Instellingsbesluit en reglement Selectiecommissie LEADER 2023-2027 Noord-Nederland

 

 

Gedeputeerde Staten van Drenthe;

 

gelet op artikel 82 van de Provinciewet;

 

 

 

overwegende dat het wenselijk is dat de provincies Drenthe, Fryslân en Groningen een gezamenlijke selectiecommissie LEADER hebben, die de Lokale Ontwikkelingsstrategieën in het kader van LEADER beoordeelt en hierover advies uitbrengt aan de colleges van Gedeputeerde Staten.

 

 

BESLUITEN:

 

In gezamenlijkheid met de provincies Fryslân en Groningen het Instellingsbesluit en reglement Selectiecommissie LEADER 2023-2027 Noord-Nederland vast te stellen.

 

 

Gedeputeerde Staten voornoemd,

 

mevrouw drs. J. Klijnsma, voorzitter

W.F. Brenkman MSc, secretaris

 

Assen, 25 april 2023

Kenmerk 4.9/2023000626

 

Uitgegeven: 28 april 2023

 

 

Instellingsbesluit en reglement Selectiecommissie LEADER 2023-2027 Noord-Nederland

 

Artikel 1 Begripsbepaling

 

In dit besluit wordt verstaan onder:

  • a.

    GLB 23-27: het programma in het kader van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling 2023-2027;

  • b.

    LEADER (Liaison Entre Actions de Développement de l’Économique Rurale): een vanuit de gemeenschap geleide lokale ontwikkeling in het kader van GLB-NSP;

  • c.

    Lokale ontwikkelingsstrategie (LOS) of strategie voor vanuit de gemeenschap geleide lokale ontwikkeling: een strategie zoals beschreven in artikel 31, lid 2, sub c, van Vo. (EU) 2021/1060, juncto artikel 32, lid 1 van diezelfde verordening, met op de plaatselijke doelstellingen en behoeften afgestemde concrete acties, die bijdraagt tot de verwezenlijking van de strategie van de Europese Unie voor slimme, duurzame en inclusieve groei en wordt ontworpen en uitgevoerd door een lokale actiegroep.

  • d.

    Lokale actiegroep (LAG): vertegenwoordigers van de publieke en private lokale sociaaleconomische belangengroepen, zoals beschreven in artikel 31, lid 2, sub b, en artikel 33 van Vo. (EU) 2021/1060, waarbij noch de overheden, gedefinieerd conform de nationale regels, noch één belangengroep meer dan 49% van de stemrechten voor de besluitvorming hebben.

  • e.

    Open Call LEADER-NSP: oproep aan de lokale actiegroepen in de LEADER-gebieden om een LOS in te dienen.

 

Artikel 2. Instelling, taak en samenstelling

 

Er is een door Gedeputeerde Staten van de provincies Drenthe, Groningen en Fryslân gezamenlijk ingestelde Selectiecommissie LEADER 23-27 Noord-Nederland.

  • a.

    De commissie heeft tot taak advies uit te brengen aan Gedeputeerde Staten van de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe over de inhoudelijke beoordeling en de selectie van de bij Gedeputeerde Staten ingediende Lokale ontwikkelingsstrategieën.

  • b.

    Het onder sub a bedoelde advies geschiedt op basis van de Open Call LEADER-NSP.

  • c.

    De commissie bestaat uit een onafhankelijk voorzitter en vijf onafhankelijke leden. De voorzitter en de leden kiezen uit hun midden een plaatsvervangend voorzitter.

  • d.

    De leden maken geen deel uit van of zijn niet werkzaam onder verantwoordelijkheid van een bestuursorgaan van de provincies Groningen, Fryslân of Drenthe.

  • e.

    De commissie wordt ingesteld vanaf de datum van inwerkingtreding van dit besluit.

  • f.

    Indien één van de leden de werkzaamheden voor de commissie voortijdig beëindigt, kunnen Gedeputeerde Staten in gezamenlijkheid met de andere Gedeputeerde Staten binnen landsdeel Noord een nieuw lid benoemen.

  • g.

    Indien de voorzitter de werkzaamheden voor de commissie voortijdig beëindigt, kunnen Gedeputeerde Staten in gezamenlijkheid met de andere Gedeputeerde Staten binnen landsdeel Noord een nieuwe voorzitter benoemen.

  • h.

    Gedeputeerde Staten kunnen, in gezamenlijkheid met de andere Gedeputeerde Staten binnen landsdeel Noord, de leden schorsen of ontslaan.

  • i.

    Gedeputeerde Staten kunnen, in gezamenlijkheid met de andere Gedeputeerde Staten binnen landsdeel Noord, de voorzitter schorsen of ontslaan.

  • j.

    De commissie heeft haar werkzaamheden afgerond op het moment dat Gedeputeerde Staten van Groningen, Drenthe en Fryslân hebben besloten tot goedkeuring van de lokale ontwikkelingsstrategieën dan wel uiterlijk 31 december 2023.

 

Artikel 4 Leden

 

De commissie bestaat uit de volgende leden:

  • a.

    voorzitter: de heer S. Swierstra;

  • b.

    de overige leden zijn:

  • i.

    de heer J. Schulte

  • ii.

    mevrouw V. Bootsma

  • iii.

    de heer P. Roelfsema

  • iv.

    de heer W. Meerdink

  • v.

    mevrouw I. van de Vegte

 

Artikel 5 Secretariaat

 

  • 1.

    De commissie wordt ondersteund door een secretaris.

  • 2.

    De secretaris is geen lid van de commissie.

  • 3.

    Het secretariaat van de commissie berust bij Samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN).

 

Artikel 6 Werkwijze

 

  • 1.

    De commissie beoordeelt de lokale ontwikkelingsstrategieën.

  • 2.

    De commissie kan de indieners van de lokale ontwikkelingsstrategieën adviseren verbeteringen aan te brengen.

  • 3.

    De commissie beoordeelt de verbeteringen.

  • 4.

    De commissie brengt vervolgens een selectieadvies uit aan Gedeputeerde Staten van Drenthe, Groningen en Fryslân voor verdere besluitvorming.

  • 5.

    Gedeputeerde Staten van Drenthe, Groningen en Fryslân kunnen gemotiveerd afwijken van het selectieadvies als bedoeld in het vierde lid.

 

Artikel 7 vergoedingen

 

De voorzitter en andere leden van het comité ontvangen een vergoeding met toepassing van de Verordening rechtspositie decentrale politieke ambtsdragers provincie Drenthe 2019.

 

Artikel 8 Vergaderingen/openbaarheid

 

  • 1.

    De vergaderingen van de commissie vinden besloten plaats.

  • 2.

    De commissie kan deskundigen in haar vergaderingen uitnodigen.

  • 3.

    Rapporten, notities, verslagen, adviezen en andere producten die door of namens de commissie worden vervaardigd of vergaard, worden niet door de commissie openbaar gemaakt, maar uitsluitend aan de Gedeputeerde Staten van Groningen, Drenthe en Fryslân uitgebracht of overgedragen.

 

Artikel 9 Ondersteuning comité

 

De commissie wordt in haar werkzaamheden gefaciliteerd door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).

 

Artikel 10 Inwerkingtreding

 

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na dagtekening van het Provinciaal blad waarin het wordt geplaatst.

 

Artikel 11 Citeertitel

 

Dit besluit wordt aangehaald als: Instellingsbesluit en reglement Selectiecommissie LEADER 2023-2027 Noord-Nederland.

 

 

Toelichting

 

Binnen het GLB 23-27 kan steun worden verleend voor de LEADER-aanpak. Dit is geregeld in Verordening (EU) 2021/1060.

LEADER is een vanuit de gemeenschap geleide lokale ontwikkeling en het beoogt bij te dragen aan de plaatselijke ontwikkeling van plattelandsgebieden. Innovatie, samenwerking en integrale projecten zijn sleutelwoorden voor LEADER.

De Europese Commissie schrijft voor dat er een “Open Call” moet worden uitgeschreven. Op deze openstelling kunnen lokale actiegroepen reageren door hun lokale ontwikkelingsstrategie in te dienen.

De door de Lokale Actiegroepen (LAG's) ingediende Lokale Ontwikkelingsstrategieën (LOS'en) worden beoordeeld door een selectiecomité LEADER. De drie noordelijke provincies, Fryslân, Groningen en Drenthe, hebben besloten een gezamenlijk selectiecommissie LEADER in te stellen. De selectiecommissie wordt samengesteld uit zes personen, inclusief een voorzitter. Elke provincie is vertegenwoordigd door twee leden. Een lid fungeert als onafhankelijke voorzitter. De commissie wordt benoemd door Gedeputeerde Staten van Groningen, Drenthe en Fryslân. Vervanging van een lid of wel voorzitter vindt plaats door een nieuw lid te laten benoemen door de Gedeputeerde Staten van Groningen, Drenthe en Fryslân.

SNN voert het secretariaat.

 

De commissie brengt advies uit ten behoeve van de selectie van de LOS'en. In de Open Call LEADER-NSP zijn de criteria opgenomen waaraan het selectiecomité de LOS'en moet toetsen. De LAG's krijgen de gelegenheid op basis van het advies van het comité hun LOS'en te verbeteren. Na verbetering brengt de commissie aan de provincies advies uit voor de selectie van de LOS'en. De provincies kunnen onderbouwd afwijken van dit advies. De provincies keuren uiteindelijk de LOS'en goed en stellen de LAG's in. De werkzaamheden van het selectiecomité LEADER worden afgerond op het moment dat Gedeputeerde Staten van Groningen, Drenthe en Fryslân hebben besloten tot goedkeuring van de LOS'en dan wel uiterlijk 31 december 2023.

Naar boven