Besluit van Gedeputeerde Staten van 18 juli 2023 houdende wijziging van de Stimuleringsregeling Cultuur: Ontwikkeling en Innovatie

Gedeputeerde Staten van de Provincie Fryslân,

 

Gelet op artikel 1.3, vierde lid, van de Algemene subsidieverordening provincie Fryslân 2013,

 

 

BESLUITEN

 

De Stimuleringsregeling Cultuur: Ontwikkeling en Innovatie als volgt te wijzigen:

Artikel I  

A

 

Artikel 1.1, onderdeel g., wordt gewijzigd en luidt:

 

g. Projectplan: een overzicht van de activiteit of activiteiten waarvoor subsidie wordt gevraagd, en indien vereist, de toelichting op de indicatoren in artikel 3.5. Onder projectplan worden in ieder geval niet begrepen: begroting, PR-plan, scenario, c.v.’s, uittreksel KvK, statuten, intentieverklaringen en recensies.

 

B

 

Het zesde lid van artikel 1.3 vervalt.

 

C

 

Artikel 1.4 wordt gewijzigd:

 

1. De aanhef komt te luiden:

 

Artikel 1.4 (Niet) subsidiabele kosten.

 

2. Onderdeel a. van het eerste lid vervalt, onder vernummering van onderdelen b., c., d., e., f. en g. tot a., b., c., d., e. en f..

 

3. Na het tweede lid wordt een lid toegevoegd luidende:

 

3. In afwijking van artikel 1.10 van de Asv 2013 is niet-verrekenbare en niet-compensabele BTW en zijn kosten waarvoor verplichtingen zijn aangegaan voordat de aanvraag is ontvangen wel subsidiabel..

 

D

 

Artikel 1.5 wordt als volgt gewijzigd:

 

1. Onderdeel b. in artikel 1.5 vervalt onder vernummering van onderdelen c., d., e., f., g., h., i., j. tot b., c., d., e., f., g., h., i..

 

2. Onderdeel g komt te luiden:

 

g. Er gegronde reden bestaat dat de activiteit in organisatorische, technische of economische zin niet haalbaar is;.

 

3. Na onderdeel j. wordt een nieuw onderdeel k. toegevoegd, onder vernummering van onderdeel k. tot l., luidende:

 

k. De aanvraag voor Culturele producties, zoals bedoeld in paragraaf 3, minder dan 6 punten scoort op de indicator Innovatie en experiment en/of in totaal minder dan 48 punten;.

 

4. Na het nieuwe onderdeel k. wordt een nieuw onderdeel l. toegevoegd, onder vernummering van onderdeel l. tot m., luidende:

 

l. De aanvraag voor Programma, zoals bedoeld in paragraaf 3, minder dan 6 punten scoort op de indicator Innovatie en experiment en/of in totaal minder dan 54 punten;.

 

5. Onderdeel m. komt te luiden:

 

m. Aan de aanvrager voor dezelfde activiteit of dezelfde kosten, dan wel een deel van de activiteit, waarvoor subsidie wordt aangevraagd reeds een andere subsidie of subsidie op basis van deze regeling door de provincie Fryslân is verstrekt;.

 

E

 

Artikel 2.1, onderdeel 1., wordt gewijzigd en luidt:

 

1. Door stichtingen en verenigingen die aantoonbaar actief zijn in de cultuursector in Fryslân;.

 

F

 

Artikel 2.4, eerste lid, wordt als volgt gewijzigd en komt te luiden:

 

1. Aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Voor het vaststellen van de onderlinge rangschikking voor de verdeling van de subsidie geldt de datum waarop de aanvraag volledig is als datum van binnenkomst..

 

G

 

Artikel 2.5, onderdeel 2, wordt gewijzigd en luidt:

 

In geval van een activiteit als bedoeld in artikel 2.2 lid 1 en 2: een tegemoetkoming in de tijdsinvestering van de aanvrager, tot een maximum van 70% van de totale subsidiabele kosten..

 

H

 

Artikel 2.6, eerste lid, wijzigt en luidt:

 

De subsidieontvanger is verplicht de activiteiten binnen een termijn van 15 maanden vanaf de datum van sluiting van de desbetreffende openstellingsperiode te realiseren.

 

I

 

In artikel 3.1 wordt ‘rechtspersonen zonder winstoogmerk’ vervangen door ‘stichtingen en verenigingen’.

 

J

 

Artikel 3.5 wijzigt en luidt:

 

1. In de aanhef van het tweede lid wordt ‘die zijn opgenomen in de bijlage bij deze regeling:’ vervangen door ‘die in de toelichting bij de regeling nader zijn toegelicht:’.

 

2. Het zevende lid komt te luiden:

 

7. Alle aanvragen die op de indicator Innovatie en experiment minder dan 6 punten, aanvragen voor Culturele Producties die in totaal minder dan 48 punten en aanvragen voor een Programma die minder dan 54 punten hebben gekregen, komen niet voor subsidie in aanmerking..

 

K

 

Het derde lid van artikel 3.6 vervalt, onder vernummering van de leden 4. en 5. tot 3. en 4..

 

L

 

Artikel 3.7, tweede lid, wijzigt en luidt:

 

2. De activiteiten zoals bedoeld in artikel 3.2, onderdeel a, (Culturele Producties) worden binnen een termijn van 18 maanden vanaf de datum van sluiten van de desbetreffende openstellingsperiode gerealiseerd. De activiteiten zoals bedoeld in artikel 3.2, onderdeel b, (Programma) worden binnen een termijn van 30 maanden vanaf de datum van sluiten van de desbetreffende openstellingsperiode gerealiseerd..

 

M

 

In artikel 4.1, eerste lid, wordt ‘van’ vervangen door ‘vanaf’.

 

N

 

De Toelichting bij de Stimuleringsregeling Cultuur: Ontwikkeling en Innovatie wordt als volgt gewijzigd:

 

1. De zin ‘De datum waarop een aanvraag volledig is, geldt als de datum van binnenkomst.’ onder het kopje ‘Artikel 1.3 Aanvraag’, tweede alinea, vervalt.

 

2. Onder het kopje ‘Artikel 1.4 Niet subsidiabele kosten’, eerste alinea, wordt ‘en reguliere loonkosten van medewerkers komen’ vervangen door ‘komt’.

 

3. Onder het kopje ‘Artikel 1.4 Niet subsidiabele kosten’ wordt na de tweede alinea een alinea toegevoegd luidende:

 

In afwijking van de Asv 2013 worden kosten waarvoor verplichtingen zijn aangegaan voordat de aanvraag is ingediend wel subsidiabel gesteld. In artikel 1.3 is al voorgeschreven dat de aanvragen voorafgaand aan de start van de activiteit moeten zijn ingediend. Detaildiscussies over voor welke voorbereidingskosten al verplichtingen zijn aangegaan of mogelijk zelfs al gemaakt zijn worden zo voorkomen. Ook wordt niet-verrekenbare en niet-compensabele BTW subsidiabel gesteld. Veel van de potentiële aanvragers die zich richten op de activiteiten die deze regeling subsidieert kunnen geen BTW verrekenen of compenseren. Daarmee dragen zij deze kosten. Dit is reden om de BTW in die gevallen subsidiabel te stellen.

 

4. Onder het kopje ‘Artikel 2.1 Doelgroep’ wordt de zin ‘Dit zijn rechtspersonen zonder winstoogmerk (waaronder stichtingen en verenigingen) die aantoonbaar actief zijn in de cultuursector in Fryslân.’ vervangen door ‘Dit zijn stichtingen en verenigingen die aantoonbaar actief zijn in de cultuursector in Fryslân.’.

 

5. Onder het kopje ‘Artikel 2.1 Doelgroep’ wordt na de zin ‘Dit zijn stichtingen en verenigingen die aantoonbaar actief zijn in de cultuursector in Fryslân.’ een nieuwe zin ingevoegd luidende:

 

‘Dit kan bijvoorbeeld blijken uit de inschrijving van de rechtspersoon bij de Kamer van Koophandel, de website of het geplande jaarprogramma of -plan.’.

 

6. Onder het kopje ‘Artikel 2.4 Verdeelsystematiek’, tweede alinea, wordt aan de eerste zin voor de punt toegevoegd ‘ten aanzien van de verdeelsystematiek’ en na de laatste zin wordt een nieuwe zin toegevoegd luidende:

 

‘Het is ook mogelijk dat de aanvraag aangevuld wordt na sluiting van de aanvraagperiode, maar dat er nog wel middelen te vergeven zijn. In dat geval wordt de aanvraag nog wel verder in behandeling genomen.’.

 

7. Onder het kopje ‘Artikel 3.1 Doelgroep’, in de eerste zin, vervalt de zinsnede ‘rechtspersonen zonder winstoogmerk, zoals’ en wordt in de tweede zin na ‘N.V.’ de zinsnede ‘of particulier persoon’ toegevoegd.

Artikel II  

Deze wijzigingsregeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal Blad waarin het wordt geplaatst.

 

Deze wijzigingsregeling geldt niet ten aanzien van subsidieaanvragen die zijn ingediend binnen een openstelling die is gestart voor de inwerkingtreding van dit besluit. Ten aanzien van die subsidieaanvragen blijft de Stimuleringsregeling Cultuur: Ontwikkeling en Innovatie van toepassing zoals die luidde onmiddellijk voor het tijdstip van inwerkingtreding van deze wijzigingsregeling.

Leeuwarden, 18 juli 2023

Voorzitter drs. A.A.M. Brok

Secretaris A. Schepers, MSc

Naar boven