Regeling van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant van 11 juli 2023 tot wijziging van de Subsidieregeling realisering Natuurnetwerk Noord-Brabant in verband met het wijzigen van het subsidieplafond, het verhogen van het maximale bedrag voor grondafwaardering en het verlengen van de openstelling van paragraaf 5 (Zevende wijziging Subsidieregeling realisering Natuurnetwerk Noord-Brabant)

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant;

 

Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Brabant;

 

Overwegende dat het wenselijk is de Subsidieregeling realisering Natuurnetwerk Noord-Brabant te wijzigen in verband met het wijzigen van het subsidieplafond, het verhogen van het maximale bedrag voor grondafwaardering en het verlengen van de openstelling van paragraaf 5;

 

Besluiten vast te stellen de volgende regeling:

Artikel I Wijziging Subsidieregeling realisering Natuurnetwerk Noord-Brabant

De Subsidieregeling realisering Natuurnetwerk Noord-Brabant wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

Artikel 1.1 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    De definities van de begrippen landbouwactiviteit, landbouwgrond en Landbouwrichtsnoeren komen te luiden:

    landbouwactiviteit: activiteit als bedoeld in deel I, artikel 2.4, onder 5, van de landbouwrichtsnoeren;

    landbouwgrond: landbouwareaal als bedoeld in deel I, artikel 2.4, onder 6, van de landbouwrichtsnoeren;

    landbouwrichtsnoeren: Richtsnoeren voor staatssteun in de landbouw- en de bosbouwsector en in plattelandsgebieden (PbEU 2022/C 485/01);

  • 2.

    In alfabetische volgorde wordt een begrip ingevoegd, luidende: natuurbos: natuuurbeheertype N14.01, N14.02, N14.03, N15.01 of N15.02;.

B.

Artikel 1.5 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    In onderdeel f, wordt “artikel 2.4, onder 15, van de Landbouwrichtsnoeren” vervangen door “deel I, artikel 2.4, onder 63, van de landbouwrichtsnoeren”.

  • 2.

    In onderdeel g, wordt “artikel 2.2, onder 27, van de Landbouwrichtsnoeren” vervangen door “deel I, artikel 2.2, onder 25, van de landbouwrichtsnoeren”.

C.

Artikel 1.6, eerste lid, wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    Onderdeel m, onder 2°, komt te luiden:

    • 2º.

      een inrichtingsplan, indien de aanvraag betrekking heeft op een wijstgebied;

  • 2.

    Onderdeel o, komt te luiden:

    • o.

      het project is gericht op het realiseren van het natuurbeheertype aangegeven op de ambitiekaart, met uitzondering van projecten:

      • 1º.

        waarbij het perceel is gelegen in een wijstgebied buiten het NNB;

      • 2º.

        waarbij de subsidieaanvrager gebruik maakt van de systematiek van het ONNB; of

      • 3º.

        die voldoen aan de vereisten opgenomen in artikel 1.12.

  • 3.

    Onder verlettering van onderdeel s tot t, wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

    • s.

      indien het project gericht is op realisatie van natuurbos in NNB provinciaal deel, omvat het project verwerving in combinatie met inrichting, functiewijziging in combinatie met inrichting of enkel inrichting;

D.

Artikel 1.13 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    In het tweede lid, onder b, wordt “de waarde als bedoeld” vervangen door “de waarde, bedoeld”.

  • 2.

    In het derde lid wordt “indien het betreft” vervangen door “indien het project niet de realisatie van natuurbos in NNB provinciaal deel betreft en het project bovendien betrekking heeft op”.

E.

Artikel 1.16, wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    In het eerste lid, wordt onder verlettering van onderdelen a tot en met f tot de onderdelen b tot en met g, een onderdeel ingevoegd, luidende:

    • a.

      € 2.900.000 voor projecten als bedoeld in artikel 1.4, onder a en b, gericht op het realiseren van natuurbos binnen het NNB provinciaal deel;

  • 2.

    In het eerste lid, onder b (nieuw) wordt “reeds subsidie” vervangen door “reeds een financiële bijdrage”.

  • 3.

    In het eerste lid, onder c (nieuw), wordt na “onder a” ingevoegd “of b”.

  • 4.

    Het eerste lid, onder g (nieuw), komt te luiden:

    • g.

      € 200.000 voor projecten als bedoeld in artikel 1.4, onder e, gericht op inrichting van grond, voor welke grond reeds een financiële bijdrage is verstrekt voor verwerving of functiewijziging door het Groen Ontwikkelfonds Brabant BV.

  • 5.

    In het tweede lid wordt “onder a tot en met f” vervangen door “a tot en met g”.

F.

In artikel 1.22, eerste lid, wordt “artikel 3.5, onder 85, van de Landbouwrichtsnoeren” vervangen door “deel I, artikel 3.2.3, onder 87, van de landbouwrichtsnoeren”.

 

G.

In artikel 1.24, eerste lid, onder a, wordt “artikel 3.5, onder 85, van de Landbouwrichtsnoeren” vervangen door “deel I, artikel 3.2.3, onder 87, van de landbouwrichtsnoeren”.

 

H.

In artikel 5.1 komen de definities van de begrippen landbouwgrond en Landbouwrichtsnoeren te luiden:

landbouwgrond: landbouwareaal als bedoeld in deel I, artikel 2.4, onder 6, van de landbouwrichtsnoeren;

landbouwrichtsnoeren: Richtsnoeren voor staatssteun in de landbouw- en de bosbouwsector en in plattelandsgebieden (PbEU 2022/C 485/01);

 

I.

Artikel 5.5 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    In onderdeel f, wordt “artikel 2.4, onder 15, van de Landbouwrichtsnoeren” vervangen door “deel I, artikel 2.4, onder 63, van de landbouwrichtsnoeren”.

  • 2.

    In onderdeel g, wordt “artikel 2.2, onder 27, van de Landbouwrichtsnoeren” vervangen door “deel I, artikel 2.2, onder 25, van de landbouwrichtsnoeren”.

J.

In artikel 5.11 wordt “30 juni 2023” vervangen door “31 augustus 2023”.

 

K.

In artikel 5.18, eerste lid, onder e, wordt “artikel 3.5, onder 85 van de Landbouwrichtsnoeren” vervangen door “deel I, artikel 3.2.3, onder 87, van de landbouwrichtsnoeren”.

 

L.

Bijlage 5 bij de Subsidieregeling realisering Natuurnetwerk Noord-Brabant wordt vervangen door bijlage 1 bij deze regeling.

Artikel II Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal Blad waarin zij wordt geplaatst.

’s-Hertogenbosch, 11 juli 2023

Gedeputeerde Staten voornoemd,

de voorzitter,

mr. I.R. Adema

de secretaris,

drs. P.J. Buijtels

Bijlage 1 bij onderdeel L van de Zevende wijziging Subsidieregeling realisering Natuurnetwerk Noord-Brabant

Bijlage 5 behorende bij artikel 1.13, eerste lid, onderdeel a, onder 1°, en tweede lid, onderdeel a, onder 1°, artikel 2.7, onder a, en artikel 5.9, onderdeel a, onder 1°, van de Subsidieregeling realisering Natuurnetwerk Noord-Brabant

 

Regioprijs per hectare

 

De regioprijs per hectare bedraagt voor geheel Noord-Brabant: € 88.538.

 

De regioprijs is gebaseerd op door het Kadaster berekende kengetallen betreffende de agrarische grondmarkt in Noord-Brabant.

De regioprijs is als volgt berekend:

  • 1.

    Per landbouwgebied zijn door het Kadaster de bruikbare agrarische transacties uit de twee voorafgaande gehele kalenderjaren gegroepeerd. De berekende kengetallen beslaan de periode 01-01-2021 t/m 31-12-2022. Verder is door het Kadaster per landbouwgebied voor deze agrarische transacties een statistische spreiding uitgevoerd voor de grondprijs op basis van het totaal verhandelde oppervlak.

  • 2.

    Op basis van de gegevens van het Kadaster wordt geadviseerd om de waarde aan te houden die gelijk staat aan de 75% grens van deze statistische spreiding per landbouwgebied.

Toelichting behorende bij de Zevende wijziging Subsidieregeling realisering Natuurnetwerk Noord-Brabant

I. Algemeen

 

De mogelijkheden om subsidie aan te vragen onder de subsidieregeling realisering NNB worden met deze 7e wijziging enigszins verruimd. Belangrijkste wijzigingen betreffen:

 

  • er is € 2.900.000 beschikbaar voor de realisatie van natuurbos in het provinciaal deel van het NNB;

  • er is € 200.000 beschikbaar voor inrichtingsmaatregelen voor enclaves, mits daarvoor eerder al een financiële bijdrage was verstrekt in het kader van functiewijziging of grondverwerving van die enclave;

  • de regioprijs per hectare die de basis vormt voor het maximale bedrag van afwaardering (150% van die regioprijs) wordt opgetrokken;

  • de openstellingsperiode voor § 5 (versneld herstel Natura 2000) wordt met enkele maanden verlengd.

Daarnaast zijn enkele technische wijzigingen doorgevoerd die te maken hebben met de inwerkingtreding van de nieuwe landbouwrichtsnoeren van de Europese Commissie.

 

II. Artikelsgewijs

 

Artikel I (Wijziging Subsidieregeling realisering Natuurnetwerk Noord-Brabant)

 

Onderdelen A, B, F tot en met I en K (artikelen 1.1, 1.5, 1.22, 1.24, 5.1, 5.5 en 5.18)

De Europese Commissie heeft nieuwe landbouwrichtsnoeren vastgesteld. Deze richtsnoeren vormen de basis voor de goedkeuring van de provinciale regelingen op het gebied van de realisatie van het Natuurnetwerk Nederland. De nieuwe richtsnoeren moeten per 1 juli 2023 geïmplementeerd zijn.

 

Onderdelen A en C (artikelen 1.1 en 1.6)

Het realiseren van natuurbos dat gelegen is in het provinciaal deel van het NNB, kan worden gesubsidieerd. Daarbij dient het te gaan om een van de bostypes N14 of N15 uit de Index Natuur en Landschap, te weten: Rivier- en beekbegeleidend bos (N14.01), Hoog- en laagveen bos (N14.02), Haagbeuken- en essenbos (N14.03), Duinbos (N15.01) of Dennen-, eiken- en beukenbos (N15.02).

 

Voorwaarde voor subsidieverstrekking is dat het project altijd gepaard dient te gaan met inrichtingsmaatregelen. Aanvragen die uitsluitend betrekking hebben op grondverwerving of functiewijziging worden afgewezen (zie artikel 1.6, eerste lid, onder s).

 

Onderdeel D (artikel 1.13)

Voor de realisatie van natuurbos in het provinciaal deel van het NNB, gelden de standaard maximale subsidiepercentages van 50% (voor de waardevermindering) en 2,5% (voor de bijkomende kosten). Dit geldt óók als de projecten gelegen zijn op de gronden genoemd in artikel 1.13, derde lid, onder b tot en met g.

 

Onderdeel E (artikel 1.16)

Er zijn nieuwe subsidieplafonds toegevoegd. In onderdeel a is het plafond voor de aanleg (eventueel in combinatie met grondverwerving of functiewijziging) van natuurbos opgenomen. Daarnaast blijven onder het plafond van onderdeel b projecten subsidiabel die andere natuurtypes dan natuurbos betreffen.

In onderdeel g is een nieuw plafond opgenomen voor inrichtingsmaatregelen van enclaves waarvoor het GOB eerder al een financiële bijdrage voor functiewijziging of grondverwerving heeft verstrekt.

 

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant,

 

de voorzitter,

 

mr. I.R. Adema

 

de secretaris,

 

drs. P.J. Buijtels

 

Naar boven