Besluit van gedeputeerde staten van Utrecht van 4 juli 2023, nr. UTSP-279699493-45975, tot wijziging van de Uitvoeringsverordening subsidie Energietransitie Provincie Utrecht 2021

Gedeputeerde staten van Utrecht;

 

Gelet op de realisatie van de beleidsdoelen 4.1, 4.2 en 4.3 van programma 4 Energietransitie en artikel 1.4, eerste lid, van de Algemene subsidieverordening Provincie Utrecht 2022;

 

Overwegende dat het wenselijk is de Uitvoeringsverordening subsidie Energietransitie Provincie Utrecht 2021 te actualiseren voor wat betreft de maximale bijdragen aan isolatievouchers en energiescans en om wijzigingen in deze regeling door te voeren zodat de regeling aansluit bij de Beleidsregel van Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht van 2 november 2021 (823308FC) houdende regels inzake de subsidiabele kosten bij projectsubsidies.

 

Besluiten:

Artikel 1  

De Uitvoeringsverordening subsidie Energietransitie Provincie Utrecht 2021 wordt als volgt gewijzigd:

 

A

 

Artikel 15 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    De leden elf en twaalf komen te vervallen onder vernummering van het dertiende en veertiende lid tot elfde en twaalfde lid.

  • 2.

    In het vernummerde twaalfde lid wordt “€ 2.500” vervangen door “€ 4.000”.

B

 

Artikel 17 onder b wordt als volgt gewijzigd:

  • b.

    energiescans en aanvullend thermografisch onderzoek bij bedrijven en maatschappelijke organisaties of het begeleiden van bedrijven of maatschappelijke organisaties bij het inventariseren van maatregelen met behulp van energiescans en aanvullend thermografisch onderzoek.

C

 

Artikel 20 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    Aan het tweede lid wordt de volgende zin toegevoegd luidende:

    De subsidie bedraagt per bedrijf of maatschappelijke organisatie maximaal € 1000 voor een energiescan en € 300 voor een thermografisch onderzoek.

  • 2.

    In het derde lid, onderdeel a, vervalt, na toevoeging van een puntkomma, het zinsdeel vanaf “tot een maximum”.

  • 3.

    In het derde lid, onderdeel b, vervalt, na toevoeging van een puntkomma, het zinsdeel vanaf “tot een maximum”.

D

 

De leden zes en zeven van artikel 25 komen te vervallen.

 

E

 

De leden vijf en zes van artikel 30 komen te vervallen onder vernummering van het zevende lid tot vijfde lid.

Artikel 2  

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na dagtekening van het Provinciaal blad waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 april 2022.

Aldus vastgesteld in de vergadering van gedeputeerde staten van Utrecht van 4 juli 2023.

Gedeputeerde staten van Utrecht,

Voorzitter,

mr. J.H. Oosters

Secretaris,

mr. drs. A.G. Knol-van Leeuwen

Toelichting

  • -

    Artikel 15 is aangepast zodat gemeenten die deelnemen aan de aanpak isolatievouchers per woning maximaal €4.000,- (in plaats van €2.500,-) subsidie kunnen investeren. Deze subsidie is bedoeld voor gemeenten voor het verstrekken van gratis spouwmuurisolatie of vloer-/bodemisolatie aan huiseigenaren die energietoeslag ontvingen. Dit zijn huishoudens die meer dan gemiddeld getroffen worden door de hoge energieprijzen, omdat een groot deel van hun inkomen opgaat aan energie. Op basis van deze regeling mochten gemeenten per woning maximaal €2.500,- subsidie investeren. Dit blijkt in de praktijk niet haalbaar. De vierkante meter prijzen van zowel het natuurvrij maken, als van het isoleren van woningen zijn afgelopen jaar enorm gestegen.

  • -

    In artikel 20 is de regeling aangepast om duidelijker te maken dat de provinciale bijdrage per bedrijf of maatschappelijke organisatie voor een energiescan € 1000 bedraagt en voor een thermografisch onderzoek € 300.

  • -

    De tarieven die vermeld staan in de artikelen 15, 25 en 30 die bedoeld zijn voor het waarderen van eigen arbeid als er geen sprake is van verloning zijn komen te vervallen. Het vermelden van deze tarieven is per 1 april 2022 overbodig geworden aangezien de tarieven worden gepubliceerd in de Beleidsregel van GS inzake de subsidiabele kosten bij projectsubsidies.

Naar boven