Gewijzigd vastgesteld inpassingsplan en besluiten Windpark Horst en Telgt

 

Provinciale Staten van Gelderland hebben op 2 juli 2024 besloten het inpassingsplan ‘Windpark Horst en Telgt’ gewijzigd vast te stellen en daarbij geen exploitatieplan vast te stellen. Daarnaast hebben Gedeputeerde Staten van Gelderland besloten tot verlening van een omgevingsvergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en een vergunning en ontheffing op grond van de Wet natuurbescherming.

 

Inpassingsplan

Het Windpark Horst en Telgt betreft de realisatie van 5 windturbines in het gebied tussen de A 28 en de kernen Horst en Telgt in de gemeenten Ermelo en Putten. Het ontwerp inpassingsplan omvatte de bouw van 5+2 windturbines onder voorwaarden. Naar aanleiding van zienswijzen hebben Provinciale Staten besloten dat alleen een opstelling van 5 turbines ruimtelijk en maatschappelijk aanvaardbaar is. Met een plan voor 5 turbines is sprake van een goed ontwerp en van een evenwicht tussen de negatieve effecten voor mens en natuur en een zo optimaal mogelijke energieopbrengst. Een overzicht van de aanpassingen ten opzichte van het ontwerp inpassingsplan is opgenomen in hoofdstuk 5 van de zienswijzennota en paragraaf 8.3 van toelichting van het inpassingsplan.

 

Besluiten

Prowind B.V. heeft vergunningen aangevraagd voor 7 windturbines. De omgevingsvergunning is voor 5 windturbines verleend en voor de twee oostelijke windturbines geweigerd. De natuurvergunning en -ontheffing zijn verleend voor 7 windturbines, aangezien voldaan wordt aan de Wet natuurbescherming.

 

Coördinatieregeling

Provinciale Staten van Gelderland hebben op 15 november 2023 besloten dat de coördinatieregeling van toepassing is. Dit betekent dat het inpassingsplan en de besluiten die nodig zijn voor realisering van het windpark tegelijkertijd ter inzage kunnen worden gelegd. Gedeputeerde Staten van Gelderland treden hierbij op als het coördinerend orgaan.

 

Terinzagelegging inpassingsplan en besluiten

Gedeputeerde Staten van Gelderland maken bekend dat het volgende inpassingsplan en besluiten zijn vastgesteld en van donderdag 11 juli tot en met woensdag 21 augustus 2024 ter inzage worden gelegd:

  • inpassingsplan Windpark Horst en Telgt (met bijbehorende stukken, waaronder het milieueffectrapport), vastgesteld op 2 juli 2024, met zaaknummer 2020-003061, door Provinciale Staten van Gelderland;

  • omgevingsvergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, met zaaknummer W.Z23.107756.01, voor de activiteiten: bouwen van een bouwwerk, uitvoeren van werk of werkzaamheden, het gebruiken van gronden of bouwwerken in strijd met regels ruimtelijke ordening en het oprichten en in werking hebben van een milieu-inrichting;

  • ontheffing soortenbescherming op grond van de Wet natuurbescherming, met zaaknummer 2023-012524;

  • vergunning gebiedsbescherming op grond van de Wet natuurbescherming, met zaaknummer 2023-012555.

 

 

Waar kunt u de stukken bekijken?

U kunt het inpassingsplan met bijlagen digitaal inzien op:

 

De besluiten met bijlagen kunt u digitaal inzien op:

  • de website www.overheid.nl , de besluiten staan in de bijlagen bij deze kennisgeving.

 

Liever een papieren exemplaar bekijken? Dat kan op kantooruren tijdens de terinzagelegging bij:

  • Gemeente Ermelo, Raadhuisplein 2 in Ermelo (u kunt hiervoor een afspraak maken op www.ermelo.nl of telefonisch op 0341 567321);

  • Gemeente Putten, Fontanusplein 1 in Putten (u kunt hiervoor een afspraak maken op www.putten.nl of telefonisch op 0341 359611);

  • Provincie Gelderland, Markt 11 in Arnhem (een afspraak maken is niet nodig).

Informeer bij de betreffende overheden naar de actuele openingstijden.

 

B eroep

In de periode van vrijdag 12 juli tot en met donderdag 22 augustus 2024 kan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State beroep worden ingesteld door:

  • belanghebbenden die het met het bovenstaande besluit niet eens zijn;

  • niet-belanghebbenden die in de voorprocedure tijdig hun zienswijze hebben ingediend;

  • niet-belanghebbenden die niet verweten kunnen worden geen of niet tijdig een zienswijze te hebben ingediend.

Het beroepschrift moet worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

 

Voorlopige voorziening

Het instellen van beroep schorst de inwerkingtreding van de besluiten niet. De besluiten treden in werking de dag na afloop van de beroepstermijn. Om de inwerkingtreding te schorsen dient er een verzoek om voorlopige voorziening bij de Raad van State te worden ingediend. Als dit verzoek binnen de termijn van zes weken is ingediend, treden de besluiten niet eerder in werking dan nadat op dat verzoek is beslist.

Een dergelijk verzoek om een voorlopige voorziening moet worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Bij het verzoek moet een afschrift van het beroepschrift worden overgelegd.

 

Digitaal

Tevens bestaat de mogelijkheid om digitaal beroep in te stellen en een verzoek om voorlopige voorziening in te dienen via https://loket.raadvanstate.nl/digitaal-loket/ Hiervoor is een elektronische handtekening (DigiD) nodig. Op de genoemde site van de Raad van State staan de exacte voorwaarden vermeld.

 

 

 

Crisis- en herstelwet

De Crisis- en herstelwet is van toepassing op het inpassingsplan. Dit betekent dat:

  • de beroepsgronden in het beroepschrift moeten worden opgenomen;

  • de beroepsgronden na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld;

  • de Raad van State in principe binnen zes maanden na afloop van de beroepstermijn uitspraak doet over eventueel ingestelde beroepen.

 

Griffierecht

Aan de behandeling van het beroepschrift en een eventueel verzoek om een voorlopige voorziening zijn kosten (griffierecht) verbonden. Meer informatie hierover is te vinden op www.raadvanstate.nl .

 

Meer informatie

Voor vragen over het project of de procedure kunt u contact opnemen met het Provincieloket, telefoonnummer 026 359 9999. Meer informatie over het project is bovendien te vinden op onze projectwebsite: www.gelderland.nl/windparkhorstentelgt

 

Gedeputeerde Staten van Gelderland

Naar boven