Terinzagelegging ontwerp vergunning Wet natuurbescherming Dijkversterking Neder-Betuwe

 

 

Gedeputeerde Staten van Gelderland maken bekend de ontwerp vergunning op grond van de Wet natuurbescherming opnieuw ter inzage ligt voor de dijkversterking Neder-Betuwe.

 

Het project

Het dijktraject Neder-Betuwe (dijkring 43) is onderdeel van de primaire waterkering langs de noordelijke Waaloever. Het projectgebied loopt van de Prins Bernardsluis bij het Amsterdam-Rijnkanaal, ten oosten van Tiel tot aan Wolferen. Het project ligt grotendeels in de gemeente Neder-Betuwe. Een klein deel ligt in de gemeente Tiel. De Prins Bernardsluis zelf maakt geen deel uit van het project. Deze is in beheer bij Rijkswaterstaat. Dit deel van de waterkering voldoet niet aan de wettelijke normen voor hoogwaterveiligheid. De beheerder van de waterkering is Waterschap Rivierenland. Zij heeft van het landelijke hoogwaterbeschermingsprogramma de opdracht om de dijk te versterken. De uitvoering start naar verwachting in 2024. Het duurt ongeveer vier jaar.

 

Gecoördineerde procedure

Een dijkversterking verloopt volgens de projectprocedure van de Waterwet. Hiervoor worden het (ontwerp) projectplan, het bijbehorende milieueffectrapport (MER) en de benodigde uitvoeringsbesluiten gelijktijdig gepubliceerd en ter inzage gelegd. Gedeputeerde Staten coördineren deze voorbereiding van de besluitvorming. Vanaf donderdag 3 november 2022 hebben gedurende zes weken het projectbesluit, het MER en de benodigde ontwerp uitvoeringsbesluiten ter inzage gelegen. Iedereen heeft in deze periode een zienswijze kunnen indienen op genoemde besluiten.

 

Ontwerp vergunning Wet natuurbescherming

Eén van de besluiten die ter inzage heeft gelegen is de ontwerp vergunning op grond van de Wet natuurbescherming (Natura2000-gebieden) van provincie Gelderland. Ten tijde van de ter inzagelegging is de bouwvrijstelling voor stikstof komen te vervallen door een uitspraak van de Raad van State. Dit betekent dat het waterschap Rivierenland de mogelijke gevolgen van de uitstoot van stikstof in de bouwfase moest onderzoeken. Hiervoor is een zogenoemde passende beoordeling opgesteld. De provincie Gelderland heeft op basis van deze aanvullende informatie opnieuw een besluit genomen over de ontwerp vergunning Wet natuurbescherming.

 

Ter inzage legging

De ontwerp vergunning op grond van de Wet natuurbescherming ligt opnieuw ter inzage van 30 juni 2023 tot en met woensdag 10 augustus 2023. In deze periode kan iedereen een zienswijze indienen op het ontwerpbesluit.

 

Hoe, waar en wanneer kunt u het ontwerp besluit inzien?

Deze stukken zijn beschikbaar via de volgende website: www.dijkversterkingnederbetuwe.nl

 

Daarnaast is het ontwerpbesluit op de volgende locaties in te zien:

Instantie

Locatie

Aanmelden bij

Actuele informatie toegankelijkheid locaties als gevolg van maatregelen Covid-19

Waterschap Rivierenland

Projectlocatie, Nieuweweg 2, IJzendoorn

Op afspraak, M.Neder-Betuwe@wsrl.nl

www.dijkversterkingnederbetuwe.nl

Provincie Gelderland

Huis der Provincie

Markt 11, Arnhem

Balie Huis der Provincie

www.gelderland.nl

 

Vragen?

Heeft u hulp nodig om wegwijs te worden in het ontwerpbesluit? Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met John Janssen (omgevingsmanager) op john.janssen@wsrl.nl of telefonisch via 0344-649814.

 

Hoe kunt u een zienswijze indienen?

Heeft u de stukken gelezen en bent u het niet eens met (een onderdeel van) het ontwerpbesluit? Dan kunt u dit kenbaar maken door gedurende de termijn van terinzagelegging een zienswijze in te dienen bij provincie Gelderland. Voor een goede beantwoording vragen wij u om één onderwerp per alinea te behandelen.

 

U kunt uw schriftelijke zienswijze onder vermelding van “Zienswijze ontwerpbesluit Wnb Dijkversterking Neder-Betuwe, zaaknummer 2023-005557” richten aan:

  • Per e-mail: HYPERLINK "mailto:post@gelderland.nl"post@gelderland.nl

  • Per brief: Provincie Gelderland, afdeling Water, postbus 9090, 6800 GX Arnhem

 

U kunt tijdens de terinzagelegging ook een mondelinge zienswijze indienen. Hiervoor kunt u op werkdagen tussen 9:00 en 17:00 uur een afspraak maken via het Provincieloket: 026 359 99 99. Hiervan wordt een verslag gemaakt dat aan u wordt toegezonden.

 

Wat gebeurt er met uw zienswijze?

Wij betrekken de zienswijzen bij de definitieve besluitvorming. Bij nieuwe inzichten kan uw zienswijze leiden tot aanpassing van de vergunning. Iedereen die een zienswijze heeft ingediend, wordt geïnformeerd over hoe hiermee is omgegaan via de Nota van Antwoord.

Hoe verloopt de verdere procedure?

De definitieve vergunning zal weer worden gecoördineerd met de overige benodigde besluiten. Als het projectplan definitief is vastgesteld door het waterschapsbestuur en vervolgens goedgekeurd door Gedeputeerde Staten, zal de provincie opnieuw een bekendmaking doen. Bij deze bekendmaking zal worden vermeld hoe en wie beroep kunnen instellen. Het goedkeuringsbesluit, het projectplan en de definitieve besluiten liggen vervolgens gedurende de beroepstermijn zes weken ter inzage.

 

Zaaknummer 2021-013916

 

Gedeputeerde Staten van Gelderland

 

Naar boven