Openstellingsbesluit Subsidieregeling DAW 2022 Zuidwest-Drenthe fase 2

 

Gedeputeerde Staten van Drenthe;

 

gelet op de artikelen 1.3, 1.4 en 1.5 van de Algemene subsidieverordening Drenthe 2017 en de Subsidieregeling Deltaplan Agrarisch Waterbeheer 2022;

 

overwegende dat de landbouwsector gestimuleerd wordt tot investeringen die bijdragen aan de doelstellingen van de Kaderrichtlijn Water en de Nitraatrichtlijn, aan het herstel van de natuurlijke toestand van watersystemen, aan het duurzaam optimaliseren van de waterhuishouding en aan het voorkomen en/of beperken van watertekorten;

 

BESLUITEN:

 

vast te stellen de openstelling voor het stimuleren van maatregelen voor verbetering van de bodem- en de waterkwaliteit in het Drentse deel van het beheergebied van waterschap Drents Overijsselse Delta

 

Dit besluit treedt in werking op de dag na publicatie in het Provinciaal Blad.

 

Gedeputeerde Staten voornoemd,

 

mevrouw drs. J. Klijnsma, voorzitter

W.F. Brenkman MSc, secretaris

 

Assen, 6 juni 2023

Kenmerk 4.5/2023000782

 

Uitgegeven: 8 juni 2023

 

Openstellingsbesluit Subsidieregeling DAW 2022 Zuidwest-Drenthe fase 2 Drents Overijsselse Delta

 

Artikel 1 Openstelling en openstellingsgebied

 

De openstelling richt zich alleen op bovenwettelijke maatregelen die verdergaan dan de geldende Unie-normen of nationale normen (zie toelichting 'wettelijk en bovenwettelijk').

Deze openstelling geldt voor het werkgebied van het waterschap Drents Overijsselse Delta, en betreft:

  • a.

    het stimuleren van maatregelen om de erfafspoeling te beperken in het gebied dat is aangegeven op de kaart in bijlage 1 van dit openstellingsbesluit;

  • b.

    pilotprojecten in het gebied rond Zwiggelte in het gebied dat is aangegeven op de kaart in bijlage 2 van dit openstellingsbesluit.

Artikel 2 Subsidieplafond

 

Het totale subsidieplafond bedraagt € 666.000,-- bestaande uit waterschapsmiddelen en provinciale middelen.

Artikel 3 Subsidiabele activiteiten

 

Subsidie kan worden aangevraagd voor alle in artikel 3 van de Subsidieregeling DAW 2022 genoemde activiteiten.

Artikel 4 Doelgroep

 

Subsidie wordt verstrekt aan alle in artikel 4 van de Subsidieregeling DAW 2022 genoemde doelgroepen.

Artikel 5 Aanvraag

 

In aanvulling op artikel 6 van de Subsidieregeling DAW 2022 consulteren Gedeputeerde Staten het waterschap Drents Overijsselse Delta bij de beoordeling van de aanvraag.

Artikel 6 Aanvraagperiode

 

Een aanvraag kan worden ingediend van 7 juni tot en met 7 juli 2023.

Artikel 7 Subsidiabele kosten

 

  • 1.

    Alle in artikel 9. leden 1, 3, 4 en 5 van de Subsidieregeling DAW 2022 genoemde kosten komen voor subsidie in aanmerking.

  • 2.

    Voor de maatregelen zoals aangegeven in artikel 1, lid 2, sub a komen in aanmerking de maatregelen genoemd in de Subsidieregeling DAW 2022 onder artikel 9, lid 2, sub a en sub l.

  • Gezamenlijk te gebruiken voorzieningen worden hierbij gestimuleerd. Hiervoor wordt maximaal 40% van de totale subsidiabele kosten gesubsidieerd met per deelnemer een maximum van € 10.000,--;

  • 3.

    Voor de maatregelen zoals aangegeven in artikel 1, lid 2, sub b komen alle maatregelen genoemd in de Subsidieregeling DAW 2022 onder artikel 9, lid 2 in aanmerking.

Artikel 8 Deelnemers

 

Het minimale aantal deelnemers per project is 10.

Artikel 9 Overgangsrecht

 

Dit besluit blijft van toepassing op subsidies die verstrekt zijn op grond van dit besluit en op volledige aanvragen die zijn ingediend voor de datum van het vervallen van dit besluit.

Artikel 10 Inwerkingtreding en horizonbepaling

 

Dit besluit treedt in werking op de dag na publicatie in het Provinciaal blad en vervalt op de dag dat de Subsidieregeling DAW 2022 vervalt.

 

 

Toelichting

 

Wettelijk en bovenwettelijk

Onder 'wettelijk' worden hier activiteiten verstaan die verplicht zijn volgens geldende Unie-normen of nationale normen of op korte termijn verplicht worden gesteld. Wettelijke activiteiten zijn uitgesloten van subsidie.

Onder 'bovenwettelijk' worden hier activiteiten verstaan die verder gaan dan de geldende of op korte termijn ingevoerde Unie-normen of nationale normen. Voor bovenwettelijke activiteiten kunt u mogelijk subsidie ontvangen.

 

Deelnemer

Een deelnemer is in dezen een persoon of bedrijf die/dat als onderdeel van het subsidieproject minimaal fysieke maatregelen treft ten behoeve van de waterkwaliteit of waterbeschikbaarheid. Het minimale aantal van 10 geldt voor het totaal van deelnemers opgeteld van de twee genoemde projecten vallend onder artikel 1, lid 2. Dit geeft aan dat de subsidie niet voor één agrariër is bedoeld.

 

Subsidiabele activiteiten

Dit openstellingsbesluit heeft met name betrekking op projecten of activiteiten die bijdragen aan het bereiken van de in artikel 2 van de Subsidieregeling DAW 2022 genoemde doelen. Het besluit richt zich op het voorkómen en/of verminderen van erfemissie zoals omschreven.

 

Subsidiehoogte

In de Subsidieregeling DAW 2022 is nadrukkelijk gekeken naar de staatssteun aspecten. In verband hiermee is een koppeling gemaakt met de Landbouwvrijstellingsverordening (Lvv). In deze verordening zijn de maximale steunpercentages opgenomen die verstrekt mogen worden aan landbouwers, zonder dat er sprake is van staatssteun. In dit openstellingsbesluitzijn subsidie-/steunpercentages per activiteit voor de openstelling erfemissie DAW weergegeven.

 

Subsidiabel/subsidiabele kosten

De hoogte van het subsidiebedrag wordt berekend op basis van de ingediende begroting. In de begroting moeten de kosten die nodig zijn voor het uitvoeren van het project onderbouwd worden. Niet alle kosten komen automatisch in aanmerking voor subsidie. De hoofdregel is dat het gaat om kosten die redelijkerwijs gemaakt moeten worden om de activiteiten in het project uit te voeren en dat de kosten rechtstreeks verbonden zijn met deze activiteiten.

Gemeenschappelijke investeringen in het beperken van erfemissies worden gestimuleerd, bijvoorbeeld gemeenschappelijke wasplaatsen. De te ontvangen subsidie bedraagt hierbij ten hoogste 40% van de subsidiabele kosten. Echter per deelnemer aan de gemeenschappelijke investering wordt maximaal € 10.000,-- gesubsidieerd.

 

Rekenvoorbeeld:

Kosten gemeenschappelijke wasplaats € 100.000,--.

Aantal deelnemers 5

De te ontvangen subsidie is maximaal in totaal 40% van € 100.000,-- = € 40.000,--

Per deelnemer wordt € 8.000,-- uitgekeerd.

(In geval van een niet-gemeenschappelijke aanvraag zou maximaal éénmalig € 10.000 worden uitgekeerd.)

 

Overige verplichtingen

Bij het indienen van een subsidieaanvraag de formats van de provincie Drenthe (zie website provincie Drenthe https://www.provincie.drenthe.nl/loket/subsidieloket) gebruikt. Deze formats moeten verplicht ingevuld worden voordat de subsidieaanvraag in behandeling genomen kan worden. Indien van toepassing moeten ook de modellen aangaande samenwerking en de machtigingsovereenkomsten ingevuld en ingediend worden.

 

Bijlage 1: Kaart begrenzing openstellingsbesluit erfafspoeling (artikel 1, lid 2, sub a)

Bijlage 2 Kaart begrenzing openstellingsbesluit pilots gebied Zwiggelte (artikel 1, lid 2, sub b)

Naar boven