Provinciaal blad van Noord-Holland
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Noord-Holland | Provinciaal blad 2023, 4199 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Noord-Holland | Provinciaal blad 2023, 4199 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Uitvoeringsregeling subsidie diffuus lood in de bodem Noord-Holland 2023
Gedeputeerde Staten van Noord-Holland;
Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011;
Overwegende dat in het “Handelingskader provincie Noord-Holland voor diffuus lood in de
Bodem” van 29 april 2019 beleid is vastgesteld voor het omgaan met bodemverontreiniging met
Overwegende dat het gelet op de doelstelling om blootstellingsrisico’s op diffuus lood tegen te
gaan bij met name kinderen in de doelgroep van 0 tot 6 jaar, gewenst is om subsidies te
verstrekken voor het tegengaan van onaanvaardbare humane risico’s door
bodemverontreiniging met diffuus lood in Noord-Holland;
Uitvoeringsregeling subsidie diffuus lood in de bodem Noord-Holland 2023
Subsidie wordt verstrekt aan gemeenten in Noord-Holland, niet zijnde Amsterdam, Alkmaar, Haarlem of Zaanstad.
Een aanvraag om subsidie bevat ten minste:
de ligging van het gebied ten opzichte van de aandachtsgebieden zoals weergegeven op de kaarten in bijlage A van het rapport ‘Inventarisatie risicolocaties diffuus lood provincie Noord-Holland (Arcadis, maart 2018), zoals gepubliceerd op de website van de provincie dan wel ten opzichte van een gebied met verhoogd loodgehalte zoals aangegeven in een door de aanvragende gemeente na maart 2018 vastgestelde bodemkwaliteitskaart;
Indien toepassing van het eerste lid zou leiden tot het overtreden van het verbod op het geven van staatssteun in de zin van artikel 107, eerste lid, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, wordt het subsidiebedrag in afwijking van het eerste lid zodanig vastgesteld dat het totaal van alle subsidies voor de activiteit niet hoger is dan het bedrag dat op grond van de van toepassing zijnde vrijstellingsverordeningen van de Europese Commissie verstrekt mag worden.
Gedeputeerde Staten stellen voor de aanvraag tot vaststelling een formulier beschikbaar op http://www.noord-holland.nl/Loket/Subsidies.
Haarlem, 4 april 2023
Gedeputeerde Staten van Noord-Holland
voorzitter,
A.Th.H. van Dijk
plaatsvervangend provinciesecretaris,
H.J. Schartman
De provincie heeft in 2019 beleid vastgesteld voor het omgaan met bodemverontreiniging met diffuus lood (Handelingskader provincie Noord-Holland voor diffuus lood in de bodem (d.d. 29 april 2019). Dit beleid is met name gericht op het terugdringen van de blootstelling bij jonge kinderen. Dit doen wij door middel van communicatie in de vorm van gebruiksadviezen en de aanpak van de kinderspeelplaatsen en schoolmoestuinen. Hiervoor hebben wij als provincie een communicatie toolkit ontwikkeld t.b.v. gemeenten en is de afspraak gemaakt dat gemeenten communiceren richting de inwoners. Ook hebben wij alle kinderspeelplaatsen onderzocht met mogelijke blootstellingsrisico’s, waaruit enkele saneringslocaties zijn voortgekomen die zijn aangepakt. In 2022 is onderzoek opgestart naar schoolmoestuinen, dit loopt door in 2023. In geval sprake is van risico’s als gevolg van blootstelling, zullen ook deze schoolmoestuinen worden aangepakt.
De provincie wil dat blootstellingsrisico`s aan lood in de bodem voor jonge kinderen worden teruggebracht tot een aanvaardbaar gezondheidsniveau. Het vastgestelde handelingskader geeft hier invulling aan en is aan te merken als een gedragslijn, op basis waarvan blootstellingsrisco’s voor lood beperkt worden.
Door een subsidieregeling open te stellen worden gemeenten ondersteund bij de aanpak van deze problematiek. De subsidieregeling richt zich op gemeenten voor:
Waarbij de subsidie slechts verstrekt wordt met betrekking tot bodemverontreinigingen waarvan de sanering (mogelijk) spoedeisend is vanwege de aanwezigheid van humane risico’s.
Gemeenten kunnen gebruik maken van de regeling, indien sprake is van een verhoogd diffuus loodgehalte. De vier grote Noord-Hollandse gemeenten (Alkmaar, Amsterdam, Haarlem en Zaanstad) zijn hiervan uitgesloten. Deze gemeenten zijn zelfstandig bevoegd gezag voor de Wet bodembescherming en ontvangen rechtstreeks van het Rijk middelen voor bodemonderzoek en bodemsanering.
Ontstaan van bodemverontreiniging met diffuus lood
De bodem in Nederland is op veel plekken verontreinigd met lood. Door bedrijfsactiviteiten, sloop en afvalstromen zijn loodhoudende stoffen diffuus verspreid in de bodem terechtgekomen, en via grondverzet verder verplaatst. De verontreiniging kan zich in oudere stads- en dorpscentra bevinden, rondom bedrijfslocaties, in ophooglagen en in toemaakdekken van veenweidegebieden. Door dit gebruik is de bodem in Nederland op veel plekken verontreinigd met lood. Dit betekent dat er voor zogenoemd diffuus lood geen duidelijke bron van de verontreiniging is. Ook verschillen de loodgehalten in het gebied sterk en is een groot gebied verontreinigd.
Het verschil tussen lood of diffuus lood in de bodem lijkt semantisch voor wanneer het een kleine particuliere tuin betreft, omdat het verschil tussen een puntbron of een diffuse bron meestal niet echt kan worden aangetoond. Daarom heeft de provincie Noord-Holland aandachtsgebieden vastgesteld (Handelingskader provincie Noord-Holland voor diffuus lood in de bodem, d.d. 29 april 2019). Deze aandachtsgebieden zijn gebieden waar diffuse lood verontreiniging is gevonden met behulp van een provinciaal meetnet. Wanneer een locatie als een particuliere tuin, kinderspeelplaats of grote moestuin binnen een aandachtsgebied valt, bestaat de kans op diffuse loodverontreiniging en kan, als aan de verdere voorwaarden wordt voldaan, subsidie worden aangevraagd. Voor locaties buiten de aandachtsgebieden geldt dit in principe niet.
Kaarten van de gebieden met aandachtsgebieden zijn per gemeente in bijlage A van het rapport ‘Inventarisatie risicolocaties diffuus lood Provincie Noord-Holland’ (Arcadis, 30 maart 2018) opgenomen. Het is mogelijk dat een gemeente kennis heeft van de aanwezigheid van diffuus lood in een gebied dat afwijkt van hetgeen in het hiervoor genoemde rapport is aangegeven. Daarom kan de gemeente bij haar aanvraag ook beroep doen op een bodemkwaliteitskaart die na maart 2018 is vastgesteld en waarin het betreffende gebied aanwijsbaar is met een gehalte aan diffuus lood boven 390 mg/kg droge stof.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/prb-2023-4199.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.