Kennisgeving voornemen en kennisgeving participatie Windpark Echteld-Lienden

 

Gedeputeerde Staten van Gelderland maken bekend dat de verkenning naar een windpark bij Echteld en Lienden van start gaat. In de verkenning kijken we hoe, waar en onder welke voorwaarden er windturbines in de zone langs de A15 ten oosten van Tiel in de gemeenten Neder-Betuwe en Buren kunnen komen.

  • Om de milieueffecten in beeld te brengen wordt er een milieueffectrapport (MER) opgesteld. In dit kader hebben we een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) opgesteld. Dit is een ‘plan van aanpak’ voor dit MER waarin we beschrijven wat we willen onderzoeken en op welke manier.

  • Ten tweede is een participatieplan opgesteld. In dit participatieplan beschrijven wij hoe de omgeving betrokken wordt bij deze voorgenomen ontwikkeling. Hierin staat hoe en wanneer we inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en medeoverheden bij het project betrekken.

  •  

Beide documenten liggen van donderdag 27 april 2023 tot donderdag 8 juni 2023 ter inzage. Gedurende deze periode kan iedereen reageren op het voornemen, de wijze waarop we de milieueffecten ervan willen onderzoeken en op de wijze waarop we de participatie willen vormgeven.

 

Aanleiding

Vattenfall Duurzame Energie N.V. heeft het voornemen om in samenspraak met Energiecoöperatie Echteld-Lienden een windpark te realiseren aan weerszijden van de snelweg A15 in de gemeenten Neder-Betuwe en Buren. Aan de zuidkant van de snelweg staat al een windpark dat bestaat uit 4 windturbines. Dit windpark loopt tegen het einde van zijn levensduur. Dit is de reden dat er wordt gekeken naar mogelijke nieuwe ontwikkelingen, waarbij het bestaande windpark gesaneerd wordt.

 

Het voornemen

Het voornemen is een windpark te realiseren van minimaal 7 tot maximaal 11 windturbines met bijbehorende civiele en elektrische infrastructuur. Het onderzoeksgebied staat op de afbeelding hieronder. De opwekdoelstelling is circa 55 MW. De beoogde windturbines krijgen een askophoogte tussen de 130 en 180 meter en rotordiameter tussen de 160 en 180 meter.

 

 

Kaartbeeld onderzoeksgebied

 

Voor dit windpark bereidt Provincie Gelderland een projectbesluit op basis van de nieuwe Omgevingswet voor. In het projectbesluit bepalen we de locatie van het windpark en leggen we de voorwaarden vast waaraan het windpark moet voldoen. De provincie heeft een bevoegdheid voor besluitvorming over windparken met een vermogen van 5 tot 100 MW, hetgeen hier het geval is. Na het doorlopen van de provinciale Windladder (die duidelijk maakt hoe de provincie omgaat met de bevoegdheid voor windparken) blijkt dat de provincie aan zet is om de procedure te voeren.

Windenergie is cruciaal voor de noodzakelijke verduurzaming van onze energievoorziening. De locatie is door Provincie Gelderland aangewezen als kansrijk voor windenergie en ook opgenomen in de RES 1.0 Fruitdelta Rivierenland.

 

Notitie Reikwijdte en Detailniveau

De Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) is de eerste stap in de m.e.r.-procedure. De NRD beschrijft wat de aard en het doel is van de ontwikkeling en welke alternatieven en milieueffecten we tot welk detailniveau onderzoeken. Hiermee is de NRD het plan van aanpak voor het milieueffectrapport (MER) dat we voor het project gaan opstellen en waarin we alle relevante milieueffecten in samenhang met elkaar beoordelen. De NRD leggen we ook voor aan de Commissie m.e.r.

 

Participatieplan

Met het participatietraject streven we ernaar dat iedereen die zich betrokken of belanghebbend voelt, of een rol of verantwoordelijkheid heeft bij windpark Echteld Lienden optimaal gebruik kan maken van het wettelijk inspraakrecht en invloed kan uitoefenen op het projectbesluit. U kunt op verschillende momenten en manieren meedenken over het voorgenomen windpark. We informeren u zo goed mogelijk over de ontwikkelingen, zodat u het proces en de besluitvorming van dichtbij kunt volgen en beïnvloeden. In het participatieplan staat hoe en wanneer u kunt participeren (meedenken over oplossingen) en hoe we uw inbreng betrekken bij toekomstige besluiten.

 

Omgevingswet

De nieuwe Omgevingswet gaat in op 1 januari 2024. Met deze wet wil de rijksoverheid de regels voor ruimtelijke ontwikkelingen makkelijker maken en samenvoegen. We sorteren bij dit project voor op de vereisten uit de nieuwe wet en doorlopen daarom de bijbehorende projectprocedure. Deze kennisgeving van het voornemen en de participatie zijn de eerste en tweede stap van deze procedure. Het beoogde eindresultaat van de projectprocedure is dat er een projectbesluit wordt genomen.

 

Reageren

Provincie Gelderland nodigt iedereen uit om te reageren op het voornemen voor windpark Echteld Lienden, de NRD en het bijbehorende participatieplan. U wordt ook uitgenodigd voorstellen aan te dragen voor oplossingen die passen binnen het hiervoor omschreven voornemen. De indieningstermijn bedraagt zes weken en loopt van donderdag 27 april tot donderdag 8 juni 2023.

De volgende stukken liggen van donderdag 27 april 2023 tot donderdag 8 juni 2023 ter inzage:

  • Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD);

  • Participatieplan.

 

Waar kunt u de stukken bekijken?

Tijdens de ter inzageperiode kunt u de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) en het participatieplan op papier bekijken bij:

  • Gemeente Buren, De Wetering 1 in Maurik (u kunt hiervoor een afspraak maken via 14 0344);

  • Gemeente Neder-Betuwe, Burgemeester Lodderstraat 20 in Opheusden (u kunt hiervoor een afspraak maken op 0488 449900);

  • Provincie Gelderland, Markt 11 in Arnhem (van maandag tot en met donderdag van 7.30 -18.00 uur en op vrijdag van 7.30 - 17.00 uur).

Ook kunt u deze stukken digitaal inzien via de website:

www.gelderland.nl/energieparkechteldlienden

 

Hoe kunt u reageren?

Iedereen kan van donderdag 27 april 2023 tot donderdag 8 juni 2023 reageren op deze kennisgeving, de NRD en het participatieplan. Dit kan door een zienswijze in te dienen op één van de volgende manieren:

  • Digitaal: door een e-mail te sturen naar post@gelderland.nl, onder vermelding van ‘Reactie begin projectprocedure Windpark Echteld-Lienden, zaaknummer 2023-004808’;

  • Schriftelijk: door een brief te sturen naar het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland, postbus 9090, 6800 GX Arnhem, onder vermelding van ‘Reactie begin projectprocedure Windpark Echteld-Lienden, zaaknummer 2023-004808’;

  • Mondeling: hiervoor kunt u op werkdagen tussen 9:00 uur en 17.00 uur een afspraak maken via het Provincieloket, 026 359 9999. Van een mondelinge zienswijze wordt een verslag gemaakt.

  •  

  • Let op: vermeld altijd uw naam, adres, e-mailadres en het zaaknummer.

 

Vervolg

De binnengekomen reacties op deze kennisgeving betrekken we bij de verkenning die gaan uitvoeren. Wat er met de binnengekomen zienswijzen op de NRD is gebeurd, wordt besproken in het op te stellen milieueffectrapport (MER). In het kader van het milieueffectrapport (MER) worden diverse milieuonderzoeken uitgevoerd. De resultaten van de milieueffectrapportage gebruiken we bij de keuze van een voorkeursalternatief (VKA). Vaststelling van het VKA gebeurt naar verwachting in het najaar van 2023. Voor dit project wordt geen voorkeursbeslissing genomen, omdat dit geen meerwaarde heeft en daar geen wettelijke verplichting toe bestaat.

Na de keuze van het VKA volgt het opstellen van het ontwerp projectbesluit. Zowel het MER als het ontwerp projectbesluit worden naar verwachting begin 2024 ter inzage gelegd. Tijdens deze periode van terinzagelegging is het opnieuw mogelijk om zienswijzen in te dienen. Uiteindelijk is het aan Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland om een definitief projectbesluit te nemen.

 

De provincie en uw privacy

De provincie Gelderland gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens en gebruikt deze alleen

voor het doel waarvoor u ze heeft achtergelaten. Uw gegevens worden niet langer dan nodig

bewaard. U vindt meer informatie over ons privacy-beleid op:

https://www.gelderland.nl/Privacyverklaring

 

Gedeputeerde Staten van Gelderland

 

Naar boven