Verkeersbesluit, tijdelijke verkeersmaatregelen N386, geslotenverklaring voor motorvoertuigen brug Oostermoerse Vaart te De Groeve, ten behoeve van het verwijderen en vervangen van de brug Oostermoerse Vaart

Kenmerk: 202301462-01071552

Bevoegdheid

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder b, van de Wegenverkeerswet 1994 is Gedeputeerde Staten bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Het betreft namelijk verkeer op wegen onder beheer van de provincie Drenthe.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Krachtens artikel 15 eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Krachtens artikel 15 tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moeten maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg conform een verkeersbesluit, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Krachtens artikel 37 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer dient een verkeersbesluit te worden genomen voor de in artikel 34 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer bedoelde tijdelijke plaatsingen en tijdelijke maatregelen met een langere duur dan vier maanden.

De in dit verkeersbesluit genoemde verkeersmaatregelen strekken tot de in artikel 2 eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde volgende belangen:

- het verzekeren van de veiligheid op de weg;

- het beschermen van weggebruikers en passagiers;

- het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.

Belangenafweging

Aanleiding

Uit onderzoek is gebleken dat de brug Oostermoerse Vaart, gelegen over de Hunze te De Groeve, in slechte technische staat verkeert en onvoldoende draagkracht heeft om het verkeer veilig te kunnen blijven dragen en dientengevolge moet worden vervangen.

Maatregelen

Vanwege de beperkte ruimte ter plaatse is het enkel mogelijk gebleken een tijdelijke rijbaan te realiseren voor voetgangers en (brom)fietsers, door middel van het plaatsen van een tijdelijke brug. Voor de aanleg van een tijdelijke rijbaan ten behoeve van motorvoertuigen is op de betreffende locatie onvoldoende ruimte. Voor motorvoertuigen wordt een omleidingsroute ingesteld.

Tijdelijke verkeersmaatregelen, motorvoertuigen.

In verband met het verwijderen en vervangen van de brug over de Oostermoerse Vaart (N386, De Groeve), wordt een geslotenverklaring ingesteld voor motorvoertuigen.

Tijdelijke verkeersmaatregelen, voetgangers, (brom)fietsers.

Gedurende de werkzaamheden kunnen voetgangers en (brom)fietsers gebruik maken van een tijdelijke brug.

Omleidingsroute

Voor de verkeersdeelnemers waarvoor de geslotenverklaring van toepassing is, wordt een omleidingsroute ingesteld.

Overleg

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de (gemachtigde van de) korpschef van de nationale politie.

Overeenkomstig artikel 25 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de gemeente Tynaarlo, gemeente Midden-Groningen en gemeente Aa en Hunze.

Besluit

 

Op grond van voorgaande overwegingen is Gedeputeerde Staten van de provincie Drenthe tot het besluit gekomen om:

1. het verkeersbesluit, tijdelijke verkeersmaatregelen, publicatie Provinciaal blad 2022, 2695, in te trekken.

2. tijdelijk verkeerstekens te plaatsen vanaf 7 augustus 2023 tot en met 15 december 2023, of voor een kortere of langere tijdsduur, indien de werkzaamheden en de daarmee samenhangende omstandigheden ter plaatse dit vereisen.

3. borden A1 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 te plaatsen en hiermee een maximumsnelheid van 30 km/u in te stellen.

4. borden A2 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 te plaatsen en hiermee het einde van de maximumsnelheid van 30 km/u te duiden.

5. borden C1 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 met onderbord OB54 (uitgezonderd (brom)fietsers) en onderbord met opschrift ‘uitgezonderd bestemmingsverkeer’ te plaatsen en hiermee te bepalen dat weg is ‘gesloten in beide richtingen voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij-of trekdieren of vee’, met uitzondering van(brom)fietsers en bestemmingsverkeer.

6. borden F8 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 te plaatsen om het einde van alle door verkeersborden aangegeven verboden te duiden.

Gedeputeerde Staten van Drenthe,

namens dezen,

 

M. Kremers

teammanager a.i. Projecten Wegen en Vaarwegen

Bezwaar

Bent u het niet eens met dit besluit, dan kunt u binnen zes weken na de dag van bekendmaking ervan hiertegen een bezwaarschrift indienen bij het college van Gedeputeerde Staten van Drenthe. De dag van bekendmaking is de dagtekening van het besluit. Voor meer informatie over het indienen van een bezwaarschrift verwijzen wij u naar: www.provincie.drenthe.nl/bezwaarprocedure

Naar boven