarop de subsidie wordt verstrekt gewijzigd.

 

  • II.

    Artikelsgewijs

Artikel I (Wijziging Subsidieregeling vouchers agrarische bouwpercelen Noord-Brabant).

 

Onder A

 

Artikel 6, eerste lid onder b

Aan projecten die voor subsidie in aanmerking komen wordt enkel nog de eis gesteld dat het advies ziet op de begeleiding van de uitwerking van een haalbaarheidsanalyse waarin de mogelijkheden en onmogelijkheden van herbestemming van het agrarisch bouwperceel worden beschreven. Het vereiste dat het project een tweede fase moet doorlopen die de begeleiding van de uitwerking van een plan betreft dat als basis kan dienen voor een traject tot herbestemming, is in deze wijzigingsregeling komen te vervallen. Gelet hierop is de subsidiehoogte in artikel 11 gemaximeerd op € 3.000, dan wel € 3.603 voor aanvragers die geen btw kunnen verrekenen.

 

Onder F

 

Artikel 15

Dit artikel regelt dat de subsidie nu direct wordt vastgesteld. Daarmee worden de administratieve lasten voor uitvoering van de laatste openstelling beperkt.

 

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant,

 

de voorzitter

mr. I.R. Adema

 

de secretaris

drs. G.H.E. Derks MPA

Naar boven