Regeling van het college van Gedeputeerde Staten van Fryslân van 18 juli 2023, tot wijziging van het Openstellingsbesluit Investeringsregeling Reductie Stikstofemissie Noord-Nederland (regeling tot aanpassing openstellingsperiode)

Gedeputeerde Staten van Fryslân, zowel als Gedeputeerde Staten van Groningen en Gedeputeerde Staten van Drenthe, ieder voor zich,

 

Gelet op:

 

  • De Investeringsregeling Reductie Stikstofemissie Noord-Nederland.

  • ASR SNN 2019

BESLUITEN:

Artikel 1

Het openstellingsbesluit van 23 mei 2023 als volgt te wijzigen:

 

A:

De tekst van artikel I wordt vervangen door: “Vaststellen: De Investeringsregeling Reductie Stikstofemissie Noord-Nederland open te stellen voor aanvragen in de periode 7 juni tot en met 31 juli 2023;

 

B:

In artikel II wordt de tekst "van 7 juni 2023 tot en met 31 december 2023" vervangen door "van 7 juni 2023 tot en met 31 juli 2023"

Artikel 2  

  • 1.

    Dit besluit treedt in werking op de dag na publicatie in het provinciaal blad,

  • 2.

    Dit besluit kan worden aangehaald als regeling tot aanpassing openstellingsperiode.

Gedeputeerde Staten van Fryslân

18 juli 2023

Drs. A.A.M. Brok, voorzitter

A. Schepers, MSc, secretaris

Toelichting:

 

1. Inleiding

Onderhavige regeling wijzigt het openstellingsbesluit als gevolg van een wijziging van de periode van openstelling. Deze was oorspronkelijk van 7 juni tot en met 31 december 2023.

 

2. Achtergrond

De Investeringsregeling Stikstofemissie Noord-Nederland maakt het mogelijk voor agrarische veeteeltondernemers om o.a. investeringen te doen om de stikstofemissies als gevolg van hun bedrijfsvoering, te reduceren. De datum van eerste openstelling was 7 juni 2023.

Vanwege het grote aantal aanmeldingen in de eerste dagen van de openstelling van de regeling op 7 juni is op 5 juli met terugwerkende kracht het subsidieplafond verhoogd. Aangezien ook dit verhoogde subsidieplafond binnen enkele dagen is overvraagd is nu besloten op de openstellingsperiode te verkorten. Hiermee wordt voorkomen dat door de bestaande openstellingsperiode de indruk kan worden gewekt dat aanvragen nog succesvol kunnen zijn en aanvragers alsnog teleurgesteld moeten worden. Hiermee wordt zowel de administratieve last van de burger en de overheid niet gediend. De gezamenlijke colleges zijn echter voornemens om in het derde kwartaal de regeling nogmaals open te stellen. Daarover zal voorafgaande aan de openstelling worden gecommuniceerd.

Naar boven