Besluit van Gedeputeerde Staten van Utrecht van 20 juni 2023, nr UTSP-522568655-23115, tot wijziging van het openstellingsbesluit subsidies natuur provincie Utrecht 2023, nr. UTSP-1965507927-34588

Gedeputeerde Staten van Utrecht;

 

Gelet op de artikelen

 

  • 1.

    Provinciewet, artikel 105, eerste lid;

  • 2.

    Provinciewet, artikel 143;

  • 3.

    Provinciewet, artikel 145;

  • 4.

    Provinciewet, artikel 152;

  • 5.

    Subsidieverordening natuur- en landschapsbeheer provincie Utrecht 2016, artikel 4.1;

Overwegende dat:

  • het Instrumentenkader uitvoering Groene Contour is vastgesteld door Provinciale Staten op 14 april 2021;

  • de Realisatiestrategie Natuuropgave provincie Utrecht is vastgesteld bij besluit van Gedeputeerde Staten van 13 december 2022, nr. UTSP-1181547887-28;

  • het wenselijk is de subsidiemogelijkheden zoals is vastgesteld in de Realisatiestrategie en het Instrumentenkader uitvoering Groene Contour zo snel mogelijk te effectueren.

Besluiten het openstellingsbesluit subsidies natuur provincie Utrecht 2023 te wijzigen:

Artikel I  

Het openstellingsbesluit subsidies natuur provincie Utrecht 2023 wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

In artikel 8 Subsidiabele kosten artikel 8 SKNL:

 

Wordt sub f toegevoegd luidende:

 

“f. De kosten als bedoeld in sub a. en sub b. komen voor subsidie in aanmerking, indien de percelen, waarop de subsidiabele activiteiten betrekking hebben, aansluiten op het Natuurnetwerk Nederland of aaneengesloten in omvang in totaal minimaal 5 hectare beslaan.

 

B.

In artikel 9 Subsidieplafonds, eerste lid:

 

Wordt Sub I vervangen door de volgende tekst luidende:

 

  • "I. het realiseren van (nieuwe) natuur binnen het Natuurnetwerk Nederland (NNN), zijnde terreinen die op kaart 1 van het Natuurbeheerplan 2023 zijn aangeduid als ‘te ontwikkelen natuur’, en het realiseren van (nieuwe) natuur binnen zoekgebied(en) te ontwikkelen natuur, zijnde terreinen die op kaart 1 van het Natuurbeheerplan 2023 zijn aangeduid als ‘Te ontwikkelen natuur zoekgebied (Groene contour)’ en ‘Te ontwikkelen natuur zoekgebied (NNN)’, en het realiseren van nieuwe natuur op gronden gelegen binnen de provincie Utrecht buiten de terreinen die op kaart 1 van het Natuurbeheerplan 2023 zijn aangeduid als ‘Te ontwikkelen natuur’ 'Te ontwikkelen natuur zoekgebied (Groene contour)' en 'Te ontwikkelen natuur zoekgebied (NNN)' die op basis van een ecologische onderbouwing en na advies van de Kopgroep Akkoord van Utrecht geschikt zijn om op voorzienbare termijn toe te voegen aan het Natuurnetwerk Nederland, € 3.000.000,-;"

Wordt Sub II vervangen door de volgende tekst, luidende:

 

  • "II. het realiseren van (nieuwe) natuur bij uitbreiding van onder de Natuurschoonwet gerangschikte landgoederen of bij oprichting van onder de Natuurschoonwet te rangschikken landgoederen op de helft van de percelen, binnen zoekgebied(en) te ontwikkelen natuur, zijnde terreinen die op kaart 1 van het Natuurbeheerplan 2023 zijn aangeduid als ‘Te ontwikkelen natuur zoekgebied (Groene contour)’ en op gronden gelegen binnen de provincie Utrecht buiten de terreinen die op kaart 1 van het Natuurbeheerplan 2023 zijn aangeduid als 'Te ontwikkelen natuur zoekgebied (Groene contour)' en 'Te ontwikkelen natuur zoekgebied (NNN)' die op basis van een ecologische onderbouwing en na advies van de Kopgroep Akkoord van Utrecht geschikt zijn om op voorzienbare termijn toe te voegen aan het Natuurnetwerk Nederland, € 750.000,-."

Wordt Sub III verwijderd

 

C.

In artikel 12 Subsidiabele activiteiten eerste lid:

 

wordt in de aanhef na de tekst "artikel 2" de tekst "lid 1," verwijderd;

 

wordt in sub I de tekst “(volledige subsidie)” verwijderd;

 

wordt sub II en sub III samengevoegd luidende:

  • “II. het realiseren van (nieuwe) natuur binnen zoekgebied(en) te ontwikkelen natuur, zijnde terreinen die op kaart 1 van het Natuurbeheerplan 2023 zijn aangeduid als ‘Te ontwikkelen natuur zoekgebied (Groene contour)’ en ‘Te ontwikkelen natuur zoekgebied (NNN);’

wordt een nieuw sub III toegevoegd luidende:

  • "III. het realiseren van (nieuwe) natuur bij uitbreiding van onder de Natuurschoonwet gerangschikte landgoederen of bij oprichting van onder de Natuurschoonwet te rangschikken landgoederen op de helft van de percelen, binnen zoekgebied(en) te ontwikkelen natuur, zijnde terreinen die op kaart 1 van het Natuurbeheerplan 2023 zijn aangeduid als 'Te ontwikkelen natuur zoekgebied (Groene contour)', of op percelen gelegen binnen de provincie Utrecht buiten de terreinen die op kaart 1 van het Natuurbeheerplan 2023 zijn aangeduid als 'Te ontwikkelen natuur zoekgebied (Groene contour)' en 'Te ontwikkelen natuur zoekgebied (NNN)' die op basis van een ecologische onderbouwing en na advies van de Kopgroep Akkoord van Utrecht geschikt zijn om op voorzienbare termijn toe te voegen aan het Natuurnetwerk Nederland;"

wordt een nieuw sub IV toegevoegd luidende:

 

  • "IV. het realiseren van nieuwe natuur op gronden gelegen binnen de provincie Utrecht buiten de terreinen die op kaart 1 van het Natuurbeheerplan 2023 zijn aangeduid als 'Te ontwikkelen natuur zoekgebied (Groene contour)' en 'Te ontwikkelen natuur zoekgebied (NNN)' die op basis van een ecologische onderbouwing en na advies van de Kopgroep Akkoord van Utrecht geschikt zijn om op voorzienbare termijn toe te voegen aan het Natuurnetwerk Nederland."

D.

In artikel 12 Subsidiabele activiteiten tweede lid wordt na de tekst "artikel 2" de tekst "lid 1," verwijderd,

 

wordt de tekst '(het beëindigen van pachtovereenkomsten)' vervangen door de tekst "(het beëindigen van (erf)pachtovereenkomsten)"

 

wordt aan het einde van de zin toegevoegd ‘en reeds aanwezige natuur (water)’

 

E.

In artikel 12 Subsidiabele activiteiten wordt een nieuw lid 4 toegevoegd luidende:

 

  • "4. De activiteiten als bedoeld in het eerste lid, sub II, III en IV, komen voor subsidie in aanmerking, indien de percelen, waarop de subsidiabele activiteiten betrekking hebben, aansluiten op het Natuurnetwerk Nederland of aaneengesloten in omvang in totaal minimaal 5 hectare beslaan.

F.

In artikel 13 Hoogte subsidie wordt in het eerste lid de tekst "onder I en II" gewijzigd in de tekst "onder I, II, III en IV"

 

wordt het tweede lid vervangen door:

  • “2. De subsidie voor verwerving op basis van artikel 2 onder a. van de UVAN voor de activiteiten genoemd onder artikel 12, lid 1, onder I en II, III en IV bedraagt het verschil in de marktwaarde van de grond bij verwerving en de marktwaarde van de grond na omzetting in natuurterrein en 100% van de overige subsidiabele kosten, genoemd in artikel 6, lid 1, van de UVAN”

G.

Artikel 13 derde en vierde lid worden verwijderd.

 

H.

In artikel 14 Subsidieplafonds wordt het eerste lid, sub a vervangen door:

  • "a. artikel 12 lid 1, sub I, II, IV en artikel 12 lid 2, bedraagt € 5.000.000,-"

Wordt sub b vervangen door

  • "b. artikel 12, lid 1, sub III, bedraagt € 1.500.000,-"

Wordt sub c verwijderd.

 

I.

In artikel 17 Maximum subsidiepercentages wordt in lid 2 “SNKL” vervangen door “SKNL".

Artikel II  

Dit besluit treedt in werking een dag na publicatie in het Provinciaal blad.

Aldus vastgesteld in de vergadering van Gedeputeerde Staten van Utrecht van 20 juni 2023.

Gedeputeerde Staten van Utrecht,

Voorzitter,

mr. J.H. Oosters

Secretaris,

mr. drs. A.G. Knol- van Leeuwen

Aanpassing Toelichting bij Openstellingsbesluit subsidies natuur provincie Utrecht 2023

In de toelichting wordt onder het kopje 'op basis van de UVAN (zie hoofdstuk 3, artikel 12 t/m 18, uit het Openstellingsbesluit) voor:' de tekst "de beëindiging van pachtovereenkomsten ten behoeve van de realisatie van het NNN en de Groene contour" bij het tweede aandachtsstreepje gewijzigd in de tekst luidende:

 

"de beëindiging van (erf)pachtovereenkomsten ten behoeve van de realisatie van het NNN en de Groene contour"

Naar boven