Besluit van provinciale staten van Zeeland tot wijziging reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van provinciale staten van Zeeland 2021

Besluit van provinciale staten van 14 juli 2023, 355643, houdende wijzigingsbesluit reglement van orde van provinciale staten van Zeeland 2021.

 

Provinciale staten van Zeeland,

  • Gelezen het voorstel van het presidium d.d. 3 juli 2023;

  • Gelet op artikel 16 en 143 van de Provinciewet.

Besluiten:

Het reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van provinciale staten van Zeeland 2021 als volgt te wijzigen:

Artikel I Actualisatie

 

A

In artikel 2 worden de leden f, g en h toegevoegd, luidende:

  • f.

    Het voorzitterschap van provinciale staten wordt bij verhindering of ontstentenis van de commissaris waargenomen door het langstzittende lid van provinciale staten.

  • g.

    Indien meer leden van provinciale staten even lang zitting hebben, dan vindt de waarneming van het voorzitterschap plaats door het oudste lid in jaren van hen.

  • h.

    Provinciale staten kunnen een ander lid van provinciale staten met de waarneming van het voorzitterschap belasten.

B

In artikel 5, tweede lid worden de onderdelen d en e toegevoegd, luidende:

  • d.

    de commissie organisatorische en bestuurlijke zaken rekenkamer Zeeland;

  • e.

    de commissie Integriteit.

C

Artikel 28 komt te luiden:

  • 1.

    De voorzitter stelt op een vast moment de stemming aan de orde van de onderwerpen en voorstellen waarvan de beraadslaging voorafgaand aan het moment van stemming is gesloten.

  • 2.

    In afwijking van het eerste lid kan, indien het actuele moties betreft of indien uitstel van stemming naar het oordeel van de voorzitter of provinciale staten niet wenselijk is, de voorzitter besluiten dat meteen na afloop van de beraadslaging over een voorstel wordt gestemd.

  • 3.

    Nadat de beraadslagingen over alle onderwerpen op de agenda zijn gesloten, vindt per voorstel stemming plaats. Hierbij wordt eerst gestemd over amendementen waarna de stemming plaats vindt over het voorstel zoals het dan luidt in zijn geheel, tenzij geen stemming wordt gevraagd.

  • 4.

    Voordat de stemming over het voorstel in zijn geheel plaatsvindt, formuleert de voorzitter het voorstel over de te nemen eindbeslissing.

  • 5.

    Na het sluiten van de beraadslagingen en voordat provinciale staten tot stemming overgaan, heeft ieder lid het recht een stemverklaring af te leggen.

  • 6.

    De voorzitter maakt de uitslag van een stemming terstond bekend.

D

In artikel 29 worden de leden vier tot en met negen genummerd zes tot en met elf.

Lid 10 van het artikel komt te vervallen.

Het derde lid wijzigt en er worden twee nieuwe leden vier en vijf ingevoegd, die luiden:

  • 3.

    Indien door een of meer leden stemming wordt gevraagd, doet de voorzitter daarvan mededeling. De stemming vindt plaats met de elektronische stemapparatuur.

    Indien deze apparatuur om technische redenen niet in werking gesteld kan worden, vindt de stemming plaats door het opsteken van de hand.

  • 4.

    Een vergissing kan worden rechtgezet totdat de voorzitter de elektronisch stemming heeft gesloten. Na sluiting van de stemming kan een lid om aantekening van vergissing vragen, dit heeft geen invloed op de uitslag van de stemming.

  • 5.

    Indien een statenlid bij een stemming met handopsteken zich heeft vergist kan het statenlid, na het bekendmaken van de uitslag door de voorzitter, aantekening vragen van zijn vergissing. Dit heeft geen invloed op de uitslag van de stemming.

Artikel II Wijzigingen naar aanleiding van de Wet bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur en overige technische wijzigingen

 

A

Artikel 11, tweede lid komt als volgt te luiden:

  • 2.

    De voorlopige agenda en de daarbij behorende stukken, met uitzondering van de informatie waarop een verplichting tot geheimhouding rust op grond van de bepalingen in hoofdstuk Va. Provinciewet worden tegelijkertijd met de schriftelijke oproep aan de leden van provinciale staten verzonden.

B

Artikel 13, tweede lid komt als volgt te luiden:

  • 2.

    Wanneer op informatie geheimhouding is opgelegd krachtens hoofdstuk Va van de Provinciewet, blijft deze informatie in afwijking van het eerste lid, onder berusting van de statengriffier en verleent de statengriffier de leden van provinciale staten digitaal inzage.

C

Aan artikel 25, wordt een derde lid toegevoegd dat als volgt komt te luiden:

  • 3.

    Een lid van provinciale staten neemt niet deel aan de beraadslaging over: een aangelegenheid die hem rechtstreeks of middellijk persoonlijk aangaat of waarbij hij als vertegenwoordiger is betrokken.

D

In artikel 49, eerste lid wordt toegevoegd de woorden “die de presentielijst hebben getekend” zodat het artikel komt te luiden:

  • 1.

    De voorzitter, dan wel één tiende van de leden die de presentielijst hebben getekend kunnen besluiten de deuren te sluiten.

E

Artikel 50 komt als volgt te luiden:

Indien de vergadering achter gesloten deuren plaatsvindt, geldt een verplichting tot geheimhouding omtrent informatie die in die vergadering ter kennis van de aanwezigen komt. De verplichting duurt voort, totdat provinciale staten haar opheffen.

 

F

In artikel 51, eerste lid wordt: “geheimhouding hebben opgelegd” vervangen door “de geheimhouding niet hebben opgeheven”.

 

G

In artikel 52, wordt “van artikel 25, derde en vierde lid, artikel 55, tweede en derde lid, of artikel 91, tweede lid, van de Provinciewet” vervangen door “artikel 86, vierde lid Provinciewet”.

 

Artikel III

De wijzigingen van het Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van Provinciale Staten van Zeeland 2021 treden in werking met ingang van de dag na publicatie in het Provinciaal Blad.

 

 

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van provinciale staten van 14 juli 2023.

Drs. J.M.M. Polman, voorzitter

Drs. F.J. van Houwelingen MPA, statengriffier

Naar boven