Besluit van gedeputeerde staten van Zeeland, houdende opdracht om de omvang van de populaties van de muntjak, wasbeer, wasbeerhond, huiskraai, heilige ibis, Siberische grondeekhoorn, Pallas’ eekhoorn, grijze eekhoorn en Amerikaanse voseekhoorn te beperken

Besluit van gedeputeerde staten van Zeeland van 4 april 2023, nummer 140582, tot vaststelling van de opdracht ex artikel 3.18, Wet natuurbescherming om de omvang van de populaties van de muntjak (Muntiacus reevesi), wasbeer (Procyon lotor), wasbeerhond (Nyctereutes procyonoides), huiskraai (Corvus splendens), heilige ibis (Threskionis aethiopicus), Siberische grondeekhoorn (Tamius sibiricus), Pallas’ eekhoorn (Callosciurus erythraeus), grijze eekhoorn (Sciurus carolinensis), Amerikaanse voseekhoorn (Scurius niger) te beperken.

 

Gedeputeerde staten van Zeeland,

gelet op:

  • de Wet natuurbescherming;

  • het Besluit natuurbescherming;

  • de Regeling natuurbescherming;

  • de op 7 december 2018 door provinciale staten vastgestelde Beleidsnota Natuurwetgeving;

  • het op 7 december 2021 door gedeputeerde staten vastgestelde Plan van aanpak exotenbestrijding in de Provincie Zeeland;

  • de Verordening (EU) Nr. 1143/2014 van het Europees Parlement en De Raad van de Europese Unie van 22 oktober 2014 betreffende de preventie en beheersing van de introductie en verspreiding van invasieve uitheemse soorten;

  • de Uitvoeringsverordening (EU) 2016/1141 van de Europese Commissie van 13 juli 2016 tot vaststelling van een lijst van voor de Unie zorgwekkende invasieve uitheemse soorten krachtens Verordening (EU) nr. 1143/2014 van het Europees Parlement en de Raad;

  • de Uitvoeringsverordening (EU) 2017/1263 van de Europese Commissie van 12 juli 2017 tot actualisering van de bij Uitvoeringsverordening (EU) 2016/1141 krachtens Verordening (EU) nr. 1143/2014 van het Europees Parlement en de Raad vastgestelde lijst van voor de Unie zorgwekkende invasieve uitheemse soorten;

  • de Uitvoeringsverordening (EU) 2019/1262 van de commissie van 25 juli 2019 tot wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) 2016/1141 om de lijst van voor de Unie zorgwekkende invasieve uitheemse soorten te actualiseren.

Besluiten:

  • Op grond van artikel 3.18, juncto artikel 3.25, eerste en vierde lid van de Wet natuurbescherming (verder Wnb) over te gaan tot het geven van een opdracht om de omvang van de populaties van de muntjak, wasbeer, wasbeerhond, huiskraai, heilige ibis, Siberische grondeekhoorn, Pallas’ eekhoorn, grijze eekhoorn, Amerikaanse voseekhoorn op het grondgebied van de provincie Zeeland te beperken.

  • Op grond van artikel 3.26, derde lid over te gaan tot het geven van ontheffing voor het gebruik van een geluidsdemper voor door gedeputeerde staten nader aan te wijzen personen in dienst van terrein beherende organisaties in Natura 2000 Vogelrichtlijngebieden.

  • Op grond van artikel 3.26 derde lid over te gaan tot het geven van ontheffing voor het gebruik van een kunstmatige lichtbron, een voorziening om de prooi te verlichten, een vizier met beeldomzetter, een elektronische beeldversterker of enig ander instrument om in de nacht te schieten voor door gedeputeerde staten nader aan te wijzen personen voor wasbeer en wasbeerhond.

  • Op grond van artikel 3.26 derde lid over te gaan tot het geven van ontheffing voor het gebruik van het geweer voor zonsopgang en na zonsondergang voor door gedeputeerde staten nader aan te wijzen personen voor wasbeer en wasbeerhond.

  • Op grond van artikel 3.18, tweede lid onder a de in artikel 1, derde, vierde en vijfde lid aangewezen personen toegang te geven tot gronden zonder toestemming van de eigenaar, zo nodig met behulp van de sterke arm.

 

Artikel 1  

Opdracht te geven aan de volgende personen of categorieën van personen:

  • 1.

    houders van een geldige jachtakte om de populaties van de muntjak, wasbeer, wasbeerhond, huiskraai, heilige ibis te beperken met het geweer en met honden, niet zijnde lange honden en te vangen met gebruikmaking van lokvogels en een middel waarmee lokgeluiden kunnen worden gemaakt op de gronden waar zij gerechtigd zijn te jagen, of op andere gronden met toestemming van de grondgebruiker;

  • 2.

    houders van een geldige valkeniersakte, als bedoeld in artikel 3.30, eerste lid, onderdeel a van de Wnb om de populaties van de huiskraai, heilige ibis, Siberische grondeekhoorn, Pallas’ eekhoorn, grijze eekhoorn, Amerikaanse voseekhoorn te beperken met gefokte jachtvogels, te weten woestijnbuizerds (Parabuteo unicinctus), slechtvalken (Falco peregrinus) en haviken (Accipiter gentilis), op gronden waar ze gerechtigd zijn te jagen, of op andere gronden met toestemming van de grondgebruiker;

  • 3.

    nader door gedeputeerde staten aan te wijzen personen om de populaties van de muntjak, wasbeer, wasbeerhond, huiskraai, heilige ibis te beperken met het geweer en met honden, niet zijnde lange honden, met gebruikmaking van lokvogels of lokmiddelen, een middel waarmee lokgeluiden kunnen worden gemaakt en op het gehele provinciale grondgebied, waarbij zij toegang hebben tot alle gronden, zo nodig met behulp van de sterke arm.

  • 4.

    nader door gedeputeerde staten aan te wijzen personen om de populaties van de wasbeer en wasbeerhond te beperken met een geweer voorzien van een kunstmatige lichtbron, een voorziening om de prooi te verlichten, een vizier met beeldomzetter, een elektronische beeldversterker of enig ander instrument om in de nacht te schieten, in de periode voor zonsopgang en na zonsondergang, op het gehele provinciale grondgebied, waarbij zij toegang hebben tot alle gronden, zo nodig met behulp van de sterke arm.

  • 5.

    nader door gedeputeerde staten aan te wijzen personen om de populaties van de wasbeer, wasbeerhond, Siberische grondeekhoorn, Pallas’ eekhoorn, grijze eekhoorn en Amerikaanse voseekhoorn te vangen met gebruikmaking van lokmiddelen en met gebruikmaking van kastvallen en vangkooien en op het gehele provinciale grondgebied, waarbij zij toegang hebben tot alle gronden, zo nodig met behulp van de sterke arm.

  • 6.

    voordat personen als bedoeld in het derde, vierde en vijfde lid, op grond van artikel 3.18 lid 2 onder a overgaan tot het betreden van gronden zonder toestemming van de grondgebruiker wordt, voor zover mogelijk, de grondgebruiker van de voorgenomen actie op de hoogte gesteld.

     

Artikel 2  

Op grond van artikel 3.26 Wnb wordt aan jachtaktehouders in dienst bij terreinbeherende organisaties, en aan door GS nader aan te wijzen personen ontheffing verleend voor de toepassing van een geluiddemper op het geweer bij de bestrijding van muntjak, wasbeer, wasbeerhond, heilige ibis en huiskraai in Natura 2000gebieden die zijn aangewezen als Vogelrichtlijngebied.

 

 

Artikel 3  

Aan de uitvoering van dit besluit in artikel 1 en 2 de volgende voorwaarden te verbinden:

  • 1.

    alle personen die uitvoering geven aan dit besluit dienen op de hoogte te zijn van de inhoud van dit besluit en de voorschriften die daar aan verbonden zijn;

  • 2.

    kastvallen en vangkooien dienen regelmatig gecontroleerd te worden, tenminste elke 24 uur;

  • 3.

    indien bij het gebruik van een kastval of vangkooi andere diersoorten dan de in artikel 1 lid 3 aangewezen soorten worden gevangen, dienen deze onverwijld in vrijheid te worden gesteld;

  • 4.

    dit besluit wordt niet uitgevoerd in gebieden als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, van de Wnb tenzij het beperken van de in artikel 1 genoemde soorten is voorzien in een beheerplan zoals bedoeld in art 2.3 van de Wnb, er voor de in artikel 1 genoemde activiteiten een vergunning op grond van artikel 2.7, tweede lid, van de Wnb is verkregen of de effecten anderszins getoetst zijn door het daartoe bevoegde gezag;

  • 5.

    alle op basis van dit besluit gedode dieren door personen als bedoeld in artikel 1, eerste en tweede lid moeten worden geregistreerd in het Faunaregistratiesysteem (FRS).

     

Artikel 4  

Bij bijzondere weersomstandigheden kunnen gedeputeerde staten besluiten om de uitvoering van dit besluit op te schorten.

 

 

Artikel 5  

Dit besluit kan (gedeeltelijk) worden ingetrokken of gewijzigd.

 

 

Artikel 6  

Dit besluit treedt in werking de eerste dag na de dag van uitgifte van het Provinciaal blad, waarin hij is opgenomen.

 

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van gedeputeerde staten van 4 april 2023.

 

 

Drs. J.M.M. Polman, voorzitter

Drs. L.M.L.M. Prevaes, secretaris

 

Rechtsmiddelen

Belanghebbenden kunnen schriftelijk bezwaar maken tegen dit besluit bij: Gedeputeerde Staten van

Zeeland, t.a.v. de secretaris van de commissie voor bezwaarschriften, Postbus 6001, 4330 LA Middelburg. In het bezwaarschrift neemt u ten minste op uw naam en adres, de dagtekening van het bezwaarschrift, tegen welk besluit u bezwaar maakt en waarom. Het bezwaarschrift dient te worden ondertekend. U moet het bezwaarschrift indienen binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is bekendgemaakt. Doorgaans is dat de dag na de datum van verzending. Overschrijding van de inzendtermijn kan ertoe leiden dat met uw bezwaren geen rekening wordt gehouden.

 

Als u overweegt bezwaar te maken, kunt u een informatiefolder aanvragen op telefoonnummer 0118- 631000. U kunt de informatie ook downloaden via https://www.zeeland.nl/subsidieregels-en-procedures/bezwaar-maken.

 

Wij wijzen u erop dat het bezwaar niet de werking van het besluit schorst. U kunt een verzoek doen tot het treffen van een voorlopige voorziening. U richt het verzoek aan de voorzieningenrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant, locatie Breda, team bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda. Voor de behandeling van het verzoek is griffierecht verschuldigd.

Toelichting Besluit opdracht ex artikel 3.18 van de Wet natuurbescherming

Algemeen

Op 1 januari 2015 is een EU-verordening (1143/2014) van kracht geworden die gericht is op het voorkomen en beheersen van schade door invasieve exoten aan biodiversiteit en ecosysteemdiensten. Centraal in deze verordening staat een lijst met 'invasieve exoten van EU-belang'. Voor lidstaten geldt de plicht om in de natuur aanwezige populaties op te sporen en te verwijderen. En als dat niet lukt om de populatie zodanig te beheren dat verspreiding en schade zoveel mogelijk wordt voorkomen.

Om aan deze verplichting te voldoen is in artikel 3.19, tweede lid van de Wet natuurbescherming (Wnb) opgenomen dat gedeputeerde staten er zorg voor dienen te dragen dat in hun provincie het aantal invasieve exoten zoveel mogelijk wordt teruggebracht.

Met dit besluit geven wij uitvoering aan dit artikel en maken wij het mogelijk een aantal van de op de lijst genoemde soorten, die in de Provincie Zeeland voorkomen, op een effectieve en doelmatige manier te kunnen bestrijden.

 

Toetsingskader en grondslag besluit

Om uitvoering te kunnen geven aan de wettelijke verplichting om het aantal invasieve exoten zo veel mogelijk terug te brengen, kunnen gedeputeerde staten op grond van artikel 3.18, vierde lid, van de Wnb aan faunabeheereenheden, wildbeheereenheden, andere samenwerkingsverbanden van personen, of aan personen opdracht geven voor het beperken van de omvang van populaties van dieren die zijn aan te merken als exoten of van verwilderde dieren, als dat nodig is ter bescherming van een aantal in de Wnb genoemde belangen.

Op grond van de Europese verordeningen, uitvoeringsverordening (EU) 2016/1141 van de Commissie van 13 juli 2016 en uitvoeringsverordening (EU) 2017/1263 van de Commissie van 12 juli 2017 zijn de muntjak, wasbeer, wasbeerhond, huiskraai, heilige ibis, Siberische grondeekhoorn, Pallas’ eekhoorn, grijze eekhoorn, Amerikaanse voseekhoorn aangewezen als invasieve exoot. Deze soorten brengen schade toe aan de biodiversiteit en ecosysteemdiensten. De effecten die aanleiding waren tot plaatsing van deze soorten op de Unielijst van EU verordening 1143/2014 zijn per soort opgenomen in factsheets van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

 

Overwegingen middelen en aangewezen personen

De in het besluit genoemde soorten genieten zelf geen bescherming ingevolge de Wnb. Vrijstelling of ontheffing van wettelijke bepalingen aangaande het doden of vangen van deze soorten is derhalve niet noodzakelijk. Dit is echter wel het geval voor het gebruik van het geweer en andere middelen en, zonder verkregen toestemming, betreden van gronden.

Bij de toekenning van middelen en methoden voor het beperken van populaties is overwogen welke middelen en methoden het meest diervriendelijk zijn. Gebruik van een geluidsdemper zorgt voor minder geluidsuitstoot tijdens afschot en daarmee minder geluidsverstoring voor beschermde vogelsoorten binnen Natura 2000 Vogelrichtlijngebieden.

Het verkrijgen van toestemming voor het betreden van gronden kan een grote bestuurlijke last met zich meebrengen én bij weigering van toestemming dient alsnog een opdracht gegeven te worden. Om die reden kiest de provincie ervoor om door middel van deze opdracht te bepalen dat de nader door gedeputeerde staten aan te wijzen personen voor de bestrijding van de in dit besluit genoemde soorten toegang hebben tot alle gronden op het gehele provinciale grondgebied, zo nodig met behulp van de sterke arm.

 

Overwegingen per soort

 

Muntjak

De muntjak is een kleine gedrongen hertachtige met een natuurlijk verspreidingsgebied in China en Taiwan. De dieren zijn in Europa ingevoerd om gehouden te worden in hertenkampen en wildparken. De dieren komen door ontsnapping of uitzetten in het wild terecht en kunnen zich handhaven in Nederland.

 

Belang: De bescherming van de wilde flora of fauna, of de instandhouding van de natuurlijke habitats:

Muntjak veroorzaakt schade aan de natuurlijke verjonging van bossen. Muntjak is een soort die bodemflora eet en daarbij schade kan doen aan bodemflora en fauna in het leefgebied. Jonge opslag van bomen krijgt hierbij geen kans om te groeien en de habitat van grondbroeders, kleine zoogdieren en ongewervelden kan zodanig sterk worden aangetast dat zij verdwijnen. Daarnaast is de soort een concurrent voor lokale reeënpopulaties, zoals blijkt bij gevestigde populaties in Engeland. Lokale reeënpopulaties kunnen door de aanwezigheid van muntjak onder druk komen te staan. In Nederland kan de soort naar verwachting dezelfde schade aanrichten aan natuurlijke habitats van inheemse soorten dan in de rest van Europa.

 

Wasbeer

De wasbeer is een nachtactief roofdier met zijn natuurlijk verspreidingsgebied in Noord- Amerika. De soort is voor de pelsdierfokkerij ingevoerd in Europa in de jaren dertig van de vorige eeuw, van waaruit de soort is ontsnapt naar het wild. De soort is in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw eveneens uitgezet in Rusland en Duitsland. De wasbeer wordt sinds 2019 regelmatig in Nederland waargenomen. Dit zijn enerzijds uitgezette/ontsnapte exemplaren of individuen die uit Duitsland naar Nederland komen. Het is niet bekend of de soort zich duurzaam gevestigd heeft in Nederland, wel is in 2017 de eerste wasbeer met jongen vastgesteld.

 

Belang: De bescherming van de wilde flora of fauna, of de instandhouding van de natuurlijke habitats:

In het natuurlijke verspreidingsgebied kan predatie door wasbeer een negatief effect hebben op vogelpopulaties. Hoewel niet is aangetoond dat de wasbeer in Europa een bedreiging vormen voor de biodiversiteit of aantallen van andere soorten is het wel mogelijk dat predatie op (ernstig) bedreigde soorten door wasbeer een lokaal sterk negatief effect kan hebben, bijvoorbeeld op eilanden.

 

Wasbeerhond

De wasbeerhond is een hondachtig roofdier dat overeenkomsten vertoont met de wasbeer. De wasbeerhond is een omnivoor met een natuurlijk verspreidingsgebied in Oost- Azië. In de jaren dertig tot en met 50 van de vorige eeuw zijn wasbeerhonden uit de pelsdierfokkerij in de toenmalige USSR uitgezet als waardevol pelsdier. Vandaar heeft de soort zich op natuurlijke wijze verspreid. De wasbeerhond kan ook gehouden worden als huisdier, waardoor de soort zich via ontsnapping of uitzetting kan verspreiden. In Nederland is de soort met regelmaat waargenomen. Het betreft hier migrerende dieren uit Duitsland of ontsnapte/uitgezette dieren. De soort heeft zich recent gevestigd in Nederland. In 2012 is voor het eerst in Nederland voortplanting vastgesteld.

 

Belang: De bescherming van de wilde flora of fauna, of de instandhouding van de natuurlijke habitats:

De wasbeerhond heeft een hoge reproductiesnelheid en een groot aanpassingsvermogen waardoor hij zeer snel nieuwe gebieden kan koloniseren. De populatiedichtheid van wasbeerhond kan daarnaast veel hoger liggen dan bij vergelijkbare predatoren (zoals vos en das). De wasbeerhond eet met name voedsel dat gemakkelijk te bemachtigen is zoals amfibieën, vogels, weekdieren, knaagdieren en reptielen. De negatieve impact van deze soort op grond broedende koloniebroeders in waterrijke gebieden in Nederland kan zeer groot zijn omdat wasbeerhond een goede zwemmer is die kuikens en eieren opeet. In Nederland zijn de meest kwetsbare soorten purperreiger, zwarte stern en roerdomp.

 

Huiskraai

De huiskraai heeft een donkergrijs tot zwart verenkleed met een grijze kraag over de nek, hals en borst. De soort is iets kleiner dan de zwarte kraai en heeft zijn oorspronkelijke verspreidingsgebied in het zuiden van Azië. De huiskraai is zeer waarschijnlijk door het meeliften op schepen verspreid in Europa.

 

Belang: De bescherming van de wilde flora of fauna, of de instandhouding van de natuurlijke habitats:

In gebieden waar grote aantallen huiskraaien voorkomen is er sprake van een grote predatiedruk op vogels en andere kleine dieren, evenals verjagen van vogels. De huiskraai is een sterke concurrent van andere cultuurvogels om nestgelegenheid en vertoont agressief gedrag waarbij inheemse soorten als kauwen, zwarte kraai en meeuwen worden weggeconcureerd. In de meeste gebieden waar de soort gevestigd is de soort tot plaagsoort uitgegroeid. Een aanwezige populatie huiskraai in hoek van Holland is sinds 2013 bestreden, sinds 2018 zijn hier geen broedgevallen meer aanwezig. Wanneer een aanwezige populatie in Nederland niet bestreden wordt kan de soort van Nederland uit Europa koloniseren.

 

Heilige ibis

De heilige ibis is een vogel met een witte romp en zwarte hals en kop met een naar beneden gebogen snavel. De soort heeft zijn natuurlijke verspreidingsgebied in Afrika ten zuiden van de Sahara en Irak. Heilige ibis kan in Nederland in het wild verschijnen door uitbraken uit dierenparken en privé dierhouderijen. Ook kunnen ibissen dor migratie vanuit het buitenland Nederland bereiken.

 

Belang: De bescherming van de wilde flora of fauna, of de instandhouding van de natuurlijke habitats:

De heilige ibis is een omnivoor die leeft van amfibieën, schaaldieren, kleine knaagdieren, vissen, kuikens en andere vogelsoorten. Hierdoor kan bedreiging van inheemse soorten optreden. In Frankrijk is waargenomen dat de soort eieren en kuikens van water en kustvogelsoorten eet zoals sterns, zilverreigers en steltlopers. Naast nestcompetitie kan met hoge aantallen ook eutrofiering van moerasland plaatsvinden. Na een stijging tot 12 broedparen in Nederland in 2007 is sinds 2017 nog één broedpaar in de Wieden aangetroffen.

 

Siberische grondeekhoorn

De Siberische grondeekhoorn is een bruin tot zandkleurige eekhoorn met op zijn rug vijf donkere lengtestrepen. De soort heeft zijn natuurlijke verspreidingsgebied in de Aziatische taiga van Noord Rusland tot Japan. De soort kan in Nederland in het wild verschijnen door het uitzetten of ontsnappen van dieren die als huisdier gehouden worden.

 

Belang: De bescherming van de wilde flora of fauna, of de instandhouding van de natuurlijke habitats:

In het oorsprongsgebied heeft de Siberische grondeekhoorn een sterk negatief effect op het broedsucces van de bruine boszanger. In België is er ook mogelijk sprake van een negatief effect op grondbroedende vogels. Het effect op de inheemse rode eekhoorn is niet bewezen, al is het mogelijk dat in jaren van voedselschaarste de Siberische grondeekhoorn en grondbroeders lokaal kan verdringen. In Nederland zijn twee populaties Siberische grondeekhoorn aanwezig, één bij Tilburg en één bij Weert. Daarnaast worden hier en daar losse individuen aangetroffen in de natuur.

 

Pallas’ eekhoorn

Pallas’ eekhoorn is een bruingroen gekleurde eekhoorn met oranje onderzijde met een grootte en gewicht dat vergelijkbaar is met de inheemse rode eekhoorn. De soort heeft zijn natuurlijke verspreidingsgebied in China. De introductieroute in Europa is door de handel in huisdieren, waarbij dieren ontsnappen of uitgezet worden. Natuurlijke verspreiding vanuit België is ook mogelijk.

 

Belang: De bescherming van de wilde flora of fauna, of de instandhouding van de natuurlijke habitats:

Pallas’ eekhoorn kan schade aan bomen en productiebossen toebrengen omdat hij de schors van bomen stript en bomen daarmee gevoeliger worden voor schimmelinfecties. In Frankrijk is bekend dat schade aan bomen door deze soort optreedt door het ringen van dikke takken en dat inheemse rode eekhoorn wordt weggeconcurreerd wanneer Pallas’ eekhoorn zich een aantal jaren heeft gevestigd. De Pallas’ eekhoorn is waarschijnlijk niet meer aanwezig in Nederland nadat de populatie Pallas’ eekhoorn bij Weert is weggevangen. In deze regio was er ook sprake van schade aan bomen, dakconstructies en leidingen.

 

Grijze eekhoorn

De grijze eekhoorn heeft een grijze vacht met een witte buik en is gemiddeld genomen iets zwaarder dan de inheemse rode eekhoorn. Zijn natuurlijke verspreidingsgebied is Noord Amerika. De soort is in Europa geïntroduceerd door de handel in huisdieren.

 

Belang: De bescherming van de wilde flora of fauna, of de instandhouding van de natuurlijke habitats:

De grijze eekhoorn heeft zich gevestigd in Groot Brittannië, Ierland en Italië. In de landen waar hij zich heeft gevestigd is de schade aan bomen groot door het ringen van de bast (plataan, eik, beuk). Daarnaast verdringt hij op plekken met een gevestigde populatie ook de rode eekhoorn. Mogelijk doordat hij drager is van het parapokken- virus dat dodelijk is voor rode eekhoorn. Bij het verdringen van rode eekhoorn speelt het mogelijk ook een rol dat grijze eekhoorn looizuren uit eikels beter verteert en daarmee een groter voedselaanbod heeft dan rode eekhoorn. Er is momenteel geen gevestigde populatie Pallas’ eekhoorn in Nederland, wel worden af en toe losse exemplaren waargenomen.

 

Amerikaanse voseekhoorn

De Amerikaanse voseekhoorn is een eekhoorn met grote kleurvariatie die gemiddeld twee maal zo zwaar is dan de inheemse rode eekhoorn. De Amerikaanse voseekhoorn heeft zijn natuurlijke verspreidingsgebied in het oosten van Noord- Amerika. Hij kan in Europa geïntroduceerd worden door de handel in huisdieren, van waaruit hij ontsnapt of wordt uitgezet.

 

Belang: De bescherming van de wilde flora of fauna, of de instandhouding van de natuurlijke habitats:

Er is momenteel nog geen sprake van vestiging in Europa. Wel worden door heel Europa losse exemplaren gezien. Het valt te verwachten dat de Amerikaanse voseekhoorn de inheemse rode eekhoorn kan verdringen omdat hij in zijn oorspronkelijke verspreidingsgebied ook dominant is over andere soorten.

 

Samenhangende besluiten

Er kunnen nog andere bepalingen van kracht zijn, op grond waarvan vergunningen, toestemmingen, ontheffingen of meldingen benodigd zijn om dit besluit te kunnen uitvoeren. Die mogelijkheid geldt bijvoorbeeld voor het uitvoeren van dit besluit in en in de omgeving van N2000-gebieden, waarvoor een vergunning op grond van de Wnb in het kader van de gebiedsbescherming (Natura 2000) vereist kan zijn. Hiervoor zijn gedeputeerde staten bevoegd gezag. Voorts is het gebruik van het geweer gebonden aan de bepalingen van de Wet wapens en munitie.

Naar boven