Kennisgeving Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) Drinkwatervoorziening van de toekomst 2030-2040 NRD-variantenrapport

Onderwerp

Omgevingsdienst Haaglanden, maakt in afstemming met Omgevingsdienst West-Holland, namens

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, op grond van artikel 7.27, derde lid, van de Wet milieubeheer, bekend dat drinkwaterbedrijf Dunea met het oog op de Drinkwatervoorziening van de toekomst 2030- 2040:

1. op grond van artikel 7.16, eerste lid, van de Wet milieubeheer, heeft medegedeeld activiteiten te

willen ondernemen waarvoor besluitvorming nodig is;

2. daarbij, op grond van artikel 7.16, vijfde lid, van de Wet milieubeheer, heeft verklaard voor de

voorbereiding van de besluitvorming een milieueffectrapportage te maken;

3. hiervoor een tweede opvolgende Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) heeft opgesteld, het NRD-variantenrapport.

Aanleiding

Dunea heeft de maatschappelijke en wettelijke opgave om drinkwater te leveren: de bevolking in het leveringsgebied groeit de komende jaren van 1,3 naar richting de 1,6 miljoen mensen in 2040. Daarnaast is het bestaande drinkwatersysteem kwetsbaar voor verstoringen vanwege de afhankelijkheid van de grote rivieren (Maas en Lek) en de ontwikkelingen op het gebied van de waterkwaliteit. Om in de toekomst te kunnen blijven voldoen aan de vraag naar drinkwater en aan een betrouwbare levering, is meer schoon water nodig en meer zuiveringscapaciteit in de vorm van nieuwe bronnen en nieuwe zuiveringstechnieken.

NRD-variantenrapport Drinkwatervoorziening van de toekomst 2030-2040

Dunea heeft een strategie voor korte, middellange en lange termijn uitgezet en maakt een milieueffectrapportage voor de middellange termijn, 2030-2040. Zij heeft hiervoor de eerste NRD in juni 2022 uitgebracht. Met inachtneming van de ingediende zienswijzen en adviezen op deze NRD, is Dunea daarna gestart met een variantenstudie naar de beste gedragen oplossingen voor uitbreiding naast het huidige Rivier-duinsysteem. Deze oplossingen zullen in het MER verder onderzocht worden. De uitbreiding van de drinkwatervoorziening zal voor het grootste deel buiten de duinen moeten plaatsvinden en de ruimtelijke inpassing zal effecten met zich meebrengen en besluitvorming vragen. Daarom heeft Dunea tijdens de variantenstudie omgevingspartijen geraadpleegd over de mogelijkheden en kansen van de ruimtelijke inpassing van nieuwe bronnen en nieuwe zuiveringstechnieken. De uitkomst van de variantenstudie, het NRD-variantenrapport, wordt voor iedereen ter inzage gelegd voor zienswijzen en advisering. De NRD (juni 2022) en het NRD-variantenrapport vormen de basis voor de op te stellen milieueffectrapportage.

Zienswijzenprocedure

De Notitie Reikwijdte en Detailniveau Drinkwatervoorziening van de toekomst 2030-2040 ‘NRD-variantenrapport’ (NRD)(met bijbehorende stukken) ligt van vrijdag 2 juni 2023 tot en met donderdag 13 juli 2023 voor iedereen ter inzage. Het NRD-variantenrapport is digitaal te raadplegen op: www.dunea.nl/omgevingsproces. Het NRD-variantenrapport ligt deze periode ook digitaal ter inzage bij meer gemeenten dan de gemeenten waarin de reeds eerder opgestelde Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) Drinkwatervoorziening van de toekomst 2030-2040 is gepubliceerd: Den Haag, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Noordwijk, Oegstgeest, Rijswijk, Teylingen, Voorschoten, Wassenaar en Westland, Gouda, Krimpenerwaard, Lansingerland, Lopik, Molenlanden, Pijnacker-Nootdorp, Vijfheerenlanden, Waddinxveen, Zoetermeer, Zoeterwoude en Zuidplas.

Tijdens de periode van terinzagelegging kan iedereen reageren op het NRD-variantentrapport door een zienswijze in te dienen. U kunt bijvoorbeeld aangeven of er naar uw mening onjuistheden in staan of dat er zaken en/of belangen over het hoofd worden gezien. Natuurlijk kunt u ook andere relevante zaken naar voren brengen. Vermeld in uw zienswijze: uw naam, adres en overige contactgegevens en het zaaknummer 01070840.

Uw zienswijzen worden betrokken in het vervolg van het ontwerpproces en het opstellen van de milieueffectrapportage (MER).

Het indienen van een zienswijze met vermelding van het zaaknummer 01070840 kan op drie manieren:

1. bij voorkeur via email aan vergunningen@odh.nl 

2. per post aan Omgevingsdienst Haaglanden, Zuid-Hollandplein 1, 2596 AW Den Haag

3. voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u (tijdig, dat wil zeggen ruim voor afloop

van de inzagetermijn) een afspraak maken via 070-2189902.

Advisering

De NRD variantenstudie wordt voor advies toegestuurd aan wettelijke adviseurs en betrokken bestuursorganen worden geraadpleegd. Tevens wordt de Commissie voor de milieueffectrapportage om advies gevraagd over zowel de NRD als het NRD-variantenrapport.

Informatiebijeenkomst

Dunea informeert u graag en gaat graag met u in gesprek over de plannen voor de toekomst. Dunea organiseert daarom twee bijeenkomsten. Op dinsdag 20 juni bent u van harte welkom tussen 16.00 – 18.00 op de locatie Nieuwe Energie in Leiden. Op donderdag 22 juni kunt u tussen 19.30 en 20.30 deelnemen aan de digitale informatiebijeenkomst. Hiervoor is aanmelden noodzakelijk. Voor meer informatie en aanmelden zie dunea.nl/omgevingsproces.

Inlichtingen

Indien u vragen heeft over de procedure kunt u contact opnemen met de afdeling Toetsing & Vergunningverlening Milieu van de Omgevingsdienst Haaglanden op emailadres: vergunningen@odh.nl. Heeft u vragen over de NRD Drinkwatervoorziening van de Toekomst 2030-2040 ‘NRD-variantenrapport’, dan kunt u die stellen aan de omgevingsmanager van het project Liesbeth Verhage via l.verhage@dunea.nl. Deze vragen worden niet als zienswijze behandeld.

 

Naar boven