Provincie Utrecht Wbb bodemverontreiniging in Zeist en Soest; vml. Oefenplaats brandweer Vliegbasis Soesterberg UT034208819

Provincie Utrecht, programmateam Hart van de Heuvelrug, projectteam PFAS sanering VBS heeft een verzoek ingediend bij de Gedeputeerde Staten van Utrecht tot uitstel van het uiterste tijdstip start sanering voor de locatie Voormalige oefenplaats voormalige vliegbasis Soesterberg. Gedeputeerde Staten zijn van plan om in te stemmen met dit verzoek.

Ten aanzien van de aanwezige bodemverontreiniging hebben Gedeputeerde Staten op 6 mei 2019 (kenmerk 81EDF73D) een beschikking ernst, spoedeisendheid en tijdstipbepaling genomen. In deze beschikking zijn de volgende besluiten opgenomen:

 

  • 1.

    Ter plaatse is sprake van een geval van ernstige verontreiniging als bedoeld in artikel 29 lid 1, van de Wet bodembescherming;

  • 2.

    Gelet op het huidige en toekomstige gebruik van de bodem is er sprake van zodanige risico’s voor mens, plant of dier en van verspreiding van de verontreiniging dat er met spoed gesaneerd moet worden, zoals bedoeld in artikel 37 van de Wet bodembescherming;

  • 3.

    Met de sanering dient zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk binnen vier jaar na de inwerkingtreding van deze beschikking, te worden begonnen.

Het projectteam PFAS sanering VBS geeft aan dat de start van de sanering volgens de huidige inzichten niet vóór eind 2025 kan plaatsvinden en verzoekt daarom om uitstel van de uiterste datum waarmee met de sanering dient te worden begonnen.

Uitstel van het tijdstip van de start van de sanering wordt niet bezwaarlijk geacht onder de voorwaarden dat het terrein ontoegankelijk blijft voor onbevoegden en dat er binnen een half jaar na inwerkingtreding van deze beschikking een monitoringsplan bij het bevoegd gezag wordt ingediend. Daarom is Gedeputeerde Staten van plan om te besluiten dat het uiterste tijdstip waarop met de sanering moet worden begonnen met 4 jaar uitgesteld kan worden. Dat wil zeggen dat met de sanering uiterlijk op 6 mei 2027 dient te worden begonnen.

U wilt reageren?

U kunt reageren op dit ontwerpbesluit door een zienswijze in te dienen. Dit kan tijdens de termijn van zes weken dat het ontwerpbesluit en de bijbehorende stukken ter inzage liggen. Deze termijn loopt van 21 april 2023 tot 2 juni 2023. U kunt uw zienswijze schriftelijk, mondeling of digitaal indienen. Richt uw schriftelijke zienswijze aan: Provincie Utrecht, Domein LLO, team WEB, t.a.v. dhr. A.J. de Jong, Postbus 8030, 3508 TH, Utrecht. Wilt u mondeling of via de e-mail een zienswijze indienen, neemt u dan contact op de contactpersoon van de Provincie Utrecht dhr. A.J. de Jong via telefoonnummer 0644158808 of via het e-mailadres alex.de.jong@provincie-utrecht.nl.

Om later beroep te kunnen instellen moet u belanghebbende zijn en tijdig een zienswijze over de ontwerpvergunning hebben ingediend. Dit laatste geldt niet als u kunt aantonen dat u hiertoe redelijkerwijs niet in staat bent geweest.

U kunt het ontwerpbesluit en de bijbehorende stukken opvragen bij de Provincie Utrecht via het e-mailadres alex.de.jong@provincie-utrecht.nl. U kunt de stukken ook inzien bij de Provincie Utrecht, Archimedeslaan 6, 3584 BA in Utrecht of bij de gemeente Zeist p/a Omgevingsdienst Regio Utrecht, Archimedeslaan 6, 3584 BA in Utrecht, tel 088 0225000 en bij de gemeente Soest, Raadhuisplein 1 te Soest op afspraak op werkdagen. Ga naar www.soest.nl/afspraak en plan uw afspraak in of neem contact op met de gemeente via het telefoonnummer 035 6093411.

Meer informatie

Heeft u vragen? Neemt u dan contact op met de contactpersoon van de Provincie Utrecht dhr. A.J. de Jong via telefoonnummer 0644158808 of via het e-mailadres alex.de.jong@provincie-utrecht.nl. Wilt u op de hoogte blijven van publicaties van de overheid over uw omgeving? Abonneert u zich dan via www.overheid.nl op de e-mailservice. U krijgt dan bericht als er een melding of besluit wordt gepubliceerd over een locatie in uw buurt.

Naar boven