Provincie Zeeland – Verlening uitgebreide omgevingsvergunning voor grootschalig geïntegreerd petrochemisch fabriekscomplex, Herbert H. Dowweg 5 in Hoek

Uitgebreide voorbereidingsprocedure

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en Waterwet

Onderwerp

Gedeputeerde Staten van Zeeland hebben op 30 november 2020 een aanvraag op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) ontvangen van DOW Benelux B.V. voor de inrichting aan de Herbert H. Dowweg 5, 4542 NM Hoek.

Het betreft een grootschalig geïntegreerd petrochemisch fabriekscomplex, waarin een verscheidenheid aan chemische producten wordt geproduceerd (hierna; ‘de inrichting’). De producten vallen onder de organische basischemie en de polymeerchemie. Tevens is een warmtekrachtcentrale aanwezig voor de productie van stoom en elektriciteit.

Het geheel wordt beschouwd als één inrichting.

De aanvraag bevat het onderdeel milieu, revisie. De aanvraag betreft de activiteiten van de bedrijven Dow Benelux B.V., Trinseo Netherlands B.V. en Blue Cube Netherlands B.V. te Terneuzen. Verder is in 2018 Elsta overgenomen door Dow. Tot op heden waren op Elsta (deels) nog voorschriften apart van de vergunning voor Dow van toepassing.

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (Rijkswaterstaat Zee en Delta) heeft op 11 januari 2021 een aanvraag om vergunning krachtens de Waterwet van bovengenoemde aanvrager ontvangen voor het brengen van afvalwater, afkomstig van Dow Benelux B.V., gelegen aan de Herbert H. Dowweg 5 te Terneuzen in de Westerschelde en het onttrekken aan water in de Westerschelde.

Gedeputeerde Staten van Zeeland hebben besloten de gevraagde vergunning te verlenen en om, gelet op artikel 8.40 en 8.42 van de Wet milieubeheer maatwerkvoorschriften te stellen.

De minister van Infrastructuur en Waterstaat (Rijkswaterstaat Zee en Delta) heeft besloten de gevraagde vergunning te verlenen en de verleende vergunning van 16 maart 2004, met kenmerk WVO 1937 inclusief alle wijzigingen in te trekken.

Deze aanvragen worden gecoördineerd behandeld, waarbij de DCMR Milieudienst Rijnmond de coördinatie verzorgt.

Naar aanleiding van ingekomen zienswijzen is de tekst van de beschikkingen gewijzigd ten opzichte van de ontwerpbeschikkingen.

Inzage

U kunt de beschikkingen en overige van belang zijnde stukken tijdens kantooruren van 20 april 2023 tot en met

1 juni 2023 op de volgende plaatsen inzien:

  • de gemeente Terneuzen, publieksbalie, Stadhuisplein 1 Terneuzen, na telefonische afspraak;

  • Rijkswaterstaat Zee en Delta, Poelendaelesingel 18 te Middelburg, na telefonische afspraak via telefoonnummer: 088 797 46 00;

  • de DCMR Milieudienst Rijnmond, Parallelweg 1 te Schiedam.

Beroep

Binnen zes weken, ingaande de dag na de eerste dag van de terinzagelegging van de beschikking, kan bij de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, locatie Breda, t.a.v. het Team bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda, beroep worden ingesteld door:

  • een ieder die zienswijzen heeft ingebracht tegen de ontwerpbeschikking;

  • de adviseurs die advies hebben uitgebracht over het ontwerp van de beschikking;

  • een ieder die bezwaar heeft tegen de wijzigingen in de beschikking ten opzichte van de ontwerpbeschikking;

  • alle belanghebbenden.

Alleen zij die een beroepschrift hebben ingediend kunnen, bij spoedeisend belang, om een voorlopige voorziening vragen. U richt het verzoek aan de voorzieningenrechter van de Rechtbank Zeeland-West Brabant, locatie Breda, t.a.v. Team bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda. Voor de behandeling van het verzoek is griffierecht verschuldigd.

Inlichtingen

Voor nadere inlichtingen over de aanvraag en de beschikking op grond van de Wabo kunt u contact opnemen met de DCMR Milieudienst Rijnmond, via info@dcmr.nl onder vermelding van DCMR zaaknummer 716916. Voor nadere inlichtingen over de aanvraag en de beschikking op grond van de Waterwet kunt u contact opnemen met Rijkswaterstaat, via ZD-vergunningen@rws.nl onder vermelding van Rijkswaterstaat zaaknummer:

RWSZ2021-00000573.

 

Naar boven